Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Уникална операция: Д-р Асен Тодоров спаси пациент с напреднал карцином на бъбрека

За първи път в България съдовият хирург д-р Асен Тодоров направи уникална онкологична операция, която спаси човешки живот

Асен Тодоров
Д-р Асен Тодоров направи уникална операция, която върна към живота пациент с рак на бъбрека

Младият специалист оперира и върна към живота пациент с напреднал карцином на бъбрека. Техниката, чрез която беше извършена операцията, се използва в САЩ, и в няколко европейски страни.

Д-р Асен Тодоров работи в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София. Той спаси живота на 40-годишен пациент с агресивен бъбречен тумор, след като му направи иновативна операция. Засега само най-модерните медицински центрове в Северна Америка използват този метод за отстраняване на тумори.

„Бъбречният карцином е изключително агресивен. Злокачественото образувание е третият най-често срещан рак в малкия таз и пикочо-половата система. Той засяга и двата бъбрека. Неговото биологично поведение прави възможно разпространението му по вени и артерии. През голямата празна вена достига до дясното предсърдие и прораства там“, разкри д-р Асен Тодоров.

Този сценарий за развитието на тумора се среща при около 10 на сто от диагностицираните с рак на бъбрека. За съжаление, ако това се случи, пациентите не могат да бъдат спасени. Поне така е било допреди да стане възможно оперирането на бъбречния рак.

Д-р Тодоров поясни още, че напредъкът на медицината и на новите трансплантационни техники позволява в подобни случаи да се извърши радикално оперативно лечение. С негова помощ се махат съдовете заедно с тумора и това дава реален шанс за оздравяване.

Пациентите най-често търсят консултация от онколог или отиват при съдовия хирург с отекъл крак и в напреднала фаза на онкологичното заболяване. Младият лекар припомни, че допреди десетина години при операцията на такъв вид рак е трябвало да се направи кръвообращение извън тялото. В този случай машина замества функциите на сърцето и на белия дроб.

На практика, пациентът бива умишлено умъртвен

„Да се умъртви един човек и да се пробва да бъде съживен – рисковете са огромни. Температурата се понижава толкова много, че на апарата следящ мозъчната функция практически се вижда, че мозъкът не функционира. Той умира. Пациентът се съживява като се затопля и се стимулира сърцето му през цялото време. Кръвта му е много разредена и тялото страда.“, казва д-р Тодоров.

Допреди четири десетилетия смъртността при тази операция е била 22%

През 2015 година в големите медицински центрове по света тя вече е 2-3 на сто.

Ето как българският хирург е спасил живота на 40-годишния пациент:

Резекциран е целия тумор заедно със съдовете и e направen байпас от дясното предсърдие към долните крайници. Резекцията е манипулация, при която се отрязва или изрязва част от орган. Целта е радикално отстраняване на заболялата част при максимално запазване на останалия здрав участък на органа. След това черния дроб е бил реинплантиран, заедно с десния бъбрек вътре в протезата, с която е заменена пострадалата от тумора вена. Към нея е свързан и здравия бъбрек.

Иновациите в оперативната хирургия стават все повече, но едно от най-сигурните лечения все още е превенцията. Редовните прегледи и изследвания дават възможност за навременно лечение както на заболявания, които могат да станат хронични, така и на болести, които са в състояние да причинят смърт.

Информация за контакт

***

Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология, гр. София

Клиника по коремна хирургия

Адрес: гр.София
ул. „Пловдивско поле“ №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)

***

Д-р Асен Тодоров

Частен прием в клиника Имани
бул. „Александър Пушкин“ 116,
Sofia, Bulgaria
m.me/dr.asen.todorov – месинджър
Обаждане на телефон: 088 788 1212

Източник: nоva.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *