ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

COVID-19: Колко витамин D ни трябва?

Учени от различни страни продължават да откриват защо разпространението на вируса е толкова скоростно и какво причинява високата смъртност от COVID-19

COVID-19
Може ли витамин D да ни предпази от COVID-19?

Според най-новите данни, публикувани от изследователите от Университета в Източна Англия, по-тежката форма и смъртност от коронавирус може да бъде пряко свързана с липса на витамин D в организма.

Изследователите са анализирали данни от 20 държави, публикувани миналата година, и ги сравниха с общия дял на смъртните случаи от COVID-19. Оказа се, че колкото по-голям е дефицитът на витамин D в популацията, толкова по-голям е делът на смъртните случаи.

Какво е витамин D?

Витамин D е мастноразтворим витамин, който функционира като стероиден хормон в тялото.

Има две форми на витамин D:

– Витамин D2 (ергокалциферол): открива се в някои гъби.
– Витамин D3 (холекалциферол): открива се в мазната риба, яйчните жълтъци и др.

Витамин D3 е по-мощният от двата типа и повишава кръвните нива на витамин D почти два пъти повече от витамин D2.

Дефицит на витамин D и COVID-19

Дефицитът на витамин D може да повлияе на имунната система, тъй като спомага за повишаване защитните функции на лигавиците. Това посочи Световната Здравна Организация (СЗО) още през 2017 година. В същото време организацията цитира резултатите от редица изследвания, които показват защитния ефект на витамин D при респираторни заболявания. Някои изследвания през последните години доказват, че витамин D функционира като регулатор на имунната система и ако той е дефицитен, скоростта, последователността и ефективността на имунния отговор, включително към вирусите, могат да бъдат нарушени.

Към днешна дата в света няма лек за коронавирус. Но пък превенцията дава много добри резултати

Проучване ефекта на различни лекарства върху COVID-19 все още не е показало ефективността на нито едно от тях. Затова вниманието на изследователите се обръща към изучаване на възможностите за укрепване на имунната система. Това ще позволи, ако не да се изключи възможността от инфекция, то поне да се улесни хода на заболяването и да се увеличат шансовете за възстановяване без сериозни последици за здравето.

Преди началото на коронавирусната епидемия в различни страни лекарите наредиха на пациентите да наблюдават нивото на витамин D в организма. Според изследването, България е една от страните с най-забележим дефицит на този витамин. При някои групи от населението, особено сред възрастните хора, в повече от половината от случаите е наблюдаван изразен недостиг. Това се дължи на храненето и качеството на продуктите. Например, рибата като част от диетата рядко достига до трапезата на хората, които са над 60 години. Неправилният режим на живот, както и ниската хигиена на работа и почивка, също са от значение.

Една от опасностите от недостиг на витамин D (както, всъщност, повечето други витамини и минерали) е липсата на изразени симптоми

Честите настинки, потиснатото настроение, лошото състояние на косата и кожата са симптоми, които лесно могат да бъдат приписани на обща умора и стрес. Особено когато хората са прекарали дълго време в условията на самоизолация.

Това означава ли, че трябва да започнете да приемате витамин D в големи дози?

Не, не си заслужава. Витамин D под формата на хранителни добавки е често срещан и безобиден, но безконтролната употреба на самопреписани лекарства може да бъде опасна.

Специалистите препоръчват първо да се направи преглед и изследване, насочени към установяване дефицита на витамин D, а не самолечение. В България такива изследвания вече са налични. Според типа изследване (дали е за витамин D или за витамин D3) цените са около 30-50 лева. Освен това, анализът може да бъде предаден, без да се излиза от дома. Един от тези тестове, които сега стават все по-широко разпространени, е метод, използващ кръвен тест с карта за суха кръвна проба (DBS карта).

Колко витамин D трябва да приемате?

Колко витамин D е нужен, зависи от много фактори. Те включват възраст, раса, географска ширина, сезон, излагане на слънце, дрехи, килограми, навици и други.

Препоръките на Медицинския институт на САЩ сочат, че средният дневен прием от 400–800 IU или 10–20 микрограма е достатъчен за 97,5% от хората.

Някои проучвания обаче показват, че дневният прием трябва да бъде по-висок от този, ако не сте изложени на слънце.

В зависимост от това, кого питате, нивата в кръвта над 20 ng/ml или 30 ng/ml се считат за „достатъчни“. Едно проучване на здрави възрастни показа, че дневният прием на 1120-1680 IU е необходим за поддържане на достатъчни нива витамин D в кръвта.

В същото проучване хората, които са с недостиг на витамин D, се нуждаят от 5000 IU, за да достигнат нива на кръвта над 30 ng/ml.

Проучвания при жени в менопауза с нива на витамин D под 20 ng/ml установяват, че приема на 800-2000 IU повишава нивата на кръвта над 20 ng/ml. Въпреки това бяха необходими по-високи дози витамин D, за да достигнат нивата 30 ng/ml.

Хората с наднормено тегло или затлъстяване също могат да се нуждаят от по-големи количества витамин D.

Ежедневният прием на витамин D от 1000–4000 IU или 25–100 микрограма трябва да бъде достатъчен, за да се осигури оптимално ниво в кръвта при повечето хора.

4000 IU е сигурната горна граница според Американския института по медицина. Уверете се, че не приемате повече от това количество, без да се консултирате със специалист или поне с личния лекар.

Може ли витамин D наистина да предпазва от коронавирус?

Всъщност, докато учените нямат точни данни по този въпрос, ние говорим само за разкритата корелация. Може би има и други фактори, които са свързани както с нивото на витамин D в организма, така и с резистентността на COVID-19.

Въпреки това, експертите отбелязват, че по време на пандемия витамин D е необходим за нашия имунитет. И специално внимание на неговото ниво трябва обърнат онези хора, които имат хронични заболявания и които са от по-старото поколение. Хората на средна възраст обаче не трябва да забравят за балансираната диета и да следят състоянието на организма, особено в условия на изолация, липса на физическа активност и стрес.

Предишни, по-големи проучвания предполагат, че здравословните нива на витамин D могат да намалят риска от респираторни инфекции, като грип и туберкулоза, както и астма при децата.

Витамин D е мастноразтворимо съединение, което можем да получим като хранително вещество от храни като гъби или риба, или произведени в кожата ни като реакция към UV светлината.

Общоизвестен с ролята си за поддържане нивата на калций в костите ни, дефицитът на този витамин е отговорен за скелетните деформации като рахит, както и за повишен риск от дегенерация на костите при състояния като остеопороза .

Изследователите постепенно налагат и категорични доказателства за функциите на витамина в имунната система, отбелязвайки връзката му с автоимунните състояния и откриването на рецептори за химичното вещество в различни имунни клетки.

Как и дали може да се бори витамин D с коронавирусните инфекции – ако изобщо е в състояние – със сигурност ще стане ясно, благодарение на проучванията, които се правят в различни университети и болници по цял свят.

Източник: www.sciencealert.com

Изглед на опаковката на продукта Витамини 24/7 Витамин D3, селен, цинк и витамин С
За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *