ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Слънчев удар: първа помощ и предотвратяване на усложнения

Дъждовният сезон приключи. Предстоят топли и слънчеви, типично летни дни. На плажа, в планината или по градските улици, никой не е застрахован от слънчев удар

слънчев удар
Слънчев удар може да се случи дори и ако седите на сянка

И някак как да e, при положение, че температурата на въздуха през следващата седмица ще са около 33-35 градуса. Това, както и по-слабата информираност на хората, крие риск от слънчев удар. Състоянието е еднакво опасно за деца и възрастни, тъй като заплашва със сериозни последици за здравето и благополучието.

Можете да получите слънчев или топлинен удар в горещо време и на сянка. Човек прегрява, има нарушение на церебралната циркулация, което е придружено от слабост, гадене и повръщане.

3атова е необходимо е да се знаят правилата за оказване на първа помощ на жертвата, както и да се спазват превантивни мерки по време на разходка.

Опасно слънце

Когато главата прегрява, тялото се опитва да охлади мозъка, разширявайки кръвоносните съдове . Но при голямо количество топлина, получена от тялото, се наблюдава рязък приток на кръв. Застоява се във вените, което води до слънчев удар. Понякога състоянието се влошава от разкъсване на капиляри и увреждане рецепторите на нервната система.

Основната причина за слънчевия удар е престоя под палещото слънце . Рискът се увеличава при наличието на твърде горещ и сух въздух, липса на вятър, пиене на алкохол. Атаката често се случва след опреяждане и употребата на енергийни напитки на основата на кофеин.

Сред рисковите фактори са:

– затлъстяване от всякаква степен;
– тютюнопушене;
– нервен срив или стресова ситуация;
– хронична хипертония;
– вегетоваскуларна дистония;
– сърдечни заболявания.

По време на слънчев удар се нарушава процеса на изпотяване, кръвта става по-гъста, по-бавно преминава през съдовете . В тъканите се натрупват токсични вещества и съединения, които нарушават работата на вътрешните органи и системи. В резултат на това мозъкът не получава кислород, настъпва хипоксия и загуба на съзнание.

Излагането на слънце е най-опасно за възрастните хора и малките бебета. Със стареенето терморегулацията и метаболизмът се забавят. Затова тялото се прегрява по-бързо. Последиците от атаката са по-тежки при наличието на хронично съдово заболяване.

Основни признаци на слънчевия удар

След рязко повишаване на телесната температура се появява главоболие или виене на свят, кръвта се влива в лицето и шията. Човек се оплаква от притъмняване в очите и шум в ушите, учестено дишане. Признаците при умерен до тежък слънчев удар са по-изразени:

– нарушена координация на движенията;
– възниква гадене и повръщане;
– възможни са припадъци;
– бърз пулс и учестено дишане;
– кървене от носа;
– кожата е гореща и суха.

Ако се случи мозъчно-съдов инцидент, човек започва да бълнува, обърква фактите, халюцинира. При тежко състояние се появяват конвулсии и неволно уриниране.

Първа помощ

Ако забележите човек, претърпял слънчев удар на плаж или улица, първо се обадете на бърза помощ. Но преди пристигането на медицинския екип можете да облекчите състоянието и да предотвратите по-опасни последици .

Алгоритъм при прегряване:

1. Заведете пострадалия на сянка, чист въздух или климатизирано помещение, за да понижите телесната температура .

2. Опитайте се да свалите тесните и неудобни дрехи, ако е облечен с такива.

3. Поставете мокра кърпа или дреха върху главата. Ако наблизо има заведение, помолете някой да вземе лед и го сложете в основата на врата, на слепоочията и стъпалата.

4. Нека пострадалия да пие вода, която не е много студена, на малки глътки.

5. В случай на загуба на съзнание, използвайте амоняк.

6. Ако имате под ръка игла, или нещо което е подходящо за убождане, направете му бърза дезинфекция като го нагреете със запалка. След това трябва да убодете възглавничките на двата безименни пръста. Важно е да изтече малко кръв. По този начин се улеснява циркулацията на кръв.

7. По-добре е пострадалия да се съгласи на хоспитализация. В болница лекарите ще могат да възстановят нарушеното кръвообращение , ще предотвратят и образуването на кръвни съсиреци.

Добре е да знаете, че до 20% от хората, които са пострадали от силен слънчев удар, умират от последствията.

Затова не забравяйте да вземете тези превантивни мерки:

– носете бяла шапка от лека материя;
– не излизайте навън при пик на слънчевата активност от 11.00 до 16.00;
– не забравяйте да сложите бутилка с вода в чантата си;
– хранете се правилно, не преяждайте.

Слънчев удар е състояние, опасно за организма, което може да доведе до необратими последици. Познаването на правилата за оказване на първа помощ и профилактиката ще облекчи състоянието, ще се избегнат усложнения и ще се запази здравето при горещо време.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *