Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли домът да ни разболее: Какво е Синдром на болната сграда?

Какво е Синдром на болната сграда? Възможно ли е домът, в който живеем, да ни разблее? Този въпрос има положителен отговор, колкото и абстрактно да звучи

синдром на болната сграда
Какво е Синдром на болната сграда? Не просто разхвърлян и непочистен дом, а нещо много повече

Човек действително може да се разболее и да страда, ако живее в „болна“ къща. Това е суеверие, биха казали някои така наречени „експерти“. Такива хора или малко са чели, или нищо не знаят.

Къщата наистина може да навреди на здравето и да „отнеме силите“ на онези, които я обитават. И не само домът, но и работното място може да стори същото. Кафенето, което посещаваме всеки ден, болницата, в която предпочитаме да се лекуваме… Какво се крие зад всички тези твърдения?

Още през 1982 г. Световната здравна организация официално прие термина „синдром на болната сграда“ (Sick Building Syndrome (SBS)). Това в прав текст означава лошо здраве за онези, които прекарват повече време в такава сграда.

Нека разберем малко повече за това как и по какъв начин домът или къщата, в която живеем, може да ни разблее

Синдромът на болната къща или сграда е често срещан здравен проблем в световен мащаб, при който хората в дадена сграда страдат от различни симптоми на различни заболявания. Те могат буквално да се разболеят от сградата, в която работят или пребивават.

Има много примери, включващи смъртни случаи от инфекциозни заболявания (със симптоми като повръщане, редки изпражнения, храчки и др.). Във всички случаи огнищата са директен резултат от неправилно почистване и поддръжка, дефекти на строителните материали или процеса на монтаж. В много случаи самата сграда е твърде повредена, за да може да се възстанови, тъй като материалите (метални или дървени конструкционни елементи, стенни и подови покрития) се разпадат от мухъл или гниене. Явлението се среща в цял свят в сгради с по-ниска от адекватната поддръжка или други икономически проблеми. Тук трябва да допълним, че не само старите къщи или панелни блокове са „болни“ и могат да разболяват. Новото строителство създава болни сгради в региони, в които няма достатъчно надзор, има корупция, строи се бързо и евтино, за да може да се продаде още по-бързо и с възможно по-голяма печалба.

Каква е причината, или кои са онези фактори, които „разболяват сградата“?

Към по-горе изброеното трябва да добавим и:

– сгради с лоша вентилация, като училища, офиси и обществени помещения
– високи нива на прах
– тютюнев дим
– стаи с лошо осветление
– остарели компютърни дисплеи, които причиняват напрежение на очите
– наличието на мухъл или гъбички
– формалдехид (най-често се намира в дървени мебели и подове)
– азбест
– химикали във въздуха от почистващи препарати
– пестициди
– въглероден окис
– озон от използването на принтери и факс машини
– високи нива на стрес в училище или на работа
– нисък морал на живущите в дома или на хората, които използват работното място
– шумна работна среда
– насекоми или животински и птичи изпражнения.

Признаци и симптоми

Документирано е излагането на хора на биоаерозоли, което води до неблагоприятни последици от всякакво естество, които провалят здравето. Обитателите на такива сгради се оплакват от симптоми като:

– сетивно дразнене на очите, носа или гърлото, затруднения в дишането, хрема;
– невротоксични или общи здравословни проблеми;
– дразнене на кожата, обриви;
– неспецифични реакции на свръхчувствителност;
– инфекциозни заболявания;
– стягане в гърдите;
– главоболие;
– виене на свят;
– затруднена концентрация;
– умора, раздразнителност и
гадене;
– болки в тялото и треска;
– усещане за миризма и вкус.

Освен това, симптомите на лошо здраве се влошават, когато даден индивид прекарва много време в такава къща или сграда. И изчезват, когато човека напусне „болното място“.

По данни на СЗО 8 процента от работещото население в света изпитва симптоми на SBS или Синдром на болната сграда. Това е много – осем от всеки сто души…

Как се диагностицира синдромът на болна сграда (СБС)?

Диагностицирането на СБС включва процес на елиминиране. Лекарят ще изключи други състояния, които биха могли да имитират симптоми на заболяване, като настинка, астма или алергии.

Може да помислите за водене на дневник, в който да записвате симптомите. Напишете кога и къде започват, както и кога и къде отшумяват.

Не е суеверие

Ако се доверим на цитираните данни, трудно можем да кажем, че това са някакви езотерични глупости. Старите къщи, помещенията с липсваща или некачествена вентилация, с лошо осветление, изградени на лошо място, прекалено влажни или прекалено сухи, могат и са да бъдат вредни за здравето. Има много причини, поради които помещение, което на пръв поглед изглежда уютно, може да е опасно.

Всичко това е разбираемо, всички тези причини са доста съществени, научно обосновани и доказани.

Тук трябва да посочим още една причина: психологическата. Няма технически проблеми с къщата или апартамента. Осветлението е нормално и температурата е правилна. И вентилацията е наред. Но да останете дълго в такъв дом или офис е опасно за здравето, за психиката и за отношенията с другите хора. А понякога – дори и за живота.

В „болната къща“ настъпва слабост, появява се странна алергия, главата боли и сънят е лош. Човек изпитва физическо неразположение, постоянна, не просто хронична, а направо смазваща умора. Могат да се появят и други прояви: раздразнителност. Скандалите пламват от нищо.

Стресът, загубата на сила и лошото настроение могат да се превърнат в депресия. Възможно е да се развие пристрастяване – човек започва да пие алкохол, да взима наркотици или да пуши, за да се успокои по някакъв начин. И всичко се влошава… Няма покой, усеща се едно постоянно безпокойство и очакване на лошото. Няма и как да се постигне поне относително спокойствие…

Ето защо хората отдавна знаят, че сградата може да навреди. И това не винаги е свързано с материални причини като плесен или ръжда. Една стая може по някакъв начин да повлияе психологически на хората, които прекарват дълго време в нея. И концепцията за „прокълната къща“ не е мистика, а метафора.

Какво може да направи един обикновен дом в място, което застрашава здравето и живота на човека?

На първо място това е ужасно и тъжно събитие, което се случило в него. Не е чудно, че купувачите се интересуват от историята на къщата или апартамента. Престъпление или продължително заболяване на някой, който е живял там, може да е признак на „болест у дома“.
Продължителни конфликти, скандали и нещастия, които дълго време са преследвали собствениците – също. Може би причината за тези кавги и омразата е в „болния дом“.

Личен дискомфорт, слабост, раздразнителност, главоболие, сухота в устата, умора на очите – това може да е вашата лична реакция към неблагоприятното място.

И не на последно място – някой, който е проклел къщата. Например, даден апартамент е бил несправедливо присвоен. Някой е бил лишен от собственост. Или от завист е решил да направи зло, и дори е сложил някакви предмети, символизиращи неговата омраза.

Защо домът може да бъде „болен“ – има много фактори, които могат да причинят това. Психологическите причини все още не са напълно проучени, така както мозъчната енергия е непозната материя, но всички знаем, че съществува. Самият мозък, и най-вече – неговата работа, също остава загадка. Но болните сгради наистина съществуват и могат да черпят жизнени сили от онези, които живеят в тях.

Понякога хората дори изоставят такива къщи, апартаменти или офиси. Защото е почти невъзможно да се промени „енергията“ им.

Основният знак е един: при напускане на „болната сграда“, самочувствието на човека се подобрява. Или напротив – при дълъг престой в нездравословното пространство то се влошава. Може и да се открие причината, но елиминирането ѝ не винаги е възможно. Затова преди всичко, колкото и да ни е мило мястото, с каквито и спомени да е свързано, чувстваме ли се недобре на него – трябва да го напуснем. В името на емоционалното и физическо здраве, и не на последно място – на живота.

Източник: healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *