ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЕСТРОФЕМ / ESTROFEM

Съдържа естрадиол, лактоза монохидрат, царевично нишесте, хидроксипропилцецулоза, талк , магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 400, индиго кармин

Предназначение

ЕСТРОФЕМ съдържа естрадиол и се прилага като хормонална заместителна терапия при жени в менопауза. Редуцира специфични симптоми като „горещи вълни“ и намалява риска от остеопороза и чупливост на костите.

Приемът на медикамента изисква системен лекарски контрол. Лечението с ЕСТРОФЕМ се прилага само в случаите, когато описаните проблеми създават сериозни затруднения в пациентското всекидневие.

Как се приема

Приемът на този медикамент се назначава от лекар. Таблетката от 1, 2 или 4 мг се взема веднъж дневно – по едно и също време, в 28 последователни дни. След това приемът продължава без прекъсване, с нова опаковка. Ако приемът е пропуснат, дневната доза може да се вземе в рамките на следващите 12 часа или да се изчака плановото време на следващия ден. Не се взема двойна доза с цел компенсиране. При предозиране са възможни смущения от рода на повръщане или общо неразположение, необходима е медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

Терапията с ЕСТРОФЕМ може да увеличи опасността от развитие на болестни състояния като рак на гърдата или на яйчника, хиперплазия/рак на ендометриума, образуване на тромби във вените на краката или та белите дробове, инсулт, загуба на паметта, сърдечни заболявания.

Възможни са прояви на алергия към някоя от съставките, изразени в уртикарии, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане, бронхоспазъм, понижаване на кръвното, анафилактичен шок.

Най-често е имало оплаквания от главоболие и депресия, гадене, болки в корема, крампи, оток, трупане на килограми, болка и уголемяване на гърдите.

В по-редки случаи се съобщава за киселини в стомаха, образуване на газове, подуване, повръщане, камъни в жлъчката, венозен емболизъм, зрителни аномалии.

Много рядко е възможно да се развият състояния с тежка мигрена, инсулт, епилепсия, безсъние, вагинално кървене, вагинална гъбична инфекция, отслабено либидо, замаяност, астматични пристъпи, косопад, диария, хипертоничен пристъп.

Ако пациентката е със съхранена матка, могат да се проявят и симптоми като жлъчни затруднения, неправилна пигментация на кожата тип „хлоазми“, поява на червени възли по кожата, поява на обриви с разраняване.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕСТРОФЕМ е противопоказан при рак на гърдата или рак на маточната лигавица; при вагинално кървене с неясна причина; при задебеляване лигавицата на матката; при предишни състояния с венозни тромбози; при нарушено кръвосъсирване; при инфаркт, инсулт или стенокардия; при чернодробни заболявания; при порфирия.

Медикаментът не трябва да се назначава, ако е известна алергия на пациента към съставка на това лекарство.

Рискови пациенти, които се лекуват с ЕСТРОФЕМ, трябва да бъдат под усилен лекарски контрол. Предупреждението засяга случаите с ендометриоза, маточни фиброми, хипертония, риск от развитието на рак, диабет, чернодробно заболяване, камъни в жлъчката, мигрена, лупус еритематозус, астма, епилепсия, задържане на течности, бъбречни нарушения, отосклероза, високи стойности на триглицеридите.

Задължителна е медицинска намеса при симптоми като пожълтяване на кожата, хипертоничен пристъп, пристъп на мигрена, болка и подуване на краката, затруднения при дишане. В такива случаи, както и при забременяване в процеса на терапия, приемът на медикамента се прекратява.

Медикаментът е предназначен само за жени в постменопауза; при случайно настъпила бременност следва незабавно да се потърси медицинска помощ.

Взаимодействие с други медикаменти

Действието на ЕСТРОФЕМ може да бъде променено, ако медикаментът се употребява съвместно с продукти като карбамазепин и други лекарства за епилепсия, медикаменти за туберкулоза, за ХИВ-позитивни, за продукти с жълт кантарион.

_
Усреднена цена в аптеките – 7.00 лв за 28 таблетки по 2 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *