ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Паразити в броколите: Ето как да ги почистите!

В сравнение с бялото зеле и карфиола, броколите имат затворени миниатюрни цветни пъпки, които са кичести и плътно една до друга

броколите
Броколите трябва да бъда внимателно почистени

Цветът на броколите е зелен, но понякога зеленото е в различни оттенъци. Това позволява на различни паразити не само да живеят и да се хранят в такава среда, но и да създават и отглеждат поколение. Ето как да премахнете яйцата на червеите, както и самите червеи, за да сте сигурни че консумирате един наистина чист и здравословен зеленчук.

Пресните броколи са един от онези видове зеленчуци, които са почти повсеместно и силно засегнати от червеи. Затова трябва да бъдат внимателно проверени. Сложната структура на растението привлича насекоми и надеждно ги маскира.

Броколите са безценен източник на витамини К и С, фолиева киселина, микроелемента калий и нискокалорични фибри. Те са невероятно вкусни и приятни за ядене както сурови, така и термично обработени. Има много рецепти за различни ястия от този прекрасен продукт. Но понякога е налице и нещо, което може да ви съсипе апетита. Това са различните червеи и насекоми, които живеят в зеленчука.

Как да премахнете замърсяването и паразитите от броколите?

Зеленчуците от семейството на зелето са предпочитани от много и различни паразити. Най-разпространеният растителен червей, открит в броколите, е Plutella xylostella. Размерът му е малък и ако не е на повърхността на зеленчука, може да не го видите, и да го изядете заедно с броколите.

Ето защо е толкова важно не просто да измиете главата броколи и да я разцепите надве-натри, а да проверите внимателно дали случайно в нея няма скрит паразит. Не е фатално, ако случайно се погълне червея, но не е и желателно. При всички положения съществува известен риск за здравето.

Ето как да почистите броколите. Този начин ще ви гарантира спокойствие, когато приготвяте любимия си зеленчук

Ще може да го консумирате не само приготвен на пара, но и суров. Именно в този си вид е най-полезен за здравето. Припомняме, че консумацията на броколи е ефективна превенция на онкологичните заболявания, тъй като зеленчукът има свойството да инхибира раковите клетки.

И така – стъпка по стъпка към по-чист зеленчук.

1. Измийте броколите, като премахнете праха. Оставете го накиснато в леко подкиселена вода с оцет, за да се неутрализират пестицидите.

2. Нарежете го внимателно като започнете от стъблото нагоре.

3. Налейте чиста вода в друг съд и сложете броколите в нея.

4. Добавете малко количество брашно и сол.

Брашното има способността да премахва замърсяванията. А солта ефективно стерилизира и убива насекомите, червеите и техните яйца вътре в броколите.

5. Разбъркайте съдържанието и задръжте зелнчука в тази вода за 5-10 минути.

6. След това извадете броколите от водата (тя ще бъде мътна и мръсна) и изплакнете обилно под течаща вода.

Вече можете да употребите броколите така, както сте решили и както ви е вкусно. Бъдете здрави!

Източник: www.foodnetwork.ca

Броколи
Броколи

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *