ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

БЕВИМ / BEWIM

Съдържа прасугрел,  лактоза, хидроксипропил целулоза, кроскармелоза натрий, глицерол дибехенат, натриев лаурилсулфат, поливинилов алкохол, талк, титанов диоксид, глицерол монокаприлкапрат, железен оксид жълт

Предназначение

БЕВИМ е тромбоцитен антиагрегант; предотвратява образуването на съсиреци в кръвоносните съдове. Препоръчва се като средство за предотвратяване на нестабилна стенокардия, инфаркт или инсулт. Подходящ и за пациенти с един или повече стента при блокирани или стеснени артерии.

Как се приема

БЕВИМ се приема само по лекарско назначение. Обикновено лечението започва с приема на стартова доза от 60 мг, след което продължава с 10 мг веднъж дневно. За пациенти на възраст над 75 години или с тегло под 60 кг тя се редуцира наполовина.

Таблетките се приемат по едно и също време от деня, без връзка с храненията. При пропуснат прием таблетката може да се вземе при първа възможност, но не и ако е твърде близо до следващото планово време. Не могат да се приемат две дози в рамките на 24 часа. След пропусната доза в следващото редовно време се приема обичайното количество.

Предозирането може да създаде висок риск от кървене; необходима е медицинска намеса.

Приемът на този медикамент не може да се прекратява без лекарско одобрение. Самоволното спиране на лекарството може да провокира рецидиви на болестта и да увеличи риска от инфаркт.

Възможни нежелани ефекти

Проявата на някои симптоми при прием на БЕВИМ налага незабавна медицинска намеса. Тя не може да се отлага ако:

Изпитате внезапно много силна болка в главата; усетите вцепеняване на крайниците или лицето в едната страна на тялото; получите затруднения в говора, объркване и дезориентация; походката ви е затруднена, с нарушена координация и баланс – всичко това са признаци на инсулт;

Получите обриви и силен сърбеж, оток на лицето и езика, затруднен говор и преглъщане – алергична реакция;

Установите подкожни кръвоизливи, имате треска и слабост, пожълтяване на кожата и склерите – чернодробни смущения;

Развивате необяснимо кървене – в урината, от ректума; черни екскременти, кървене от незарастващи драскотини и рани; при интензивно кървене състоянието е животозастрашаващо.

Най-често пациенти, лекувани с БЕВИМ, се оплакват от поява на синини и различни форми на кървене, образуване на хематоми при поставяне на инжекции; прояви на анемия.

В по-редки случаи смущенията се изразяват в алергични реакции, отделяне на кръв при кашляне, продължително кървене след операция;

Образуването на подкожни хематоми и понижен брой тромбоцити в кръвта са сравнително рядко установявани странични ефекти.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не се прилага при алергия към някоя от съставките или към други антитромботични лекарства.

Противопоказан при заболявания с кръвоизливи или склонност към кървене; при риск от исхемична атака или инсулт; при тежко чернодробно заболяване.

Пациенти в риск трябва да бъдат наблюдавани за ефекта от медикамента, след като е преценено за възможно неговото приложение. В рисковите групи влизат хора на възраст над 75 години; преживели наскоро травма или нараняване; преживели хирургични интервенции; след кървене в стомашно-чревния тракт; при заболявания на бъбреците или черния дроб. При планирана операция приемът на БЕВИМ се прекратява няколко дни предварително заради риск от кръвоизлив.

Не се употребява за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Прилагането при бременност и кърмене е допустимо само след консултация с лекар и при крайна необходимост.

Взаимодействие с други медикаменти

Рискът от кървене нараства, ако БЕВИМ се прилага заедно с други антитромботични лекарства от рода на клопидогрел; антикоагуланти тип варфарин; нестероидни противовъзпалителни.

Допустимостта на всяко лекарствено съвместяване се обсъжда предварително.

_________________________________________________________

Усреднена цена в аптеките – 50 лв за 28 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *