Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

РОПУИДО / ROPUIDO

Съдържа розувастатин, микрокристална целулоза, колоиден силициев диоксид, кросповидон, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, железни оксиди

Предназначение

РОПУИДО е медикамент от типа статини. Препоръчва се при висок „лош“ холестерол и риск от инсулт или инфаркт. Назначава се за лечение на деца над 6 години и възрастни.

Продуктът помага в случаите, когато физическата активност и диетата не успяват да приведат липидните показатели в норма. Назначава се за профилактика и като част от комплексна терапия при атеросклероза.

Как се приема

Лечението с РОПУИДО започва с ниски дози от порядъка на 5 или 10 мг дневно. Точният избор на дозата е отговорност на лекуващия; зависи от стойностите на холестерола и възможния риск от инсулт или инфаркт. По-ниски дози се прилагат при пациенти над 70 години, при лица от азиатски произход, при бъбречно заболяване или миопатия.

Дневната доза може да бъде увеличавана чрез удвояване на стартова; удвояването е допустимо през интервал от 4 седмици. Максималният дневен прием не бива да надвишава 40 мг; тази максимална доза се препоръчва само в случаите с висок риск от инсулт или инфаркт.

При деца и подрастващи на възраст 6-17 години лечението започва с дневна доза от 5-10 мг и след допустимото нарастване може да е не повече от 20 мг.

Таблетките за деня се приемат наведнъж, като се поглъщат цели, с вода и без връзка с храненията. Препоръчително е това да става по едно и също време.

Ако е пропуснат прием, терапията продължава на следващия ден, без да се търси компенсация за пропуснатото. Не се допуска превишаване на определената за конкретен пациент доза; при подобно събитие и проява на необичайни симптоми задължително се търси медицинска помощ.

Самоволното прекратяване на приема може да причини повторно нарастване стойностите на лошия холестерол.

Приемът на този медикамент изисква периодично изследване за липидния обмен.

Възможни нежелани ефекти

Смущенията, свързани с приема на РОПУИДО, обикновено са леки и преходни. В някои случаи обаче са възможни сериозни алергични реакции. Приемът се прекратява и спешно трябва да се потърси медицинска помощ, ако се проявят симптоми като силен сърбеж, оток на устните, гърлото и лицето; затруднено преглъщане и дишане, хрипове, ангиоедем.

Опасни са и мускулните болки, ако продължават необичайно и интензивността им нараства – може да се окаже, че пациентът развива рабдомиолиза.

Най-често е имало следните оплаквания във връзка с този продукт: главоболие, гадене, запек, болки в стомаха и мускулите, умора и отпадналост, световъртеж, установяване на протеини в урината; диабет.

По-редки смущения са различни обриви, сърбеж, всевъзможни кожни реакции. Тежките алергични реакции, за които стана дума, обикновено са сред редките странични ефекти. Такива могат да бъдат още мускулните увреждания, смущения в чернодробните функции, панкреатит, склонност към кървене.

Най-рядко установяваните странични ефекти са хепатит и жълтеница, кръв в урината, изтръпване на крайниците – проблем с нервната проводимост; болки в ставите, загуба на памет, гинекомастия. И още: продължителна кашлица, недостиг на въздух, повишена температура; сексуална дисфункция, отоци, диария, безсъние и кошмари, депресивни състояния, синдром на Стивън-Джонсън с тежки обриви и белене на кожата, и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РОПУИДО не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Противопоказан при чернодробни заболявания, проблеми с бъбреците, чести епизоди с мускулни болки.

Не трябва да се взема от бременни и кърмачки.

Не се използва за лечението на деца под 6 години.

Индивидуално се преценява дали терапията с този продукт е безопасна за пациенти с умерено тежки проблеми на черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза, алкохолна зависимост, тежка дихателна недостатъчност, диабет.

Взаимодействие с други медикаменти

РОПУИДО е несъвместим с циклоспорин, прилаган за пациенти с трансплантиран орган.
Препоръчва се точна преценка за безопасно съвместяване с фибрати, лекарства за ХИВ, фузидова киселина. Задължително е да се анализира предварително рискът от паралелна употреба с антикоагуланти, антиациди, антибиотици, хормонални продукти, перорални противочазатъчни, лекарства за онкологични заболявания.

Усреднена цена в аптеките – 7.00 лв за 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *