ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ФЕБУКСОСТАТ / FEBUXOSTAT

Съдържа фебуксостат, лактоза, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, хидроксипропилцелулоза, кроскармелоза натрий, колоиден силициев диоксид, кросповидон, талк, хипромелоза, титанов диоксид , железни оксиди, етилцелулоза, триацетин

Предназначение

ФЕБУКСОСТАТ е медикамент за лечение на подагра. Приемът контролира стойностите на пикочна киселина в организма – при превишаване те причиняват споменатото заболяване. Свръхстойностите на пикочна киселина водят до образуване на кристали, които се натрупват в ставите и в бъбречната тъкан и причиняват оток, възпаление и остри болезнени пристъпи. В напреднал стадий на подагра натрупаният продукт създава т.н. тофи/тофуси в различни зони на тялото.

Приемът на ФЕБУКСОСТАТ поддържа пикочната киселина в норма при раково болни пациенти, подложени на химиотерапия. В този случай разпадът на раковите клетки причинява бързо нарастване на киселинните показатели в кръвта и вторични негативни ефекти. Медикаментът предотвратява това.

Как се приема

Една таблетка ФЕБУКСОСТАТ дневно е стандартната терапия при подагра. Лекуващият решава дали това да е таблетка от 80 или от 120 мг. Таблетката се взема с вода, без връзка с храненията, за предпочитане по едно и също време на деня. Медикаментът се приема редовно, включително в периоди, когато няма симптоми на обостряне и пациентът се чувства добре.

Медикаментът е подходящ за профилактика срещу високи стойности на пикочната киселина като последица от химиотерапия при онкологични заболявания. В този случай се приема по една таблетка от 120 мг на ден, като терапията започва два дни преди химиотерапията. Продължителността на профилактиката се определя от лекуващия.

Ако е пропуснат прием на дневната доза, тя може да се вземе при първа възможност или да се изчака времето за следващата. Не може да се приема двойна доза с цел компенсиране. При предозиране е необходимо да се направи медицинска консултация.

Лечението с този медикамент не може да се прекратява самоволно, тъй като има опасност от нарастване на пикочната киселина и рецидив на всички болестни симптоми.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ФЕБУКСОСТАТ се прекратява незабавно и се търси медицинска помощ при симптоми на прогресираща алергична реакция; оток на лицето и гърлото; ангиоедем, генерализиран кожен обрив, обрив с мехури и белене на кожата по лицето, очите и интимната зона.

Най-често съобщаваните странични ефекти от приема на лекарството са главоболие, сърбеж и обриви, гадене, диария, обостряне симптомите на подагра, задържане на течности и оток на крайниците.

По-слабо проявявани последици са отслабен апетит, промени в стойността на кръвната захар, отпадналост и сънливост, отслабване на либидото, мравучкане по крайниците, отслабени сензорни способности, смущения на сърдечната дейност, повишено артериално налягане, ринит, бронхит, дихателни затруднения, кашлица, пресъхване на устата, киселини, повръщане, запек, газове и др.

Съобщава се още и за смущения във функционирането на отделителната система, умора, жлъчни смущения и кризи, еректилна дисфункция, промени в някои кръвни показатели.

Редки са смущенията от рода на мускулни увреждания, тежки обриви, оток на меките тъкани и ангиоедем, зрителни и слухови смущения, косопад, панкреатит, скованост на мускулите и ставите, бъбречно възпаление, чернодробни увреждания и хепатит, жълтеница.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ФЕБУКСОСТАТ не се назначава при алергия към компонент от медикамента.
Преценете дали приемът е безопасен, ако пациентът има сърдечна недостатъчност или друг сърдечен проблем; бъбречно заболяване, болест на черния дроб, проблем със щитовидната жлеза, алергия към продукти с алопуринол.

Медикаментът не се прилага за лечение на деца или подрастващи под 18 години.

Не се прилага също при бременност и кърмене.

Пациентът не бива да шофира или да работи с тежки машини, ако приемът на медикамента причинява смущения в зрението, концентрацията, точността и бързината на реакциите.

Взаимодействие с други медикаменти

Пациентът трябва да информира лекуващия за всеки медикамент, който е приемал наскоро или е наложително да продължи лечението с него съвместно с ФЕБУКСОСТАТ. Особено важно е да се прецени съвместяването с продукти като меркаптопурин – за раково болни; азатиоприн – за редуциране на имунния отговор; противоастматичния теофилин.

______

Усреднена цена в аптеките – 23 лв за 14 таблетки по 80 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *