ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

НЕОРОСО /  NEOROSO

Съдържа  розувастатин, микрокристална целулоза, колоиден силициев диоксид, кросповидон тип А, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, триацетин, червен железен оксид

Предназначение

НЕОРОСО е медикамент от групата на статините. Препоръчва се при високи показатели на „лошия“ холестерол с риск от инсулт или инфаркт; когато препоръчаната диета и физическа активност не са променили показателите на липиден обмен; при наличието на заболяване, което изисква медикаментозна регулация на мастния обмен.

Продуктът в два варианта – таблетки от 10 или 20 мг, е приложим при пациенти – деца над 6 години, подрастващи и възрастни.

Как се приема

НЕОРОСО се приема по лекарско назначение. Дневната доза се определя от диагнозата и състоянието на пациента. Приемът е веднъж дневно, в един и същи час; таблетките се поглъщат цели, с вода или друга течност.

При висок холестерол  терапията за възрастни започва с дневна доза от 5 или 10 мг. При необходимост тя се увеличава плавно през интервали от 4 седмици но стойности, не по-високи от 40 мг на ден. Обикновено началната доза от 5 мг се препоръчва на пациенти в напреднала възраст, с тежко бъбречно заболяване, риск от миопатия или ако пациентът е от азиатски произход. Най-високата доза от 40 мг на ден обикновено се препоръчва само на пациенти, които са силно застрашени от инсулт или инфаркт.

Профилактично – за понижаване на риска от инсулт и инфаркт, може да се препоръча дневен прием редовно на доза от 20 мг.

При пациенти деца и подрастващи под 18-годишна възраст всяко лечение започва с доза от 5 мг на ден. За деца на 6-9 години максимално допустимата доза е 10 мг, а за пациенти на 10-18 години – 20 мг.

Приемът на този медикамент изисква периодична проверка за промените в стойностите на холестерола.

Ако е пропуснат прием, в следващото планово време се приема обичайната доза, без удвояване с цел компенсация.

При предозиране е препоръчителна консултация с лекуващия.

Приемът на НЕОРОСО не бива да се прекратява самоволно, тъй като високите стойности на холестерола ще се възстановят, лечението се компрометира.

Възможни нежелани ефекти

Възможно е приемът на НЕОРОСО да провокира алергични реакции – сърбеж и обриви, уртикарии, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане , ангиоедем. В такива случаи приемът се прекратява и веднага трябва да се потърси медицинска помощ. Спешна намеса е необходима и при трайни мускулни болки.

Най-често пациенти, приемащи този медикамент, съобщават за странични ефекти от рода на болки в стомаха, гадене, запек, главоболие, мускулна болка и световъртеж, замаяност; белтък в урината, показания за диабет.

Споменатите алергични реакции – включително тежки – и болки в мускулите са сред по-редките странични ефекти. Рядко се коментират и случаи на панкреатит, чернодробни смущения и ниски стойности на тромбоцитите с опасност от образуване на синини или кървене.

Макар и много редки, не са изключени смущения като хепатит/жълтеница, кръв в урината, болки в ставите, нервни смущения – изтръпване на крайници; гинекомастия, обърканост и загуба на памет.

Няма точна статистика за сравнително редки прояви като стомашно разстройство/ диария, недостиг на въздух и кашлица, отоци, сексуална дисфункция, депресивни състояния, влошено качество на съня, мускулна слабост, травми на сухожилия, синдром на Стивън-Джонсън с тежки обриви и белене на кожата.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не трябва да се прилага при алергия към някоя от съставките му.

Противопоказан при тежки чернодробни и бъбречни заболявания, сериозни мускулни неразположения и болки.

Не се използва за лечение на бременни и кърмачки.

Допустими са редуцирани дневни дози при пациенти в риск: азиатци, хора с до умерени увреждания на черния дроб и бъбреците, при заболяване на щитовидната жлеза, при алкохолна зависимост. Като рискови се определят и пациентите с тежка респираторна недостатъчност или в напреднала възраст, над 76 години.

Медикаментът не се прилага за лечението на деца под 6 години.

Взаимодействие с други медикаменти

НЕОРОСО не може да се съвместява с циклоспорин, с други фибрати. Паралелният прием с някои лекарства изисква точен анализ за безопасното приложение с възможни корекции на дози или режим на прием. Отнася се за продукти, използвани при лечението на ХИВ-позитивни; антибиотици с фузидова киселина; някои антибиотици, антикоагуланти, продукти при лошо храносмилане.

____________________________________________________________

Усреднена цена в аптеките – 12 лв за 30 таблетки по 10 мг

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *