ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РОКСИПЕР / ROXIPER

Сдържа розувастатин, терт-бутиламинов периндоприл, индапамид, микрокристална целулоза, крос повидон, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, поливинилов алкохол, титанов диоксид, макрогол 3350, талк, железни оксиди

Предназначение

РОКСИПЕР е комбиниран продукт за контрол на повишеното кръвно налягане и висок холестерол.
Съставката розувастатин е статин, благодарение на който повишеният „лош“ холестерол се поддържа в границите на нормалното. Периндоприл и индапамид контролират артериалното налягане и не позволяват то да се повиши над допустимото. Съчетаването на трите компонента улеснява приема на необходимите вещества за поддържане на здравето.

Как се приема

РОКСИПЕР се назначава от лекар на пациенти, които вече са приемали две или три от съставките като самостоятелни медикаменти. Продуктът се предлага в три варианта с различно съотношение на компонентите.

Обичайният прием е една таблетка от определен вариант – веднъж дневно, сутрин преди хранене. Таблетката се поглъща цяла, с чаша вода. Медикаментът трябва да се приема всеки ден.

При пропуснат прием следващата доза се взема на другия ден, без да се увеличава количеството с цел компенсиране; не може да се приемат две дози в рамките на едно денонощие.
При предозиране са възможни смущения, свързани с рязко понижаване на артериалното налягане: слабост, световъртеж, загуба на равновесие. Консултирането с лекар е задължително; ако е необходима медицинска помощ, в очакване на лекаря пациентът трябва да заеме хоризонтално положение с леко повдигнати крака.

Приемът не бива да се прекратява самоволно; обикновено този тип медикаменти се приемат продължително или по отношение контрола върху кръвното – цял живот.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с РОКСИПЕР може да причини някои странични ефекти; някои от тях могат да са опасни и изискват спиране на приема и спешна медицинска помощ. Сред тях са състояния със силна замаяност и припадък заради рязко спадане на кръвното; хрипове и задух; оток на лицето и гърлото със затруднен говор и дихателни проблеми – ангиоедем; тежки обриви от различен тип, включително с образуване на мехури, белене на кожата, уртикарии, възпалени лигавици.

Не са изключени смущения в сърдечната дейност, аритмии, отклонения във функциите на черния дроб, чернодробна енцефалопатия, панкреатит. Спешна намеса е необходима и в случаите с продължителни мускулни болки след прием на медикамента.

Най-често пациенти са имали оплаквания от главоболие, замайване и мравучкане по кожата; слухови и зрителни смущения; слабост и световъртеж; задух, кашлица; умора; гадене и повръщане, пресъхване на устата, диария или запек, болки в стомаха; анорексия; мускулни болки, крампи. Възможни са повишени стойности на кръвната захар.

В по-редки случаи е възможно да се развие хипогликемия, сънливост, тахикардия, възпаление на кръвоносни съдове, бронхоспазъм, смущения в бъбречните функции, еректилна дисфункция, болки в ставите, загуба на равновесие и падане, болки в гръдния кош, повишена температура; при лабораторни изследвания – отклонения в някои кръвни показатели.
Много редки са случаите на силна болка в корема – свързана с възпаление на панкреаса; нисък хемоглобин и тромбоцити, анемия; объркване и припадъци, влошаване на паметта, увреждания на нерви и изтръпване на крайници, пневмонии и ринити, гинекомастия, чернодробни отклонения.
Има и единични случаи на депресивни състояния, увреждания на мускули и сухожилия, опасни ритъмни нарушения на сърдечната дейност, влошаване на хронични заболявания като лупус еритематодес, нарушен водно-солеви баланс, променени стойности на пикочната киселина в кръвта, изтръпване и болка в пръстите на ръцете и краката и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РОКСИПЕР не се прилага при алергия към някоя от съставките на лекарството.
Медикаментът е противопоказан при алергични реакции към друг АСЕ-инхибитор; при пациенти с диабет или бъбречно заболяване, лекувани с продукти с алискирен; при ниски стойности на калий в организма; при нелекувана сърдечна декомпенсация; при стеноза на бъбречната артерия; за пациенти на диализа; при болки в мускулите, заболявания на черния дроб, чернодробна енцефалопатия.

Не се приема при бременност и кърмене.

Не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

За пациенти от рискови групи се преценява конкретно дали приемът на този медикамент е безопасен. Предупреждението касае хора със заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците, при склеродермия и лупус, при тежка дихателна недостатъчност, при отоци – включително ангиоедем, при хормонален дисбаланс, при спазващите безсолна диета, при хора в напреднала възраст, при диабет, атеросклероза, дисфункция на щитовидната жлеза, при мускулни проблеми; при лица от негроидната раса или азиатци; алкохолно зависими; при пациенти на диализа; приемащи фибрати; приемащи други лекарства против високо кръвно.

Не се препоръчва шофиране, ако приемът на това лекарство причинява слабост, влошена концентрация и зрителни затруднения.

Взаимодействие с други медикаменти

РОКСИПЕР не трябва да се приема едновременно с алискирен, литий и литий съдържащи продукти, калиъ съдържащи медикаменти, циклоспорин, хепарин, естрамустин, АСЕ-инхибитори и ангиотензин-рецепторни блокери.

Изисква се внимателна преценка при необходимост от съвместно прилагане с калий-съхраняващи продукти, диуретици, лекарства за сърдечна недостатъчност, за подагра, за контрол на сърдечния ритъм, антихистамини, противогъбични, антибиотици, метадон, противомаларийни, пентамидин – при пневмонии, инжекционно злато, антипсихотици, баклофен, противодиабетни, анестетици, перорални противозачатъчни, антикоагуланти, лекарства за инфекции, фузидова киселина, лекарства за астма, ниско кръвно, противошокови и др.

_

Усреднена цена в аптеките – 12.00 лв за 30 таблетки от типа 10/ 4/ 1.25 мг, съответно за розувастатин, периндоприл, индапамид

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *