ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Облекчете цервикалното напрежение, за да предотвратите хипертонията

Можете да се отървете от остеохандрозата и тежките усложнения на хипертонията, както и да намалите риска от инсулт и инфаркт, ако редовно и правилно разтягате шийните мускули

хипертонията
Облекчете цервикалното напрежение и предотвратете хипертонията

В трудни ситуации и по-сложни случаи основните упражнения, които ще ви предложим в статията, се допълват от специални рехабилитационни масажи, а специалистите ще предпишат и индивидуални хранителни схеми, както и лекарства, съобразени с конкретния случай.

Каква е връзката между шията и високото кръвно налягане?

Остеохондрозата (шиповете) , т.е. изместването на шийните прешлени, настъпва с възрастта. При липса на лечение съдовете се компресират, храненето на мозъка се влошава, натоварването на сърцето и бъбреците се увеличава. Нивото на глюкозата в кръвта се повишава, защото мозъкът няма как да се храни, и когато всички резерви бъдат употребени, настъпва инсулт. Това може да се избегне, ако налягането се нормализира навреме чрез загряване на мускулите на шията.

Имайте предвид, че начинът, по който държите главата, свидетелства за степента на вашето вдъхновение и оптимизъм или упадък и липса на воля. Главата, спусната надолу при депресия и умора, „дърпа“ задните мускули на шията. За да държат главата, мускулите на шията постоянно се стягат. Това напрежение се простира чак до бедрата.

Освободете напрежението от мускулите на шията и предотвратете хипертонията

Защо се развива остеохондроза и хипертония при напрежение на шийните мускули?

Поради натрупването на травматични и стресови фактори в шията започва развитието на остеохондроза, тъй като всяко безпокойство води до мускулно напрежение. Това се случва рефлекторно. При чести спазми на шийните и гръдните мускули се нарушава кръвообращението и съответно храненето на тъканите, връзките и междупрешленните дискове. Прешлените отслабват и се деформират, което засяга съдовете. Първият шиен прешлен е подложен на най-голямо натоварване. С възрастта той се разхлабва и измества, свивайки или натискайки съдовете. Затова хората, които имат усещане за „скоби“ на шията често се оплакват от високо кръвно налягане.

Или иначе казано – хипертонията е следствие от цервикална остеохондроза. Церебралният кръвен поток може също да бъде нарушен поради наличието на атеросклеротични плаки в съдовете. В този случай е необходимо да изберете индивидуална хранителна схема след като бъде направен биохимичен кръвен тест. По този начин, за да се отървете от остеохондрозата и хипертонията, на първо място, трябва да обърнете внимание на мускулите на шията. Затова, редовно правете гимнастика, а ако е необходимо, потърсете и помощ от професионалист.

Упражнения за облекчаване на напрежението върху шийните мускули

1. Първо трябва да свикнете да държите правилно главата, тъй като на мускулите им е трудно да я поддържат, ако шията е напрегната . Затова:

– По-често накланяйте силно назад главата, докато не се чуе едно леко изпукване на шийните прешлени. След това бавно я издърпайте напред, така че брадичката да докосне гърдите. Трябва да усетите разтягане на задните шийни мускули. По същия начин главата се накланя бавно наляво и надясно;

– Дръжте брадичката успоредна на пода;

– Дишайте спокойно.

Опитайте се да отпуснете максимално шийните мускули и се съсредоточете върху позицията на главата. По време на ежедневните дейности се старайте да не я държите отпусната и да не я накланяте без причина. Веднага щом почувствате болка в шията, незабавно коригирайте позицията на главата. Упражненията ще помогнат за нормализиране на дишането и създаване на оптимални условия за формиране на правилна стойка.

Издърпайте брадичката напред, като същевременно отпускате раменете и шията. След това направете няколко малки завоя с главата надясно и наляво.

2. След като наведете главата към гърдите, с брадичката започнете да „търкате“ ключицата, въртейки главата си надясно и наляво. В заключение, наклонете главата назад. Започнете да я въртите, като „разтривате“ долната част на шията с тила на главата. Върнете се в изходна позиция.

Можете да изпълнявате упражненията пред огледалото, като наблюдавате всяко движение и, ако е необходимо, да го коригирате. Такава лесна гимнастика, при условие че се изпълнява редовно, ще ви позволи да се отървете от много заболявания, свързани с мускулното напрежение в шията. Но ако не предприемете никакви мерки, с течение на времето мускулното напрежение може да придобие хроничен характер и тогава сериозните здравословни проблеми ще бъдат трудно да се избегнат. Съзнателното регулиране на положението на главата и шията е съществен елемент за постигане на оптимално структуриране на цялото тяло .

 

 

Източник: www.elitarium.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *