ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТАФЛОТАН / TAFLOTAN

Съдържа тафлупрост, глицерин, натриев дихидрогенфосфат дихидрат, динатриев едетат, полисорбат 80, вода за инжекции. За коригиране на pH се добавят хлороводородна киселина и/или натриев хидроксид

Предназначение

Капките за очи ТАФЛОТАН представляват лекарствен продукт за офталмологични заболявания с повишено вътреочно налягане. Препоръчва се при откритоъгълна глаукома, както и при очна хипертензия у възрастни. Високото вътреочно налягане при трайно и прогресиращо развитие може да навреди необратимо на зрителния апарат.

Как се приема

Медикаментът се предлага в опаковка с фабрично дозирани минибутилчици. С всяка от тях се борави индивидуално – за конкретен пациент, и при спазване на строги хигиенни правила. В засегнатото око/очи се поставя само по една капка от разтвора, вечер.

При апликацията върхът на бутилчицата не бива да докосва окото. В случай, че капката не попадне в окото, действието се повтаря. Разтворът не бива да се поглъща: ако това се случи неволно, трябва да се направи медицинска консултация.

В случай че освен ТАФЛОТАН се прилагат и други офталмологични лекарства, между апликациите им трябва да се прави пауза от поне пет минути.

Ако е пропусната апликация, капките се поставят при първа възможност – или се изчаква времето за следващата, като при това се дава обичайната доза. Не трябва да се прави опит за компенсиране на пропуснатото.

При предозиране не се очакват сериозни смущения, но проявата на необичайни симптоми изисква консултиране със специалист.

Поставянето на тези капки е за срок, определен от лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Най-често поставянето на такива капки може да причини главоболие, както и сухота и дразнене, усещане за „песъчинки“, болка и зачервяване на окото; сълзене и замъгляване, промени в миглите – дължина, брой и дебелина, цвят; промяна в цвета на ириса, фоточувствителност, точковидни възпалителни огнища по повърхността на очната ябълка, загуба на способността да се виждат детайли.

В по-редки случаи се получава промяна в цвета на кожата около очите, оток в зоната, дискомфорт, възпаление. Има данни за необичайно окосмяване на клепачите.

Коментирани са изолирани случаи с оток на макулата и подуване, влошаване на зрението; възпаление на ириса; затруднено дишане, астматични пристъпи. Регистрирани са и редки случаи с наслояване на калциеви плаки по роговицата.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някои от съставките му.
За пациенти от рискови групи се преценява индивидуално дали лечението с ТАФЛОТАН е безопасно; такива са хората със заболявания на бъбреците, черния дроб, астматици, с други очни заболявания.

Не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Противопоказан при бременност и кърмене.

ТАФЛОТАН не пречи на шофирането. Все пак след апликация е необходимо да се изчака малко, докато зрението се избистри и при липса на странични ефекти пациентът е в състояние да се ориентира и реагира адекватно на ситуацията.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият преценява съвместимостта на ТАФЛОТАН с други лекарства, които пациентът трябва да приема – и ако е необходимо прави корекции в терапевтичния план.

Между апликациите с ТАФЛОТАН и други офталмологични продукти трябва да има поне петминутен интервал.

____
Усреднена цена в аптеките – 28.00 лв за опаковка от 30 микродози по 0.3 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *