Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Добавките с колаген – пари, хвърлени на вятъра

Хранителните добавки с колаген и колагенови пептиди са твърде популярни в света на здравето и красотата през последното десетилетие

колаген
Приемът на синтетичен колаген няма особени ползи за здравето на костите и доброто състояние на ставите

Популярността им, обаче не е пропорционална на ефикасността им.

Какво е колаген, може ли да възстанови здравето на ставите, както обещават многобройните статии и реклами, и какви са неговите странични ефекти (които често се премълчават)?

Какво е колаген?

Колагенът е от семейството на фиброзните протеини, които действат като градивни елементи за кожата, костите, зъбите, хрущялите, сухожилията и други съединителни тъкани. Колагенът в кожата и сухожилията играе ролята на съединител. Нужен е и на ставите, тъй като служи като естествен овлажнител и „смазочно“ вещество.

В човешкото тяло има естествен колаген, произведен от самостоятелно от организма. Но той намалява, изтънява и се руши с напредването на годините. След една определена възраст тялото престава да произвежда колаген или количествата, които успява да възстанови, са много ограничени.

Хранителните добавки с колаген – силна реклама, слабо действие

Добавките с колаген не подобряват здравето на костите и подвижността на ставите. Множество проучвания и тестове, проведени в различни университети по света, са доказали това.

В проучване от 2010 г., публикувано в списанието Maturitas, изследователите установяват, че добавките с колаген не успяват да подобрят здравето на костите при жени в менопауза.

За целта на проучването 71 жени с остеопения са започнали да приемат хидролизирани колагенни добавки. На други 71 жени е дадено плацебо. Приемът е продължил 24 седмици. Резултатите след този период разкриха, че добавките с колаген не предизвикват никакви ефекти върху костния метаболизъм.

Фибриларният протеин, както още наричат колагена, се набавя и от животински продукти

Богат на колаген е костния бульон. Домашното местно желе е 80% колаген. Но маркетолозите научиха хората, че за да подобрят костното здраве, да подмладят кожата или да запазят мускулите, трябва да използват хранителни добавки с колаген. Колагенът се предлага под формата на хапчета, прах или течност. Бутилки с колаген се продават дори от улични автомати в Япония и Южна Корея.

Междувременно, учените са все така скептични към ефективността на колагеновите препарати

Д-р Уитни Боу от Нюйоркския университет в своите статии заявява, че ефектът на колагена, когато се прилага перорално, в човешкото тяло е много ограничен. Веднъж попаднал в агресивната киселинно-алкална среда на стомаха, това вещество е частично унищожено и не прониква напълно в кожните клетки и в ставите.

Д-р Уитни Боу

Синтетичният колаген може да бъде още по-вреден

В хранителните добавки той е не само от животински произход, но и създаден от морски дарове.

Структурираното му съединение навлиза в човешките клетки много по-ефективно, но причинява ужасни странични ефекти.

През 2012-та година в Германия Международната комисия по етика на Фрайбург (FEKI) проведе клинично проучване на ефектите на колагена върху 114 здрави жени на възраст от 45 до 65 години. За приемането са използвани свински колаген, колаген от морски водорасли, мекотели и рибена кожа и плацебо на прах. Доброволческите групи не са били информирани кой приема добавка, и кой плацебо. Употребата продължила 8 седмици. На втората седмица от приложението, алергични реакции са открити при 17 процента от доброволците, които са приемали колаген от прасета и 39 процента от жените, консумирали колаген от морски дарове. 6 от тях дори били принудени да преустановят участието си в теста, поради факта, че се нуждаели от медицинска помощ! В допълнение към отока на Квинке (ангионевротичен оток), две от жените имали и сериозни проблеми със сърцето. Е, резултатът от изследването е отчело много леки промени (малко повече от 2%) в състоянието ставите, в сравнение с данните на онези, които са приемали плацебо. Това нищожно подобрение не оправдава вредите, които синтетичният колаген нанася.

Колагенът предоставя временно облекчение

Той не предотвратява и не лекува заболявания на ставите и не може да изгради наново сухожилията. Има един-единствен начин – защита на колагена, който тялото вече има. За целта трябва да дадем на организма онова, от което се нуждае, за да се стимулира и производството на нов колаген. Ако диетата е богата на много и различни източници на протеини, ако се движим активно и приемаме храни, които се борят с оксидативния стрес (като боровинки, например), ще имаме много по-голяма полза, отколкото ако се приема синтетичен колаген. И всичко това трябва да се случи много преди да сме навършили 40 години. Изброеното по-горе трябва да бъде начин на живот, а не временен режим.

И не на последно място – едно проучване доказа, че приемът на колаген е от полза само на активно спортуващите хора. Хора, които са се занимавали със спорт през целия си съзнателен живот. Хранителните добавки с колаген няма да имат абсолютно никакъв ефект при хора, които са работили на бюро или са били обездвижени в продължение на дълго време.

Още четири вредни ефекта от приема на синтетичен колаген

Високи нива на калций

Според MedlinePlus, могат да се появят високи нива на калций или хиперкалциемия като възможни странични ефекти след приема на колагенови добавки. Таблетките с колаген например, които са направени от хрущял на акула, съдържат големи количества калций.

Нормалните стойности за нивата на калция варират от 8,5 до 10,2 mg/dl. Повече от 10,2 mg/dl, се счита за хиперкалцемия. Твърде много калций в тялото причинява запек, болки в костите, умора, гадене, повръщане и ненормален сърдечен ритъм.

Реакции на свръхчувствителност

Реакциите на свръхчувствителност могат да доведат до странични ефекти от приема на колагенни добавки. Както е отбелязано на уебсайта на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (САЩ), реакциите на свръхчувствителност се случват като ненормален отговор на имунната система срещу алергени, като храна, лекарства и добавки. Колагеновите добавки от морски източници могат да причинят алергични реакции.

Преди да се инжектира колаген, или да се ползва в течна форма, задължително се прави тест за проверка на свръхчувствителност.

Ариел Левитан

Лош вкус в устата

Някои перорални колагенови добавки могат да оставят лош вкус в устата, според информация от сайта MedlinePlus. Колагеновите добавки, приготвени от морски източници, обикновено имат неприятен вкус и мирис, които не се определят като приятни от повечето пациенти. Пиенето на плодов сок заедно с този вид орална добавка може да маскира неприятния вкус. Но! Киселите плодови сокове, като портокал, ябълка, грозде и домат, са в състояние да понижат силата и потентността на добавката колаген; следователно те трябва да се избягват.

Напразно похарчени пари

Ариел Левитан, лекар и съосновател на Vous Vitamins казва, че най-добре би било да си спестим парите, когато става въпрос за прием на синтетичен колаген. Защо?

„Няма научни изследвания, които да предполагат, че това всъщност ще помогне за възстановяването на хрущяли, тъкани и сухожилия. Синтетичният колаген не притежава възстановителни функции.“, казва тя.

„По-вероятно е да приемате редица неизвестни и непроверени съставки. Според мен, правилните хранителни вещества, като следствие от една по-здравословна и балансирана диета, ежедневното физическо натоварване и редовният продължителен сън е много по-вероятно да ви набавят нужните градивни елементи за тези тъкани.

Например, доказано е, че витамин С е необходимо хранително вещество, което помага на тялото да създаде свой собствен колаген. Той, в допълнение към витамин D и биотин вероятно е по-ефективен начин да дадете на организма си това, от което се нуждае, за да поддържа и възстановява увредените тъкани като кожа, кости, хрущяли и коса.“

Източник: www.yourtango.com, www.webmd.com, www.news-medical.net

Референции:

1. Clark, KL et al. “24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain.” Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96.
2. Liu X, et al. “Dietary supplements for treating osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis.” British Journal of Sports Medicine 2018;52:167-175.
3. Song, Hongdong and Li, Bo. “Beneficial effects of collagen hydrolysate: A review on recent developments.” Journal of Scientific & Technical Research. (1)2; 2017

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *