АТАРАКС / ATARAX

Съдържа хидроксинзинов хидрохлорид, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид, титанов диоксид, хидроксипропилметилцелулоза, полиетиленгликол 400

Предназначение

Психолептикът АТАРАКС помага при тревожност, мускулно напрежение, разстройство на съня. Приемът на медикамента разширява бронхите и подобрява дишането; предпазва от повръщане и сърбеж при уртикария, дерматит и екзема.

Назначава се при лечение на тревожност, пруритус, в подготвителната фаза преди хирургична интервенция.

Как се приема

Приемът е по лекарско назначение; препоръчва се най-ниската ефективна доза за възможно най-кратък срок. Максималната дневна доза не може да е по-висока от 100 мг.

За симптоматично лечение на тревожност обикновено се дават 50 мг дневно, разделени на три приема: сутрин и на обяд по 12.5, вечер по 25 мг. Допустими са при необходимост по-високи дози в рамките на максимално допустимото.

При пруритус се препоръчват до четири приема по 25 мг дневно.

Преди операция се назначава една доза от 100 мг или два приема по 50.

За пациенти в напреднала възраст, за хора с чернодробни или бъбречни заболявания дозите са редуцирани.

При деца или пациенти с тегло под 40 кг дневната доза се изчислява индивидуално. Таблетките се поглъщат цели, с вода – без да се дъвчат или стриват.

При пропусната таблетка се изчаква времето за следващия прием. Ако е приета по-висока от назначената доза, могат да се развият смущения в сърдечната дейност; необходима е медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

Най-често приемът на този медикамент може да предизвика странични ефекти от рода на сънливост, умора и главоболие, пресъхване на устата.

В по-редки случаи пациентите имат повишена температура и неразположение, гадене, безсъние, тремор, тревожност, объркване.

Редки са и симптоми от рода на свръхчувствителност, хипотония, тахикардия, чернодробни смущения, сърбеж и обриви от различен тип и интензивност, халюцинации, конвулсии, нарушена двигателна активност, повръщане, запек, зрителни смущения, задържане на урина.

Има и много редки случаи на анафилактичен шок, бронхоспазъм, ритъмни нарушения, тежки обриви с мехури и разраняване, ангионевротичен оток.

Потвърдени са и прояви на синкоп или загуба на съзнание, хепатит.

При тежък алергичен обрив с оток и затруднено дишане или загуба на съзнание приемът се прекратява и спешно се търси медицинска помощ.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се назначава при алергия към някоя от съставките.

АТАРАКС е противопоказан при порфирия, ритъмни нарушения, при нарушени показатели за калий и магнезий, при фамилна обремененост и предразположеност към тежки сърдечни инциденти, вкл. смърт от инфаркт.

Необходима е конкретна оценка на риска за пациенти с глаукома, проблемно опразване на пикочния мехур, деменция, миастения гравис, забавена чревна перисталтика, склонност към конвулсии и припадъци.

Противопоказан при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

АТАРАКС не трябва да се приема едновременно с продукти за лечение на бактериални инфекции – антибиотици; противогъбични, при психози, за хипертония или сърдечни смущения, при депресия, ако пациентът има стомашно-чревни нарушения, алергия, малария, рак, метадон като силно обезболяващо или при лечение на наркозависими.

Да не се взема едновременно с алкохол.

___________________________________________________

Усреднена цена в аптеките – 3.00 лв за 25 таблетки по 25 мг

Оценете статията
Оценка 5 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.