Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Акне и контактен дерматит: Маските могат да причинят кожни проблеми

Маските вече са задължителни само на обществени места, но много хора ги слагат и по улиците. Носенето им все още поражда много въпроси у хората

маските
Маските за лице са в състояние да увредят сериозно кожата на лицето

Маските се носят постоянно от работещите в здравни заведения, магазини, аптеки и дрогерии. Факт е, че въпреки облекчения режим, повечето хора не се разделят с маските дори и на улицата.

Ако лекарите вече са дали своите основни препоръки, сега мнозина са загрижени за такъв нюанс като състоянието на кожата под маската. Когато човек диша, маската постепенно се овлажнява. Престоя с мокра маска може да доведе до кожни проблеми. Особено за тези, които са предразположени към това. Разбира се, никой не иска да ходи с акне и дерматит. Ето какво казват експертите.

Рискове и проблеми

Въпросът за редовното носене на маски при посещение на обществени места предизвика много спорове и дебати в обществото. В същото време лекарите твърдят, че именно маската е един от най-надеждните начини за предпазване от коронавирусна инфекция, тъй като осигурява бариерна защита на дихателната система.

На този фон обаче започнаха да възникват въпроси за състоянието на кожата под него. Ще цитираме думите на козметолога и собственик на козметичен салон в Пекин Ю Сяоинг, която твърди, че постоянното носене на маска може да доведе до зачервяване, алергии, възпаления и подуване на кожата:

„Маските често включват полипропиленови влакна, които могат да причинят повишена чувствителност на кожата, т.е. в същото време, когато кожата е покрита с маската, се изпотява и на повърхността ѝ е твърде възможно да се появят възпаления, зачервявания и акне, поради триене, мръсотия и пот.“ Тя също така твърди, че се развиват симптоми на контактен дерматит, включително признаци като сърбеж, парене и изтръпване. Специалистката предположи, че контактът и триенето на кожата с маската може да причини трайни нарушения на епидермиса.

Д-р Татяна Гайдин

В същото време дерматолозите от Северна Америка, Европа и Русия не са чак толкова песимистично настроени. Д-р Татяна Гайдин е магистър-дерматолог, дерматовенеролог и козметолог. Тя е специалист, който най-добре може да каже какво да се очаква от честото носене на маска, особено сега, когато топлото време вече е факт, а лятото чука на вратата.

Кожни проблеми могат да се развият без носенето на медицинска маска, смята специалистката. Незадоволителното състояние на кожата е отражение на вътрешните проблеми на организма: пренапрежение, дисфункция на имунната, ендокринната и храносмилателната система. Въпреки това, допълнителният механичен ефект, упражнен върху кожата от различни ЛПС (лични предпазни средства), допринася за травма на кожата и образуването на екскреции (повърхностни нарушения на целостта на кожата, покрити с кръв или серозна кора). Отделно от това със сигурност се развиват възпалителни кожни заболявания, които протичат с различна степен на усложнение. В някои случаи е възможно и развитието на контактен или алергичен дерматит, който трудно се лекува, заради наличието на постоянен дразнител.

Правила за безопасност

При носене на конвенционална медицинска хирургическа маска, закупена от аптека, проблеми обикновено не възникват. Маската трябва да бъде направена от висококачествен хипоалергенен материал за намаляване на рисковете от развитие на контактен алергичен дерматит. Прочетете внимателно инструкциите, приложени с маската, която сте купили, тъй като правилата за носене на ЛПС могат да варират.

Абсолютно противопоказано е даването на вече използвана медицинска хирургическа маска за еднократна употреба на други хора. Това може да допринесе за предаването на много заболявания, включително и на кожни болести.

Обичайната ежедневна грижа за кожата в случай на носене на конвенционална медицинска хирургическа маска не е необходимо да се променя. Ако сте наранили кожата, основното е да избягвате повторни наранявания. Ако вече имате възпалителни заболявания на кожата на лицето, носенето на медицинска хирургическа маска в някои случаи може да доведе до обострянето им.

Опитайте се да провеждате по-често хигиенни процедури

Мажете кожата със специални антисептични средства. Ексфолирайте поне веднъж на ден, като използвате нежен, естествен пилинг. Добро средство в този случай е утайката от кафе. Жените трябва да ограничат използването на декоративна козметика. Ако имате проблеми с кожата на лицето, с прогресията на вече съществуващ възпалителен процес, трябва да се консултирате с дерматолог.

Проблемите, причинени от носенето на медицинска хирургическа маска, зависят от вида на кожата и могат да се развият във всяка възраст. Хората с чувствителна кожа са най-предразположени към възникване на обриви и ранички върху кожата, дори и ако маската е направена от плат или друга подобна материя. Козметиката, която се прилага на лицето под маската се подбира индивидуално. Няма универсално средство, което може да се ползва от всеки.

Прилагането на крем за лице директно под маската за превантивни цели е възможно, но трябва да се спазват прости правила. Препоръчаният от специалист крем се слага върху предварително почистена кожа на тънък слой. Необходимо е да се заобиколи кожата на клепачите и да се избягва контакт с очите. Декоративната козметика е по-добре да се ограничи.

Днес мнозина използват маската като алтернатива

Все по-често могат да се видят ЛПС, които са украсени с различни щампи, картинки, стикери и т.н. И докато маската може да бъде заменена, кожата на лицето, уви, не може. Затова е важно да се грижите за нея разумно и с повишено внимание.

Източник: www.forbes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *