ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СИОФОР / SIOFOR

Съдържа метформинов хидрохлорид, хипромелоза, повидон К 25, магнезиев стеарат, макрогол 6000, титанов диоксид

Предназначение

СИОФОР е медикамент за лечение на диабет тип 2, т.е. неинсулин зависим диабет. Съдържа активната съставка метформин от типа бигваниди. Приемът на този продукт позволява успешен контрол върху стойностите на кръвната захар. С негова помощ по-лесно се контролират процесите, свързани с натрупването на наднормено тегло и затлъстяването.

Препоръчва се лечение в случаите на предиабет (при пациенти с нарушен глюкозен толеранс, нарушения на плазмената глюкоза на гладно; фамилно обременени и склонни към диабет; нарушен липиден обмен, предходен гестационен диабет).

Медикаментът може да се назначава на деца над 10 години и на възрастни самостоятелно или в комбинация с други лекарства за диабет и инсулин.

Как се приема

Приемът на този продукт трябва да бъде назначен от лекар. Дневната доза за възрастен се определя индивидуално и може да е по схема 2-3 пъти дневно по една таблетка от 500 или от 850 мг. Максималният прием за денонощие е до 3х850 мг.

За деца над 10 години лечението обикновено е с по една таблетка от 500 или от 850 мг дневно; максималната дневна доза е 2х850 мг. Възрастовата група 12-14 години подлежи на специално внимание и нейни представители могат да бъдат лекувани със СИОФОР само след консултация със специалист.

За монотерапия на предиабет се препоръчват един или два приема дневно на по една таблетка от 850 мг. Хора с бъбречни заболявания или в напреднала възраст обикновено получават назначение на редуцирани дневни дози.

Таблетките се гълтат цели – без стриване или сдъвкване, с вода, по време на хранене или непосредствено след това. Ако лекарството се взема веднъж дневно, това трябва да става сутрин; при два приема – сутрин и вечер; при три – сутрин, на обяд и вечерта.

Ако пациентът пропусне прием, той трябва да продължи терапията в следващото планувано време. Не се приема двойна доза с цел компенсиране на пропуска.

При предозиране е възможно да се развие т.н. лактатна ацидоза с повръщане и умора, дихателни затруднения, болки и спазми в корема. Необходима е медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

Лечението със СИОФОР може да причини споменатата лактатна ацидоза, която налага незабавно търсене на медицинска помощ. Най-често лекувани с този медикамент съобщават за гадене и повръщане, болки в корема, диария, загуба на апетит. Коментират се също и промени във вкуса.

В редки случаи се развиват алергични реакции с кожни обриви и уртикарии; дефицит на витамин В12, чернодробни смущения и хепатит, възпаление на черния дроб.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СИОФОР не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при чернодробни заболявания, отслабени функции на бъбреците, неконтролиран диабет, в случаи на дехидратация; при инфекции на белите дробове или на бъбреците; при сърдечна недостатъчност, след наскоро преживян инфаркт, при затруднено дишане или кръвообращение. Не се препоръчва за алкохолно зависими.

Приемът на СИОФОР следва да се прекрати, ако на пациента предстои рентгеново изследване с контрастен материал или хирургична интервенция.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Пациентът не бива да шофира, ако приемът на СИОФОР влошава способността му да реагира адекватно на промени в пътната обстановка.

СИОФОР не е подходящ за деца под 10 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Особено важно е да се прецени безопасен вариант за съвместяване с други лекарства, които пациентът трябва да приема паралелно със СИОФОР. Такива медикаменти са диуретици, нестероидни противовъзпалителни, лекарства за високо кръвно, противоастматични, кортикостероиди, някои лекарства за ангина пекторис, за стомашни проблеми, продукти с алкохол.

____
Усреднена цена в аптеките – 4.00 лв за 30 таблетки по 850 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *