ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АРИЛИН /ARILIN

Съдържа метронидазол, картофено нишесте, лактоза монохидрат, царевично нишесте, магнезиев стеарат, макрогол 6000, основен бутилметакрилатен съполимер, повидон, високо дисперсен силициев диоксид, стеаринова киселина, талк, титанов диоксид

Предназначение

АРИЛИН е медикамент за лечение на инфекции, причинени от анаеробни бактерии и коки. Назначава се при възпаления на дихателните пътища, на кожата и меките тъкани, на кости и стави, на женските полови органи, като постоперативна мярка при интервенции в зоната на корема и малкия таз.

Подходящ е за лечение на тежки възпаления като мозъчен абсцес и менингит; при сепсис и ендокардит. Може да се използва за третиране на бактериални вагинози.

Препоръчва се за лечение на възрастни и на деца над 6 години.

Как се приема

Обичайната доза при неусложнени инфекции за деца над 12 години и за възрастни е до 4 таблетки по 500 мг за 24 часа; количеството за деняа се разпределя за два или за три приема, според назначението. Лечението може да продължи 1-3 дни при високи дневни дози от 4 таблетки, или 5-7 при ниска дневна доза от една таблетка. Лечението на полово предавани болести при възрастни включва еднократен прием на 4 таблетки по 500 мг.

Ако се лекува усложнена инфекция, стартовата доза е от 3-4 таблетки през първия ден и по две – през следващите пет до седем.

За деца на 6-12 години се изчислява индивидуална дневна доза, чийто размер зависи от телесното тегло и от интензивността на симптомите. Обикновено базовият показател е 20 до 30 мг на кг; може да бъде и по-висок, но не над 40 мг/кг. Продължителността на приема е от три до седем дни, в зависимост от заболяването. При специфични заболявания като амебиази продължителността на терапията може да е около 10 дни.

Пациенти с бъбречни или чернодробни заболявания по преценка на лекуващия вземат редуцирани дози.

Таблетките се поглъщат цели по време на хранене или непосредствено след това. Срокът на приложение варира от еднократен прием – до прием по схема за не повече от 10 дни.

Ако е пропуснат прием, лекуващият преценява дали терапията следва да се удължи с един ден. При предозиране могат да се проявят симптоми като гадене и повръщане, сърцебиене, влошена координация, объркване, недостиг на въздух; необходима е медицинска намеса.

Самоволното прекратяване на приема може да компрометира лечението и да провокира усложнения; спирането на това лекарство може да стане само по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Чести странични ефекти при лечение с този медикамент са гадене и повръщане, тежест в стомаха, възпаление на устната кухина, усещане за горчив вкус при оригване; потъмняване на урината.

В по-редки случаи са възможни смущения от рода на цистит и инконтиненция, болки при уриниране, главоболие, виене на свят, влошено качество на съня, конвулсии, неврологични смущения от рода на скованост, изтръпване и боцкане по крайниците; раздразнителност, депресивни състояния, обърканост; алергични реакции – сърбеж, уртикарии; промени в показатели на кръвната картина, чернодробни смущения, слабост и умора, зрителни смущения, гъбични инфекции в интимната зона.

В редки случаи алергичните реакции са тежки, с дихателни затруднения и до анафилактичен шок. Не са изключени тежки диарични състояния в първите дни на терапията; жълтеница, чернодробна недостатъчност; болки в ставите.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АРИЛИН не се назначава при алергични реакции към компонент на лекарството или ако е известно, че пациентът има наследствен Синдром на Кокейн (преждевременно стареене).
Необходима е предварителна оценка за възможни негативни последици при рискови пациенти с тежка форма на чернодробно заболяване, смущения в кръвотворенето, патологии на главния или гръбначния мозък, нервно разстройство.

Приемът трябва да се прекрати при смущения от рода на повишена температура, гадене и повръщане, болки в стомаха, бели екскременти.

Формата не е подходяща за деца под 6 години.

Не се прилага при бременност и кърмене.

Не се препоръчва шофиране, ако медикаментът причинява главоболие, халюцинации, световъртеж, зрителни смущения.

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместяването с други медикаменти може да промени ефективността им или да стимулира активна проява на негативни странични ефекти. Необходимо е внимание при съчетаване с лекарства като дисулфирам, барбитурати, продукти с фенитоин, циметидин, силимарин, диосмин, антикоагуланти, химиотерапевтици, циклоспорин, лекарства с литий, метронидазол, такролимус, антибиотици. Избягва се приемът на алкохол.

________
Усреднена цена в аптеките – 16 лв за 10 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *