Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 вреди от ежедневната употреба на колаген

Голяма част от световното население непрекъснато търси начин да подобри състоянието на ставите без операция. За целта най-често се използват различни видове добавки с колаген

колаген
Пиете колаген всеки ден? Ето как ще си навредите!

Колагенът е обявен за възможен еликсир, който връща младостта не само като визия, но и като усещане. Добавки с колаген се взимат за подобряване на външния вид на кожата, ограничаване възпалението и болките в ставите, намаляване на сковаността на артериите и подобряване на храносмилателното здраве. Но могат ли колагеновите добавки да свършат всичко това?

Преди да разберем трябва да знаем какво е колаген?

Колагенът се среща естествено в нашите тела и е най-изобилният протеин в организма. Това е основният компонент на нашата кожа, кости, мускули, хрущяли, сухожилия, кръвоносни съдове и черва.

Колагенът е твърд, неразтворим и влакнест протеин. Той представлява една трета от общия брой протеини в човешкото тяло.

Има най-малко 16 различни вида колаген, но тялото ни се състои главно от типове 1, 2 и 3. В повечето колагени молекулите са събрани заедно, за да образуват дълги тънки фибрили.

Какво се случва с естественото производство на колаген в нашите органи?

С напредване на възрастта запасите от колаген намаляват и тялото започва да го произвежда с по-лошо качество. Всеки човек губи колаген с различна скорост.

Докато възрастта е основен фактор, околната среда и генетиката също имат значение. Факторите на околната среда включват лош избор на начин на живот като тютюнопушене и диета с високо съдържание на захар. Лошата диета създава свободни радикали, които увеличават скоростта на разпадане на колагена.

Излагането на високи нива на UV лъчи и замърсяването на въздуха също намалява запасите от колаген. Генетичните дефекти могат да причинят хранителни дефицити, които да повлияят на процесите, участващи в производството на този важен протеин.

Заявените ползи от колагеновите добавки са преувеличени

Много от тях се основават на неубедителни проучвания. Повечето от тези изследвания се провеждат в малки размери – върху недостатъчен брой хора. Най-често се случва, хората които приемат колаген, да увеличават дозата, заради слабия или липсващ ефект на колагеновите добавки. И още: предозирането с колаген се случва и заради неглижиране на страничните ефекти. Производителите на добавките с колаген предпочитат да изтъкват ползите, и някак между другото да споменат, че може да има и вреда.

6 вредни странични ефекти от приема на колаген, които трябва да знаете

Колагенът изглежда прекалено полезен, за да е вярно. И така, какво е мнението на диетолози и медицински специалисти относно последиците за здравето от приема или прилагането на колаген?

Нека разгледаме потенциалните странични ефекти от колагена, които могат да се случат, когато решите да си купите колаген под формата на прах, хапче или серум.

1. Може да има възможни последици за здравето на червата

Според Меган Лайл, сертифициран диетолог и нутролог: „Въпреки че в момента колагеновите добавки имат широка употреба, ползите от употребата им все още се проучват. В няколко проучвания са забелязани стомашно-чревни нежелани реакции: пациентите се опакват от запек, когато започнат да включват колагенови пептиди като част от техния режим на лечение. Други забелязват, макар и по-рядко, намаляване на апетита. Винаги е най-добре да говорите с вашия лекар, когато добавяте нови добавки към режима си, особено в опит да избегнете лекарствените взаимодействия. “

Меган Лайл
2. Някои хора са чувствителни към колагеновия протеин

Въпреки че мнозина използват колаген, има и други, които може да нямат толкова късмет.

„Някои хора са чувствителни към глутаминовата киселина в колагеновия протеин и може да открият, че получават леко главоболие или имат затруднено заспиване, когато консумират твърде много или приемат колаген непосредствено преди лягане“, казва диетоложката Памела Шоенфелд.

3. Може да причини камъни в бъбреците

Според Шоенфелд, „Ако човек има анамнеза за камъни в бъбреците с калциев оксалат, е добре да не приема добавки с колаген, а да се опита да го набави чрез храната.

Памела Шоенфелд

Една от аминокиселините, на които е богат колагенът – хидроксипролин, е възможно да се превърне в оксалат и да се екскретира чрез бъбреците в урината. При правилните обстоятелства това може да предизвика образуване на камък в бъбреците. Винаги пийте много вода, когато добавяте колаген към диетата. “

4. Може да повиши нивата на калций

Колагенът не повишава нивата на калций по добрия начин. Вместо това може да доведе до хиперкалциемия.

Д-р Самюъл Малой казва: „Може да не забележите, ако нивата на калций се увеличават; ако обаче калцият ви е твърде висок, може да имате запек, умора, гадене, повръщане и болки в костите. Този страничен ефект се получава, тъй като много таблетки колаген съдържат продукти от морски източници с високо съдържание на калций – т.е. миди. “

5. Предизвиква алергични реакции

„Най-рисковите странични ефекти от всяко лечение обикновено са алергичните реакции“, предупреждава д-р Малой.

колаген
Д-р Самюъл Малой

„Колагеновите добавки са в състояние да предизвикат алергична реакция, която в редки случаи може да бъде животозастрашаваща. Симптомите на алергична реакция включват сърбеж или изтръпване в устата или областта на кожата, където се прилага колаген, подуване на езика или кожата, хрипове, коремна болка, гадене и/или повръщане. Ако усетите някой от тези симптоми, трябва незабавно да спрете да приемате/използвате колаген и да потърсите медицинска помощ.“

6. Напразно похарчени пари

Ариел Левитан, лекар и съосновател на Vous Vitamins, казва, че може би е най-добре да спестите парите си и да скриете портфейла си, когато става въпрос за допълнителен колаген. Защо? „Няма научни изследвания, които да предполагат, че това всъщност помага за възстановяването на ставите и тъканите“, казва тя.

„По-вероятно е да приемате редица неизвестни и непроверени съставки. Тези продукти са извън регулация и съдържанието им е под въпрос по отношение на ефикасността и потенциалните странични ефекти. Според мен, приемането на мултивитамин с правилните хранителни вещества, насочени към грижите за вашата диета, начин на живот и здраве е много по-вероятно да ви дадат хранителни вещества, които са действителните градивни елементи за ставите.

Ариел Левитан

Например, доказано е че витамин С е необходимото хранително вещество, което помага на тялото да създаде свой собствен колаген. Това, в допълнение към витамин D (известно е, че играе ключова роля за улесняване на изграждането на тези части на тялото), и биотинът вероятно е по-ефективен начин да дадете на тялото си това, от което се нуждае, за да поддържа и възстановява увредените тъкани като кожа, кости, хрущяли и коса.“

Ако страничните ефекти на фабричния колаген ви възпират да опитате протеина, има и други естествени начини да насърчите здравословното му производство

Тялото прави собствен колаген, но около 35-годишна възраст това производство започва да намалява и признаците на стареене не само се виждат, но и започват да се усещат.

Можете да обогатите организма с колагена, който му липсва по естествен начин.

Колагенът не е пълноценен протеин, тъй като му липсва основната аминокиселина триптофан, от която телата ни се нуждаят, за да направят собствените си протеини. Тя трябва да се консумира заедно с друг източник на протеин като млечни продукти, месо/птици, яйца или висококачествени растителни протеини като бобови растения.

Друг вариант е да се консумира по-често костен бульон. Костният бульон до този момент е един от най-добрите източници на колаген, тъй като съдържа високи количества колаген с „бионаличност“.

Бионаличност означава количеството хранително вещество, което се абсорбира и използва от тялото. Проучванията показват, че бионаличният колаген може с течение на времето да подобри плътността на колагена в кожата и в костите.

Рефереции:

– Versus Arthritis: „What Is Collagen?“
– International Food Information Council Foundation: „Collagen Supplementation: Is It All Hype?“
– Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications

Източник: yourtango.com, blog.hif.com.au, www.livestrong.com

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – ускорява заздравяването на рани

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *