ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 полезни съвета от хора, които рядко боледуват

Искате ли да научите как да останете здрави? Тогава определено трябва да прочетете съветите на хората, които рядко боледуват

боледуват
Каква е тайната на хората, които рядко боледуват?

Те ще бъдат ваша допълнителна защита, освен маската и дезинфектантите.

Всеки път, когато в света се появи нов вирус, ние се опитваме да направим всичко възможно, за да не се заразим и да останем здрави. Но може да се случи така, че независимо от това дали сме били ваксинирани срещу грип или продължаваме да мием ръцете си на всеки час, рискът от зараза остава. И във връзка с нарастващия брой заразени с коронавирус, както у нас, така и по целия свят, най-неотложната задача на всеки един от нас е „как да не се заразя“ и „как да подобря здравето си, така че вируса да не ми се отрази фатално“?

Факт е, че има хора които прекарват COVID-19 като обикновен грип, без страшните усложнения, които това заболяване причинява.

Затова събрахме за вас тези 10 съвета от хора, които успяват да избегнат заболяване по всяко време на годината.

Бележка на редактора: Споделените съвети не се прилагат непременно като най-добри практики, които трябва да се следват по време на епидемията от коронавирус. За по-конкретни указания посетете coronavirus.bg .

1. Започнете деня със студен душ

Нейт Хелси е герой от книгата „Тайните на хората, които никога не се разболяват“. Той скача с бънджи в Африка и с парашут в Алпите. Впечатляващо е и участието му в 320-километрова щафета, която е изкарал докрай. Освен това, Хелси почти не е влизал в болница. Каква е тайната? Как той поддържа своето здраве? Както обяснява Джийн Стоун, автор на книгата „Тайните на хората, които никога не се разболяват: „Нейт Хелси всяка сутрин взема студен душ, за да се ободри и да подсили имунната система.“

Kнигата „Тайните на хората, които никога не се разболяват на Джийн Стоун

Има научно обяснение за това. Според проучване от 2016 г., публикувано в journals.plos.org хората, които взимат студен душ сутрин, в продължение на 30 дни, се разболяват с 29% по-малко от онези, които предпочитали по-топлата или хладка вода.

2. Хранете се балансирано

Изобретателят Томас Едисън е създал много революционни устройства, които завинаги променят нашия свят. Той е не само един от най-умните хора на своето време, но е бил и един от най-здравите. Най-лесният начин да държи болестите далеч от себе си, според него, е да се храни балансирано.

„Хората ядат и пият твърде много. Ако лекарите предписват диета вместо лекарства, болестите на човечеството ще изчезнат напълно “, казва 82-годишния Едисон, в интервю през 1929 г. На въпроса защо не се разболява, гениалният изобретател отговаря: „Диетата е тайната на моето здраве.“

Томас Едисън

Ако се чувствате изгубени в многообразието от режими за хранене, пробвайте Средиземноморската диета. В мета-анализ от 2014-та година, публикуван в списанието „Endocrine, Metabolic & Immune Disorders – Darge Targets”, се отбелязва, че подобна диета „може да издържи на въздействието на няколко възпалителни процеса.“

3. Консумирайте достатъчно чесън

Дори науката е признала силните имуностимулиращи свойства на чесъна. В книгата на Джийн Стоун 51-годишната Сюзън Браун казва, че щом започнала постоянно да консумира чесън, тя спряла да се разболява.

„Всеки път, когато усетя, че се разболявам, започвам да ям чесън три пъти на ден. И след 24 часа се чувствам значително по-добре “, каза Браун.

Методът на Браун няма плацебо ефект. Проучване, проведено през 2014 г. в университета в Копенхаген, доказа, че чесънът има химическо съединение, наречено Алицин, което не позволява на бактериите да увреждат имунната система.

4. Приемайте витамини и хранителни добавки

Проучване от 2010 г., публикувано в списание Nature Reviews предоставя доказателства, че витамините и добавките действително действат. Поне е установено, че витамините А и D „имат неочакван и стабилен ефект върху имунната система“.

5. Сън и дрямка

Сарнъф Медник, доктор на науките, бивш директор на Института за социални науки в Университета в Южна Калифорния, който почина на 87-годишна възраст, твърди, че никога не е боледувал от настинка или грип, тъй като е спал колкото и когато иска.

Сарнъф Медник

Между другото, това заключение не е само негово. През 2017 г. изследователи от Университета във Вашингтон изследвали 11 двойки близнаци и установили, че тези, които спят по-малко, имат по-слаба имунна система. Все още имате ли нужда от доказателство, че сънят наистина лекува?

6. Следете нивата на стрес

„Не допускам стрес в живота си, дори когато той е упорит в опитите си да влезе в него“, казва Сюзън Смит Джоунс в книгата „Тайните на хората, които никога не се разболяват“. Джоунс посвети живота си на преподаването и практикуването на холистично здраве, и е било очевидно, че самата тя не е търсила лекари за помощ. Затова, ако искате да останете здрави и да не се разболеете от коронавирус, сведете до минимум стресовите ситуации и ги заменете с повече радостни моменти.

Сюзън Смит Джоунс

7. Практикувайте йога

Самопровъзгласилата се за „духовно хипи“ Фелис Рианън, чиито единствен сериозен здравословен проблем в бил генетично кръвно заболяване, твърдо вярва в здравословните ползи от практикуването на йога.

Според нея, йогата прави тялото по-спокойно и по-добре се бори с инфекциите.

Проучване от 2011 г., публикувано в Международният йога журнал, потвърждава тази теория. Експертите установили, че когато участниците в изследването извършвали йога по 35 минути всеки ден в продължение на 12 седмици, имунната им система не страдала заради отрицателните ефекти на стреса.

8. Приемайте витамин С

Не е тайна, че витамин С е добър за имунната система. Сюзън Ренау, старша медицинска сестра, която не е боледувала от 2006 г., твърди, че се радва на отлично здраве, заради редовния прием на витамин С.

Фелис Рианън

„Откакто започнах да приемам витамин С, три или четири пъти, всеки ден, не съм боледувала дори и от най-обикновена настинка”, признава тя.

9. Не прекалявайте, когато става въпрос за чистота

Има такова нещо като прекаляване с хигиенните навици. Според вечно здравата Патриша Бърк , която също е включена в книгата на Стоун, една от тайните да не се разболееш е да се изложиш на микроби. И да, това понякога означава консумирането на тези микроби … буквално.

„Ако изпусна храна на пода у дома, я вдигам и я ям. Не ме интересува!“, казва Бърк на Стоун. „Мисля, че излагането на малко микроби позволява на тялото ми да си създаде собствена защита срещу вируси, бактерии или каквото и да е. Разбира се, извън дома нямам подобни навици…“

Независимо дали го знае или не, убежденията на Бърк се основават на „хипотеза на хигиената“ – теория, която се върти около идеята, че излагането на така наречените „нечисти условия“ подобрява имунната система на човека.

Гейл Еванс

10. Винаги гледайте от светлата страна

Гейл Еванс прекара няколко десетилетия в CNN без нито веднъж да си вземе болнични. В книгата на Стоун тя приписва своя успех на „доброкачественото пренебрежение“, казвайки: „Ако се почувствам зле, знам, че мога да направя нещо, за да се подобря сравнително бързо. Става въпрос за отношение“.

Разбира се, положителното отношение няма да ви отърве от рака, нито пък ще държи коронавируса далеч от вас. И все пак – има доказателства, че оптимизмът може да бъде от полза за имунната система. Едно проучване от 2010 г., публикувано в списание „Психологическа наука“, установи, че когато студенти, участвали в изследването, са били инжектирани с доза мъртъв вирус, имунитетът им нараствал заедно с техния оптимизъм.

Източник: www.msn.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *