Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ГЛОПЕНЕЛ / GLOPENEL

Съдържа клопидогрел, микрокристална целулоза, манитол, хидроксипропилцелулоза, кросповидон тип А, лимонена киселина монохидрат, макрогол 6000, стеаринова киселина, талк, хипромелоза, лактоза монохидрат, червен железен оксид, триацетин, титанов диоксид

Предназначение

ГЛОПЕНЕЛ е медикамент от типа инхибитори на тромбоцитната агрегация. Препоръчва се на възрастни пациенти като мярка за предпазване от атеротромбози, причиняващи тежки инциденти като мозъчен или сърдечен удар. Подходящ е за хора, преживели инфаркт или инсулт, с периферно артериално заболяване, нестабилна стенокардия, предсърдно мъждене.

Как се приема

Медикаментът се приема по лекарско назначение; дозите и терапевтичната схема се определят в зависимост от диагнозата и общото състояние на пациента.

Ако пациентът страда от т.н. предсърдно мъждене, препоръката е за една таблетка от 75 мг дневно. Таблетката се приема по едно и също време на деня, без връзка с храненията.

При проблеми от рода на нестабилна стенокардия или инфаркт на миокарда лечението може да започне с еднократна доза от 4 таблетки или 300 мг, последвана от поддържащи дози по 75 мг веднъж дневно.

Ако пациентът пропусне прием в обичайното време, той може да вземе таблетката при първа възможност в рамките на следващите 12 часа. Ако този период е изтекъл, трябва да се изчака времето за следващия прием по план и да се вземе само редовната доза.

При предозиране нараства рискът от кръвоизливи, поради което трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.

Приемът не може да се прекратява самоволно, а само по лекарска преценка.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този продукт може да провокира някои симптоми, чиято поява налага незамавна медицинска намеса. Потърсете лекар, ако почувствате непреодолима умора, треска, необясними синини и точковидни кръвоизливи, пожълтяване на кожата, кървене в различни зони на тялото, поява на кръв в екскрементите или черни екскременти. Тревожен признак е продължителното кървене при леки наранявания.

Най-често пациенти съобщават за стомашно неразположение, болки в корема, стомашни киселини, диария.

По-рядко се коментират главоболие, гадене и повръщане, констипация, газове, сърбеж и обриви, изтръпване на крайниците.

В редки случаи може да се появи световъртеж; редки са и оплакванията от гинекомастия при мъже.

Сред редките странични ефекти са проявите на алергия с обриви, оток на лицето и гърлото, дихателни затруднения, болки в мускулите и ставите, промени във вкусовите усещания, стоматит, жълтеница, халюцинации, понижаване на кръвното.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ГЛОПЕНЕЛ не се назначава при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Лекарството е противопоказано при язва, мозъчен кръвоизлив, чернодробно заболяване в тежка форма.

Необходима е преценка дали медикаментът е безопасен за хора, които имат склонност към вътрешни кръвоизливи, преживели са наскоро тежка травма или хирургична интервенция, предстои им операция, преживели са исхемичен удар в рамките на предходната седмица.

Не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не се препоръчва за бременни и кърмачки.

Взаимодействие с други медикаменти

Някои медикаменти в съчетание с ГЛОПЕНЕЛ увеличават опасността от кръвоизливи. Пациентът трябва да информира лекуващия, ако е приемал наскоро или продължава да взема нестероидни противовъзпалителни, антикоагуланти, хепарин, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин, други препарати с антитромбоцитен ефект.

Подлежат на преценка за безопасно приложение комбинациите с лекарства против повишена киселинност на стомашните сокове; противогъбични, лекарства за ХИВ-позитивни, против депресия, против епилепсия, при ракови заболявания, противодиабетни.

ГЛОПЕНЕЛ може да се комбинира с ацетилсалицилова киселина само по лекарско назначение в случаи на нестабилна стенокардия или инфаркт на миокарда.

___
Усреднена цена в аптеките – 10.00 лв за 30 таблетки по 75 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *