Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СЕЛЕМИЦИН / SELEMYCIN

Съдържа амикацин, натриев цитрат дихидрат, натриев метабисулфит, концентрирана сярна киселина, вода

Предназначение

СЕЛЕМИЦИН е антибиотик от аминогликозидната група. Чрез активната съставка амикацин овладява тежки бактериални инфекции. Прилага се в инжекционна форма.

Как се приема

Инжекциите със СЕЛЕМИЦИН се изпълняват интрамускулно или венозно; възможен е и интраперитонеален вариант, т.е. иригация на коремната кухина. Манипулациите се изпълняват винаги от медицинско лице.

Дневната доза се изчислява в зависимост от телесното тегло и възрастта на пациента. Дневната доза варира в диапазона 15-20 мг/кг дневно. Обичайната продължителност на лечението с този медикамент е 7 до 10 дни.

Деца над 12 години и възрастни се лекуват при доза 15 мл/кг дневно; дневната доза може да се въведе наведнъж или разделена по равно за два приема.

Деца на възраст от един месец до 12 години могат да поемат 15-20 мг/кг дневно, наведнъж или на два приема.

При новородени се препоръчва стартова доза от 10 мг/кг; лечението продължава с по две инжекции от 7.5 мл/кг на ден. За недоносени новородени се препоръчват два пъти дневно по 7.5 мг/кг.

Терапевтичният план за всеки конкретен пациент се съобразява с диагнозата и общото му състояние. Така например при живото застрашаващи инфекции или възпаления, причинени от Pseudomonas spp, еднократната доза може да се повиши до 500 мг на 8 часа, но не повече от 1.5 г за денонощие.  Продължителността на лечението е ограничена до 10 дни.

При инфекции на пикочните пътища се препоръчват две дози от по 7.5 мг/кг дневно, през равни интервали от време.

При пациенти с бъбречни увреждания или в старческа възраст дневните дози може да се редуцират или да се удължат интервалите между манипулациите.

Тъй като медикаментът се въвежда от медицинско лице и по правило – в болнични условия, пропускането на процедура или предозирането са малко вероятни. Пациентът следва все пак да следи за точното изпълнение на терапевтичния план и да сигнализира при неточности или при проява на странични ефекти.

Възможни нежелани ефекти

Лечението със СЕЛЕМИЦИН може да провокира странични ефекти, част от които изискват медицинска намеса. На първо място това са алергичните реакции, изразени в сърбеж и обриви, подуване на лицето, езика и устните, дихателни затруднения.

В някои случаи пациенти се оплакват от гадене и повръщане, вторични бактериални или гъбични инфекции.

Сред редките нежелани ефекти са главоболие, треперене на мускулите, промени в някои кръвни показатели; изтръпване, мравучкане и боцкане, зрителни и слухови смущения, ниско кръвно, замайване, болки в ставите, треска, симптоми на анемия.

Има данни и за последици, засягащи мускулатурата – усещане за скованост и затруднена подвижност; хрипове и спиране на дишането, глухота.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от съставките му или ако пациентът страда от миастения гравис.

Безопасността на терапията със СЕЛЕМИЦИН се преценява индивидуално за рискови пациенти, каквито са хора с бъбречни заболявания, които имат слухови проблеми или заболявания на ушите, пациенти с мускулни нарушения. Рискова група са и хората в старческа възраст.

Условие за безопасно прилагане на медикамента е пациентите да не са дехидратирани.
Прилагането при бременни и кърмачки изисква предварителна преценка за безопасност.

Взаимодействие с други медикаменти

При съчетаването на този медикамент с други за паралелно лечение е необходимо да се отчетат възможните взаимодействия с промени на ефекта или проява на опасни странични ефекти. Това има значение за дозирането и терапевтичните схеми. Отнася се до лекарства като диуретици, други антибиотици, мускулни релаксанти, някои продукти за раково болни, бисфосфонати, амфотерицин Б за гъбични инфекции; продукти, които съдържат съединения на платина; тиамин, противовъзпалителни от рода на индометацин, анестетици.

Усреднена цена в аптеките – 22 лв за 10 ампули по 250 мг/ 2 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *