ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КСИГДУО/ XIGDUO

Съдържа активните съставки дапаглифлозин и метформинов хидрохлорид, както и помощни съставки: хидроксипропилцелулоза, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, натриев нишестен гликолат, поливинилов алкохол, макрогол, талк, титанов диоксид, железни оксиди

Предназначение

КСИГДУО е антидиабетен продукт за перорален прием. Препоръчва се на пациенти на възраст над 18 години с диабет тип 2. Назначава се от лекар, обикновено за хора, които вече са приемали двете активни съставки дапаглифлозин и метформинов хидрохлорид като самостоятелни продукти.

Лекарството може да се приема самостоятелно или като част от комплексна терапия. Приемът му не отменя препоръката за спазване на специална диета и подходяща физическа активност.

Как се приема

КСИГДУО се предлага в два варианта на съотношението дапаглифлозин – метформинов хидрохлорид: съответно 5/ 850 или 5/ 1000 мг. Лекуващият определя кой от тях е подходящ за конкретен пациент, в какви дози и с каква продължителност да се приема. Обичайният режим е два пъти дневно по една таблетка, сутрин и вечер по време на хранене. Таблетките се поглъщат цели, с вода.

Ако се пропусне прием, при следващия планов се взема обичайната доза; не трябва да се удвоява, за да се наваксва. Предозирането може да провокира състояние, известно като лактатна ацидоза. Това е опасно състояние с коремни болки и повръщане, дихателни затруднения, общо неразположение, мускулни спазми, забавен пулс и понижена температура. Необходима е спешна медицинска намеса.

Прекратяването на приема може да става само по лекарска препоръка. Самоволното спиране на терапията е с риск за повишаване на кръвната захар и усложнения на състоянието.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на медикамента се прекратява и незабавно се търси медицинска помощ, ако се проявят симптоми на лактатна ацидоза.

Спешна помощ е необходима и в случаите обезводняване – признаците са пресъхване на устата, сънливост и отпадналост, жажда, ускорен пулс, оскъдно количество урина или спиране на отделянето.

Опасности крият и инфекциите в отделителната система, при които пациентът чувства парене при уриниране, болки в кръста, висока температура.

Спешна медицинска намеса е необходима и при симптоми на хипогликемия, диабетна кетоацидоза (гадене и повръщане, болки в стомаха, силна жажда, непреодолима умора, дълбоко дишане, обърканост, сладникав дъх).

Най-често пациенти сигнализират за болки в стомаха и диария, гадене и повръщане, липса на апетит.

Чести са и данните за промени в някои кръвни показатели, генитални инфекции, болки в гърба, често уриниране и по-голямо количество на отделяната урина; обриви и световъртеж.

В по-редки случаи потребители развиват запек, отклонения във функциите на бъбреците, намаляване на телесното тегло.

Много рядко може да има съобщения за чернодробни отклонения, хепатит, дефицит на витамин В12, уртикарии.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не трябва да се приема при алергия към някой от компонентите на лекарството.

Противопоказан при преживяна диабетна кома, неконтролиран диабет, лактатна ацидоза или кетоацидоза, при тежки инфекции, намалена бъбречна функция в тежка форма, дехидратация, преживян инфаркт, сърдечна недостатъчност, чернодробни отклонения, алкохолна зависимост.

Не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не трябва да се използва при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на медикамента се прекратява временно, ако предстои диагностика с контрастно вещество.
Не е желателна паралелната употреба с диуретици.

Специално внимание към дозите и режима на прием е необходимо при необходимост от съвместяване с други лекарства, понижаващи кръвната захар; циметидин за стомашни проблеми, бронходилататори, кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни, лекарства за високо кръвно.

____________________________________________________________________________________
Усреднена цена в аптеките – 90 лв за 56 таблетки тип 5/ 850 мг, или 56 таблетки тип 5/ 1000 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *