ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Крие ли PVC дограмата риск за здравето?

PVC дограмите имат сериозно присъствие в нашето ежедневие. Техните предимства, изглежда, са неоспорими: херметичност, която помага да се спести топлина и предпазва от уличен шум и прах

PVC
PVC дограмата може да провокира астма

Но дали всичко е толкова добро, колкото изглежда?

Триумфалното шествие на пластмасовите прозорци започва през 1952 г. Тогава известният дизайнер Хайнц за първи път патентова дограма, изработена от поливинилхлорид. По това време той проектира революционен нов тип прозорец, изработен от пластмаса. Той е доста далеч от сегашния вариант – рамка, изработена от стомана, рамкирана от полумека пластмаса.

Какво не казват производителите за пластмасовите прозорци?

Поливинилхлоридът е изобретен в САЩ, но превъзходството в производството на пластмасови прозорци принадлежи на Германия. Много скоро, през 1959 г., немската компания Rehau внедрява иновацията на Хайнц.

Успехът на Rehau бе улеснен от компетентната рекламна кампания: смяната на старите дървени прозорци с нови такива от PVC се случвала напълно безплатно в началото. С течение на времето се появи концепцията, че пластмасовите прозорци са красиви, практични и модерни.

PVC прозорците бързо завладяха пазара на бившите социалистически страни. Това е разбираемо: въпреки приличната цена, тези прозорци предоставят възможност да се спестят повече пари от отопление на дома и адекватна температура на въздуха дори при сурови зими.

Въпреки това, днес има малко по-различна тенденция: дървената дограма отново започна да става популярна и предпочитана.

Отслабва ли способността им да поддържат топлината и да гарантират приличен хлад през лятото напоследък? Не. Просто през годините на активно използване на такива прозорци стават видими не само техните предимства, но и недостатъци.

„Минуси“ на модерната дограма

Токсични вещества

Пластмасата има голям списък с токсични добавки, а именно: стабилизатори на основата на олово, фунгициди, пластификатори. Оловото е един от най-вредните елементи. Tо навлиза в човешкото тяло с въздуха, храната и водата. И има тенденция да се натрупва в човешкия организъм, и най-вече в костите, провокирайки заболявания на бъбреците, черния дроб и нервната система. Възрастните хора и децата са най-уязвими дори при малки дози олово. Производителите на прозорци казват, че без значително нагряване оловото не се отделя от пластмасата. Но много от тях вече заменят оловото с почти безвредни стабилизатори, заради постоянно покачващите се летни температури.

Трудности с вентилацията

Оказа се, че основното предимство на пластмасовите прозорци – изолацията на помещението от въздуха отвън, всъщност действа като техен основен „минус“.

В жилищните сгради вентилационната система е проектирана, като се отчита естественият приток на уличен въздух през прорези в дограмата и входните врати. Въздухът, циркулиращ в стаите се „върти“ през вентилационните канали, разположени в кухнята и банята.

Конденз

Херметичността на пластмасовия прозорец е пречка за потока на уличния въздух в помещението, като по този начин се нарушава вентилацията. Поради тази причина се наблюдава замъгляване на прозорците (кондензация). Влажността се увеличава, което е благоприятно за появата и разпространението на патогени, гъбички и плесен.

Прозорците, които не „дишат“, увеличават концентрацията на прах. В резултат на това могат да се развият алергии , дерматологични заболявания и астма .

Вредните съединения се натрупват в стаите: въглероден оксид като продукт от работата на газова печка, изпаряването на токсичен формалдехид от мебелите и т.н.

Според германски експерти, безпрецедентният ръст на астма, алергии, дерматологични и онкологични заболявания през последните десетилетия пряко зависи от микроклимата в жилищните помещения и PVC прозорците.

Уязвимост към механични повреди

Самите производители на прозорци са съгласни, че е изключително трудно да се възстанови пластмасата, след като са възникнали някакви механични повреди. Драскотини и вдлъбнатини не могат да бъдат премахнати.

Стъклопакетът може да бъде заменен с нов, но механичните повреди по рамките са завинаги.

Проблеми с ремонта

Пластмасовата дограма е необичайно трудна за ремонт. Успехът на ремонтните работи зависи от качеството на самия прозорец и монтажа. Припомняме ви, че PVC профилът има сложна структура. При закупуването му е препоръчително да изискате сертификати за съответствие и качество.

Значителен коефициент на разширение на PVC профила

Когато е прекалено горещо материалът на прозореца се разширява значително, а при студено време се свива (според законите на физиката). По тази причина върху пластмасата се образуват пукнатини. Измръзването може да помогне за отделяне на структурата на прозореца от пяната.

През 1995 г. Швеция обяви забрана на пълната гама от PVC продукти. Повече от 150 общности в Европа са забранили PVC продуктите или прилагат стратегия за постепенно прекратяване на използването им в обществени сгради.

Експертите съветват да се преосмисли поставянето на пластмасовите прозорци в полза на дървените, осигуряващи по-добър приток на въздух. Ако въпреки това планирате да инсталирате прозорци, изработени от поливинилхлорид, попитайте продавача за сертификат за качество. В края на краищата прозорците са доста дългосрочна инвестиция и не е препоръчително да пестите от тях.

Изглед на на продукта Лула инхалатор с хималайска сол

 

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *