Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вредни и безвредни ароматизатори за кола

Ароматизатори за кола се продават във всяка бензиностанция и супермаркет. Всеки ги ползва, но не всеки може да предположи колко опасни са за здравето

ароматизатори за кола
Ароматизаторите в автомобила не са безвредни

Малкото зелено борче, окачено до огледалото за обратно виждане на семейния автомобил, изглежда достатъчно невинно. То излъчва свеж аромат, който маскира не толкова приятната миризма, комбинацията от мокро куче, миризливи маратонки и нещо което не може да бъде идентифицирано. Днес вече е ясно, че освежителите за въздух от всякакъв вид могат да бъдат опасни за вашето здраве. Струва ли си да ги използвате и да поемате риск за здравето – не само вашето, но и това на семейството ви?

Производителите на ароматизаторите имат дългогодишна репутация, като пазят формулите за техните изделия в тайна. За разлика от някои други индустрии, които изискват пълно разкриване на съставките, производителите на стоки за освежаване на въздуха са защитени от необходимостта да разкриват своите съставки пред обществеността. Това се случва заради Закона за търговската тайна. Производителите на аромати твърдят, че химията, която влиза в съставите им, е „търговска тайна“.

През последните години алергиите са масово оплакване. Значителна част от населението е развило чувствителност или алергия към специфични химични съединения в ароматите, които могат да причинят всичко – от главоболие, гадене, кихане, сърбеж и сълзене на очите до по-сериозни респираторни реакции.

 

Много хора след дълги пътувания с кола се оплакват от главоболие, замаяност, умора, пристъпи на гадене или астма

Но малко свързват подобни прояви с наличието на ароматизаторите, които почти всеки слага на огледалото за обратно виждане или някъде другаде в купето на автомобила. Ароматизаторите съдържат коктейл от химични вещества, които влияят негативно на всички системи на тялото, включително и на имунната система.

По-голямата част от освежителите за въздух за дома и автомобила са съдържат летливи органични съединения (ЛОС). Това са синтетични химикали, които могат да останат суспендирани във въздуха.

Американските активисти разпространяват петиция, в която призовават да се забрани използването на освежители за въздух в такситата. Разбира се, таксиметровите шофьори не ги слагат, за да тровят умишлено пътниците си, но въпреки многото изследвания, които показват колко опасни са ароматите, те все още продължават да се използват.

Ароматизатори за кола: няколко доказани факти

– приблизително 95 процента от синтетичните ароматизатори са направени от петрол;
– шофьорите, които постоянно ги използват, страдат от „обонятелна умора“ – престават да усещат дори много остри миризми;
– автомобилните освежители съдържат канцерогени, които разрушават ендокринната и репродуктивна система, както и невротоксични съставки;
– много реакции към определени химикали се появяват незабелязано, след определено време или имат кумулативен ефект.

Д-р Ан Щейнман е професор по гражданско инженерство в университета Джеймс Кук (Куинсланд, Австралия).

Д-р Ан Щейнман

Д-р Щейнман е международно признат учен, с повече от 25 години опит в подпомагането на хората да създават по-здравословна среда на живот и работа. Нейните проучвания обхващат редица теми, като например:

– анализ на потребителски продукти и оценка на съставките.
– предоставяне на насоки за по-здравословни продукти и вътрешна среда.
– подпомагане разработването и прилагането на политики без аромати.
– подобряване качеството на въздуха в домовете, работните места и училищата.
– информиране на обществеността.

Според нея, около 40 процента от всички хора страдат от отрицателни странични ефекти заради въздействието на ароматните продукти. Най-честите реакции са възпалителни процеси в лигавиците на дихателната система, лезии на кожата, мигрена, неврологични патологии и дихателни разстройства. Проучванията на специалистката от Австралия показват, че приблизително половината от купувачите страдат от силната миризма и са склонни бързо да напуснат магазини и помещения, които са били нарочно ароматизирани.

Летливи съединения и вторични замърсители

Летливите органични съединения (ЛОС) са химикали, намиращи се в популярните освежители. Средно най-много продаваните ароматизатори съдържат до 17 различни съединения, които включват особено опасни за здравето или токсични компоненти. Законите не изискват тяхното изписване на етикета, така че купувачите често не са наясно с действителното им въздействие.

Широко използвана съставка като лимонен, която се прилага във всички цитрусови химически аромати, взаимодейства с въздуха и произвежда вторични замърсители, най-известният от които е познат като формалдехид.

Също така, един от най-опасните ЛОС, който често се среща в освежителите, е бензолът. Парите му, смесени с изгорелите газове, се превръщат в канцерогенни съединения.

При продължително излагане на бензол е налице ето това:

– отрицателни промени в костния мозък;
– желязодефицитна анемия;
– нарушения в менструалния цикъл при жените;
– свиване на тестисите при мъжете;
– понижен общ имунитет;
– намалена устойчивост на инфекции;
– увеличен риск от лавкемия.

Когато човек е изложен на бензол, може да почувства повишена сънливост, тежест в главата, бърз или неправилен сърдечен пулс, треперещи пръсти или тремор в тялото, психическо объркване. В някои случаи жертвата може да изпадне в безсъзнание. Много високата норма на бензол във въздуха е възможно да причини смърт.

 

Безопасни освежители

Рекламодателите харчат милиарди, убеждавайки обществото, че всяка миризма, която е естествена или човешка, може да бъде обидна. Според тях е налице спешна нужда да се премахнат или замаскират тези аромати, за да се живее по-добре.

Вече сме свикнали с изкуствените аромати във всеки аспект от живота ни. Домовете, колите, работните места, магазините и други буквално са „затрупани“ от синтетични аромати, които оставят все по-малко място за изживяване на живота в чистата му обонятелна форма и дори предизвикват десенсибилизация на способността ни да регистрираме приятни или неприятни миризми.

Като се има предвид, че използването на ароматизатори за кола е толкова рисковано, какво може да се направи, ако искате колата ви да мирише добре, но и да сте здрави? Първо: отървете се от зеленото борче, което виси на огледалото.

Има естествени аромати, които перфектно абсорбират миризмите и не предизвикват отрицателни реакции на тялото. Те елиминират неприятните аромати, но не ги заменят, не ги „задушават“ и не са толкова агресивни. Най-известният и най-евтиният от тях е разтвор на оцет и сода за пиене. Тази комбинация почиства примесите, абсорбира ароматите и перфектно освежава въздуха, без да навреди на здравето.

 

За предаване на приятен аромат в колата ще помогне естественото етерично масло

Можете да изберете всяко масло според вашия вкус, което се понася добре от членовете на вашето семейство. Но е важно да запомните, че някои естери на маслата се считат за лечебни. Следователно, те не винаги са подходящи за дълги пътувания, в които участват деца, превозват се животни или пътуват хора с хронични заболявания.

Етеричните масла са лесно достъпни. Те предлагат мощни антибактериални, антисептични, противогъбични и антивирусни свойства, което ги прави идеални за освежаване на колата. Те идват в широк спектър от аромати като лавандула, розмарин, мента и много други. Просто намажете малко върху памучна топка или плат и поставете в колата си за дълготраен аромат. Можете дори да експериментирате със създаването на собствен аромат, като ги комбинирате.

Подправки като канела, карамфил и индийско орехче имат чудесен успокояващ аромат. Можете да напълните малка платнена торбичка с тях и да ги окачите в колата. Канелените пръчици, завързани с панделка и окачени на огледалото за обратно виждане, са напълно естествена алтернатива на вредните ароматизатори за кола, която ще прикрие почти всяка неприятна миризма.

Източник: motorists.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *