Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Физиотерапията спасява при ставни болки

От 10 години боледувам от гонартроза и спондилоартроза. Преди 4 години ми направиха операция на дясната коленна става – остеотомия, но без особено облекче­ние. С болката и куцането, като че ли се примирих, но това, което ме тре­вожи от няколко месеца е голямата нестабилност при ходене – краката ми треперят и имам чувството, че ще падна всеки момент. Даже понякога и цялото тяло е безсилно и неста­билно. Кръвните ми изследвания са в норма. Дали е възможно цялата тази нестабилност наистина да се дължи на артрозната болест – мускулите ми са отслабнали според ортопода. И още един въпрос: Какво е синдром на Кларк и свързан ли е с артрозата? Има ли някакво друго решение освен изкуствена става? Мисля, че все пак по някакъв начин може да се спре развитието на процеса или да се забави, не бих искала още отсега да съм инвалид.

Иван Костадинов, Монтана

ВНИМАНИЕ!

Симптомите на артрозата могат да се различават в зависимост от това коя става е засегната, колко на брой са засегнатите стави, каква е възрастта на болния, наличието на съпровождащи заболявания и др. Всеки човек притежава индивидуална поносимост към болката.

Най-честите симптоми на артро­зата са следните: болка, скованост на ставата, ограничение в движенията, подуване, деформиране и т.н.

Лечението на артрозата се прилага по определена схема и включва:

  • Използване на хондропротектори. Това са препарати, подобряващи структурата на хрущяла. Те нямат за цел намаляване на възпалението, а укрепват хрущялната тъкан. Курсът на лечение с тези пре­парати продължава 6-8 седмици и е добре да се повтаря през 3-4 месеца.
  • Противовъзпалителни средства. От името личи, че тези медикаменти са насочени към премахване на възпалението в ставите и околните тъкани. Те се разделят на стероидни и нестероидни.
  • Нестероидните препара­ти най-често се използват във вид на таблетки, капсули, свещички и инжекционни форми за извънставно приложение. Разнообра­зието е голямо, но това в никакъв случай не трябва да ви подтиква към само- лечение. Най-добре е да се доверите на опитен ор­топед, който да подбере необходимата ви лекар­ствена форма.
  • Стероидните сред­ства най-често са в инже­кционни форми за ставно приложение. Те действат бързо, почти мигновено, но продължителната им употреба може да доведе до увреждане на колагена – основната субстанция на хрущяла.
  • Заместители на синовиалната течност. Това е биосъвместим гел, подо­бен на синовиалната теч­ност, който за много месеци, а дори и години (в зависимост от фирмата производител) може да обезпечи „смазването“ на ста­вата. По този начин се препят­ства разрушаването на ставния хрущял и се премахва болката. Възможна е дори регенерация на хрущялните повърхности.
  • Физиотерапията и рехабилитацията премахват бо­лезнения спазъм на мускулите, подобряват кръвообращението и предаването на нервните им­пулси и така помагат за хране­нето на ставния хрущял.
  • Санаторно-курортно лече­ние – комплексна рехабилитация, съчетана със смяна на обстанов­ката, намаляване на стресовите въздействия и чист въздух. Не трябва обаче да се прилага в острия период.
  • Операцията включва широк набор от оперативни корекции и замествания. Съвременната ортопедична наука предлага оперативни техники, способни да облекчат значително проти­чането на заболяването, до пъл­но възстановяване на функцията на увредената става.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *