Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АЛЕЗОДАК / ALLEZODAC

Съдържа цетиризинов дихидрохлорид, лактоза монохидрат, царевично нишесте, повидон 30, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 6000, талк, титанов диоксид, емулсия симетикон SE4

Предназначение

АЛЕЗОДАК е противоалергично лекарство за деца над 6 години и за възрастни. Препоръчва се като средство за облекчаване на симптоматиката, свързана с целогодишни и сезонни алергии. Помага при назални и очни прояви на ринити, действа успокояващо при уртикарии с различна интензивност.

Как се приема

Таблетките АЛЕЗОДАК се поглъщат цели, с вода. За деца над 12 години и възрастни приемът е веднъж дневно – една таблетка от 10 мг. Деца на 6-12 години вземат дозата от 10 мг дневно на два приема по 5 мг (2 пъти по половин таблетка от 10 мг).

Потребители с бъбречни заболявания могат да получат от лекуващия назначение за дневна доза от 5 мг.

Продължителността на приема зависи от проблема и начина, по който медикаментът въздейства; определя се от лекуващия. Самоволното прекратяване на терапията създава условия за рецидиви и усложнения.

Ако пациентът пропусне прием, той трябва да вземе поредната доза при първа възможност или да изчака времето за следващия, според случая. Не се взема двойна доза с цел компенсиране на пропуснатото. При предозиране са възможни чести реакции като замайване и умора, объркване, неразположение и главоболие, диария, сърбеж, сънливост, ступор, тремор, ускорен сърдечен ритъм, задържане на урина и пр.

Възможни нежелани ефекти

Препоръчва се прекратяване на приема при симптоми на алергична реакция като сърбеж, обриви, оток на лицето и гърлото, дихателни затруднения.

Най-често пациенти коментират реакции от типа на замайване и сънливост, главоболие, умора, фарингит, ринит, гадене, пресъхване на устата, диария.

Съобщава се още и за парестезия, астения, болки в корема, обриви, общо неразположение.

По-рядко се проявяват агресивност, безсъние, халюцинации, обърканост, депресии; има случаи с конвулсии, тахикардия, чернодробни затруднения, копривна треска, отоци, трупане на килограми.

В много редки случаи се развива тромбоцитопения, неволеви движения, тремор, промени във вкусовите усещания, зрителни затруднения, патологично отделяне на урина.

Регистрирани са и отделни прояви без статистика за честотата им, като нагласи за суицид, амнезия, вертиго, обрив с гнойни мехури, болки в ставите и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АЛЕЗОДАК не бива да се назначава при алергия към някоя от съставките, както и при потребители със сериозно бъбречно заболяване.

Конкретно се преценява дали приемът е безопасен, ако пациентът страда от епилепсия, бъбречна недостатъчност, проблеми при уриниране.

Не се дава на деца под 6 години.

Избягва се при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Пациентът следва да информира лекуващия за всеки медикамент, който е вземал доскоро или се налага да взема паралелно с АЛЕЗОДАК. Специалистът преценява дали това ще е безопасно и при необходимост налага промени в терапевтичния план.

_________
Усреднена цена в аптеките – 6.00 лв за 10 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *