Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

МЕТИЗОЛ / METIZOL

Съдържа тиамазол, лактоза монохидрат, картофено нишесте, повидон, талк, магнезиев стеарат

Предназначение

МЕТИЗОЛ се назначава при свръхактивна щитовидна жлеза; преди хирургични интервенции на жлезата или при диагностични процедури;при лечение с радиоактивен йод; при тиреоидни кризи. Приемът на медикамента потиска продукцията на хормони, без да въздейства върху вече синтезираните.

Как се приема

Дневната доза и продължителността на приема за този лекарствен продукт се определят индивидуално в зависимост от вида на заболяването и общото състояние на пациента.

Терапията с МЕТИЗОЛ стартира с дневна доза от 10 до 40 мг при не повече от 8 таблетки. Като поддържаща доза се прилагат 5-20 мг или 1-4 таблетки паралелно с левотироксин, или 2.5 до10 мг като монотерапия.

При йоден хипертиреоидизъм се допускат по-високи дози.

Лечението при свръх активна щитовидна жлеза обикновено продължава година и половина. Ако в рамките на този срок не се постигне желаната промяна, терапията може да продължи с ниски поддържащи дози под лекарски контрол. Таблетките се приемат без връзка с храненията.

Тиреоидна криза се лекува с начална доза от 100 мг, т.е. 20 таблетки, и продължение от по 30 мг или 6 таблетки на всеки 8 часа.

При подготовка за тиреоидектомия приемът на МЕТИЗОЛ започва три-четири седмици преди интервенцията.

За деца и подрастващи на 3-17 години се определя индивидуална дневна доза, съобразена с телесното тегло. Максималното количество за 24 часа е 40 мг, разпределени по равно в два или три приема.

Ако пациентът пропусне прием, той трябва да вземе таблетките при първа възможност или да изчака времето за следващия, ако то е съвсем скоро. Приема се обичайната доза, без наваксване.
При предозиране се развиват смущения като гадене и повръщане, болки в мускулите, запек, безсъние, нарушения в цикъла, подуване на шията, леност, трупане на килограми, сухота на кожата.

Приемът на медикамента не бива да се прекъсва без лекарска препоръка; възможни са рецидиви и влошаване на състоянието.

Възможни нежелани ефекти

Най-често странични ефекти след прием на МЕТИЗОЛ се проявяват през първите няколко седмици на лечението; промяната в дозирането неутрализира много от тях.

Често коментирани са промени в кръвната картина, които се проявяват чрез кашлица, възпаление на гърлото и лигавицата на устната кухина, повишение на температурата, подкожни кръвоизливи, поява на кръв в урината и/или екскрементите, задух, потъмняване на екскрементите, оток на лимфни възли.

Забелязват се също отслабване на апетита, изтръпване на крайниците, световъртеж, болки в стомаха, панкреатит, некротични процеси в черния дроб, пожълтяване на кожата и склерите, обриви и сърбеж, дерматити, болки в ставите.

Има данни за влошени функции на отделителната система, възпаление на бъбреците и пикочните пътища, оток на долните крайници, хипогликемия, обща слабост и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МЕТИЗОЛ не трябва да се приема при алергия към някой от компонентите на медикамента.
Противопоказан при нарушения на кръвната картина, при жлъчни проблеми с блокиран или затруднен отток на жлъчен сок; при предишни заболявания като панкреатит и увреждане на костния мозък след терапии с тиамазол и карбимазол.

МЕТИЗОЛ не трябва да се приема едновременно с тирео хормони при бременност.

За няколко групи рискови пациенти е необходима предварителна преценка за възможността лечението с МЕТИЗОЛ да е безопасно. Това засяга хора с голяма гуша, притискаща трахеята; при чернодробна недостатъчност; при агранулоцитоза; при данни за Базедова болест или хипотироидизъм; при проблеми с панкреаса, които могат да бъдат активирани от приема на МЕТИЗОЛ.
Не се използва за лечението на деца под тригодишна възраст.

По време на бременност медикаментът е допустим само като крайна мярка и под лекарски контрол. Счита се, че приемът му може да навреди на плода.

МЕТИЗОЛ прониква в кърмата, по тази причина при наложителна употреба се назначава най-ниската ефективна доза от 10 мг дневно.

Взаимодействие с други медикаменти

Комбинирането на МЕТИЗОЛ с някои медикаменти изисква корекции на обичайните дози поради промени в ефекта поради лекарствените взаимодействия. Това е валидно за продукти с йод, антикоагуланти, теофилин, сърдечни гликозиди, аминофилин, холин теофилинат.

Усреднена цена в аптеките – 2.00 лв за 50 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *