ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АМЛЕСА / AMLESSA

Съдържа периндоприл, амлодипин, микрокристална целулоза, калциев хлорид хексахидрат, натриев хидроген карбонат, прежелатинизирано нишесте, натриев нишестен гликолат тип А, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид

Предназначение

АМЛЕСА съдържа активните компоненти периндоприл и амлодипин, които понижават високото артериално налягане и го поддържат в нормални граници. Медикаментът се назначава при хипертония и стабилна коронарна болест. Благодарение на ефекта от АМЛЕСА кръвоносните съдове на пациента се отпускат и разширяват; това улеснява кръвообращението и смъква кръвното. Така се подобрява и кръвоснабдяването на сърдечния мускул.

Медикаментът се назначава на пациенти със споменатите здравословни проблеми, които до този момент може да са приемали двете активни вещества като самостоятелни продукти.

Как се приема

Приемът на АМЛЕСА се назначава от лекар в дози и с продължителност, съобразени с диагнозата и състоянието на пациента. Таблетките се предлагат в четири варианта на съдържащите се компоненти периндоприл и амлодипин, съответно за една бройка: 4/5, 4/10, 8/5, 8/10 мг.

Обичайната доза е една таблетка дневно, която се приема сутрин, преди първото за деня хранене. Препоръчително е това да става по едно и също време. Таблетката се гълта цяла, с чаша вода.
Ако е пропуснат прием, таблетката се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Никога не бива да се взема двойна доза с цел компенсиране на пропуснатото. При предозиране е възможно рязко спадане на кръвното налягане, което причинява замайване, слабост, припадък. Необходима е медицинска намеса; в очакване на помощта пациентът е добре да легне по гръб, с повдигнати крака.

Приемът на този тип медикаменти е пожизнен. Ако се налага прекратяване на приема или замяна с друго лекарство, това може да стане само по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на АМЛЕСА може да причини някои странични ефекти у отделни потребители. Незабавно трябва да се потърси медицинска помощ при следните симптоми, свързани с употребата на лекарството: кожни обриви, оток на лицето, клепачите и гърлото, затруднено дишане, хрипове, замайване, учестен сърдечен ритъм, болки в гърдите; при болки в корема и гърба е възможен проблем с панкреаса, панкреатит.

Сред честите нежелани ефекти са оток на крайниците, замайване, главоболие, виене на свят, сънливост, зрителни и слухови смущения, сърцебиене, гадене и повръщане, болки в корема, нарушени вкусови усещания и храносмилателни проблеми, диария или запек, крампи, умора и слабост.

По-рядко се регистрират оплаквания от депресия и безсъние, променливи настроения, тремор, косопад, поява на петна по кожата, болки в мускулите и ставите, болка в гщръдната област, смущения в уринирането, дихателни смущения, кожни обриви от различен тип, промени в някои кръвни показатели, сексуална дисфункция, гинекомастия при мъже, сърдечни смущения, нарушения на водно-солевия баланс, хипогликемия при диабетици.

Сред редките смущения са и влошаване на псориазис, смущения в чернодробните и бъбречните функции, обърканост.

Има данни и за случаи на инсулт иинфаркт, тежки алергични реакции – включително ангиоедем, фоточувствителност, панкреатит, анемия, смущения в кръвосъсирването, хепатит, остра бъбречна недостатъчност, гастрит, изтръпване и мравучкане на крайниците, хипергликемия, подуване на венците.

Описани са единични случаи с тремор, схващания на мускулни групи – включително лицеви, вдървена и провлачена походка, токсична епидермална некролиза, изтръпване на пръстите на ръцете или краката – феномен на Рейно; нарушени функции на отделителната система.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АМЛЕСА не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Медикаментът е противопоказан при тежка хипотония, сърдечна недостатъчност след преживян инфаркт, аортна стеноза, контролиран диабет с продукти, съдържащи алискирен; при пациенти на хемодиализа, при стеноза на бъбречната артерия.

За рискови пациенти се преценява дали прилагането на АМЛЕСА е безопасно; засяга хора с тежки заболявания на сърцето, бъбреците или черния дроб; при съдова колагеноза; за пациенти на безсолна диета; при пациенти, лекувани със сартани или алискирен съдържащи продукти.

Не се прилага за лечение на деца и подрастващи.

Противопоказан за бременни и кърмачки.

Взаимодействие с други медикаменти

АМЛЕСА не трябва да се взема едновременно с литий, продукти с калий, включително калий-съхраняващи диуретици; циклоспорин, хепарин; някои медикаменти за сърдечна недостатъчност.
Необходима е внимателна преценка за безопасно съвместяване с лекарства, които пациентът е вземал доскоро или се налага да приема паралелно с АМЛЕСА.

Такива са нестероидни противовъзпалителни, други лекарства за високо кръвно, противодиабетни, антидепресанти, невролептици, антипсихотици; имуносупресори, лекарства за подагра, за инфекции, за регулиране на сърдечния ритъм, вазодилататори, лекарства за мускулна скованост, някои антибиотици, кортикостероиди, статини, противодиарични лекарства, златни соли и др.

Избягва се комбинацията с грейпфрут или сок от този цитрус.

Усреднена цена в аптеките – 8.00 лв за 30 таблетки от 4/10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *