Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Неочаквани признаци за проблеми с щитовидната жлеза

Световният ден на щитовидната жлеза се празнува на 25-ти май. Въпреки широката популярност, нейните функции и здравословните отклонения, които причинява, все още не са известни на всички

щитовидната жлеза
Здравето и добрата работа на щитовидната жлеза е от значение за състоянието на човешкия организъм

Щитовидната жлеза е важен орган в работата на човешкия организъм като цяло. Но в същото време тя е подценявана от мнозина. Голям брой хора просто не знаят до какви последствия могат да доведат болестите на „пеперудата“.

Трябва да се има предвид, че понякога щитовидната жлеза става причина за доста често срещани прояви, които могат да бъдат причислени към всичко друго, но не и към нея.

Мускулна болка и проблеми със ставите

Неизвестен проблем за мнозина по отношение на щитовидната жлеза е мускулната болка, както и ставната патология. Обикновено те са свързани с физическата активност или липсата на такава. Но всъщност, причината може да се крие по-дълбоко.

Така например, при хипертиреоидизъм, хората от различни възрасти често могат да страдат от мускулни болки. В този случай тяхното състояние често се бърка с фибромиалгия. Също така, специалистите казват, че хората със заболявания на щитовидната жлеза могат да страдат и от така наречения „тунелен синдром“.

Обичайните оплаквания обикновено изглеждат така:

– изкачването на стълби е проблемно;
– доста трудно е да се вземат предмети с ръце, както и да се държат;
– има затруднения с повдигането на ръцете нагоре.

Ендокринолозите предупреждават и за развитие на атрофия, т.е. загуба на мускулен тонус. В 70% от случаите се отбелязват проблеми с таза и тазобедрената става. Понякога мускулите, които са отговорни за преглъщането на храната, страдат. В такава ситуация паралелно се наблюдава и дрезгавост на гласа.

Обикновено ситуацията се разрешава, след като е започнало правилното и навременно лечение на щитовидната жлеза.

Проблеми със съня

Проблемите със съня се срещат при голямо разнообразие от заболявания, вариращи от банална преумора до сърдечни болести. Въпреки това, трудностите със заспиването и качеството на нощната почивка е възможно да се появят на фона на неизправност на щитовидната жлеза. Човек може да се чувства преуморен и изключително уморен дори и след дълъг 10 часов сън. Той просто няма достатъчно сили да се справи дори и с обикновени, ежедневни задачи. Тревожен симптом е желанието да прекарате целия ден в леглото.

Щитовидната жлеза произвежда вещества, които помагат да се регулира дейността на нервната система. Ако тя престане да снабдява организма с необходимите хормони, става проблематично човек да заспи. Сънят е повърхностен, разкъсан, развива се сънливост и слабост.

Проверихте ли холестерола?

Препоръчва се да се следи нивото на холестерола винаги, и особено с напредването на възрастта. Традиционно се смята, че холестеролът е свързан с храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Трябва обаче да се разбере, че повишаването му може да показва проблеми с „пеперудата”, както често наричат щитовидната жлеза, заради формата ѝ. Че именно щитовидната жлеза е причинила проблема, индиректно може да се посочи със следния нюанс – без значение как се опитвате да понижите холестерола – с диети, правилен начин на живот и дори с лекарства – той все още остава на високо ниво.

Също така, нивата на холестерола могат да бъдат ниски или високи, в зависимост от това какъв вид неизправност има в жлезата. При хипотиреоидизъм се увеличава, при хипертиреоидизъм – намалява. И в двата случая това не е добре.

Проблеми с храносмилането

Когато започнат да се появяват проблеми със изпражненията или има симптоми на диспепсия – гадене, киселини и други, на първо място всеки човек мисли за нещо, което се случва в храносмилателната система. И се започва лечение в тази посока, което не винаги се оказва ефективно.

Въпреки това, не винаги всичко е толкова очевидно. Проблеми с щитовидната жлеза също могат да станат причина за появата на стомашно-чревни симптоми. Пациентите на ендокринолозите е възможно да получат лошо храносмилане, а в някои случаи дори и синдром на раздразненото черво. Освен това, експертите твърдят, че разликата в симптомите може да се дължи на различни заболявания на щитовидната жлеза. Например, при хипотиреоидизъм често присъстват симптоми като запек, ниска усвояемост на полезните микроелементи и лошо храносмилане.

При хипертиреоидизъм може да се отбележи диария, болка в стомаха, подуване на корема и повръщане. Разбира се, ако се появят храносмилателни проблеми, първо трябва да посетите гастроентеролог. Ако обаче нищо не се случва след назначеното лечение, ще е добре допълнително да се подложите на преглед при ендокринолог.

Зрението се влошава

Намаляване на зрителната острота може да бъде причинено и от проблем с щитовидната жлеза, твърдят специалистите. Увреждането на очите възниква на фона на нарушение, и често предхожда заболяването на жлезата. Понякога обаче то се развива след поставена диагноза или дори операция на щитовидната жлеза.

Механизмът на образуването на проблема е следният – възпалителният процес се развива, започва подуване, възниква увеличаване на мастната тъкан и мускулите. Но в същото време пространството в орбитата не е безкрайно, защото стените са костни и не могат да се разширяват.

В леки случаи човек ще почувства дискомфорт, който често се характеризира като усещане за пясък в очите, ще има зачервяване и подуване на клепачите. Ако говорим за по-сериозна лезия, тогава освен всичко изброено по-горе, ще е налице и болка в очната ябълка, изпъкнали очи. Често клепачите са паднали или повдигнати нагоре, което води до появата на гневен вид. Става трудно да се затворят очите, развива се и компресия на нерва, което е причина за зрително увреждане.

Здравето и доброто състояние на щитовидната жлеза не трябва да се подценява, защото може да причини някои доста сериозни увреждания на човешкия организъм. Затова се препоръчва редовно да се прави стандартен медицински преглед, по време на който могат да се открият проблеми. И тогава се налага тясно насочено лечение от ендокринолог.

Източник: kp.ru

ти лайф билков чай
Билковият чай ТИ ЛАЙФ помага при проблеми с щитовидната жлеза!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *