ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПАРИКС / PARIX

Съдържа пароксетин, микрокристална целулоза, калциев хидрогенфосфат дихидрат, кроскармелоза натрий, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат

Предназначение

ПАРИКС се препоръчва при лечението на депресия и тревожни разстройства. Активната съставка пароксетин е ефикасна при паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, социална фобия, посттравматично стресово разстройство, обща тревожност/ нервност.

Лекарството е от типа селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина. Приемът му подобрява серотониновите нива в главния мозък и неутрализира болестните симптоми, свързани с дефицит на този компонент.

Как се приема

ПАРИКС е медикамент за дълготрайно приложение. Дневната доза се определя индивидуално в зависимост от диагнозата и повлияването. Приема се сутрин по време на хранене; таблетките се поглъщат цели, с вода.

При депресия, социално тревожно разстройство, посттравматично или генерализирано тревожно разстройство лечението започва с дневна доза от 20 мг; тя може плавно да нараства под лекарски контрол до постигане на оптимален ефект, но не над нива от 50 мг на ден.

Обсесивно-компулсивно разстройство се лекува с начална доза от 20 мг; препоръчва се увеличаването й най-често до 40 мг, но в някои случаи е допустимо и 60 мг на ден.

60 мг е максималната дневна доза и при паническо разстройство; при тези случаи стартовата доза е 10 мг, а най-често прилаганата – 40 мг дневно.

Ако пациентът е на възраст над 65 години, той не бива да приема повече от 40 мг ПАРИКС дневно, независимо каква е диагнозата му. Редуцирани дневни дози могат да бъдат препоръчвани и при пациенти със заболявания на черния дроб и бъбреците.

Ако пациентът пропусне прием на дневната си доза, той може да я вземе в по-късен час на същия ден, но не и късно вечерта или през нощта. Следващата доза без корекции се взема в обичайното време на следващия ден. Възможно е междувременно да се развият леки симптоми на отнемане. След приема на редовната доза те отзвучават.

При случаен прием на по-висока доза са възможни смущения от рода на мускулни схващания, треска и прояви на странични ефекти, за които ще стане дума по-долу. Необходима е медицинска намеса.

Терапията с ПАРИКС не дава бърз положителен ефект; признаци на подобрение могат да се почувстват след няколко седмици. Ако лекуващият прецени, че медикаментът не постига очакваното твърде дълго, той може да предприеме корекции в лечебния план.

Пациентът не трябва да прекъсва самоволно приема на лекарството. Рязкото му спиране провокира симптоми на отнемане. Ако е необходимо да се прекрати лечението с ПАРИКС, това ще стане под лекарски контрол – плавно, при постепенно намаляване на дневния прием.

Възможни нежелани реакции

В редки случаи е възможно приемът на медикамента да стане причина за поява на синини по тялото, кървене, кръв при повръщане или при дефекация. При тези симптоми приемът се прекратява; необходима е спешна медицинска помощ. Така се реагира и ако пациентът изпитва някакви затруднения при уриниране.

Като редки се квалифицират и странични ефекти от рода на нервност, скованост на мускулите, умора и слабост, болка в мускулите и ставите, гърчове.

Възможни са алергични реакции, изразени в обриви с различна интензивност, сърбеж и зачервяване, засилване на усещането за тревожност, оток на лицето, устните и гърлото, затруднено преглъщане и говор, трудно дишане, бронхоспазъм, ангиоедем. Тъй като има риск от животозастрашаващи усложнения, при алергични реакции незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

Други смущения в резултат от приема на ПАРИКС са зрителни затруднения и глаукома, мисли и опити за самонараняване и суицид. Споделено е за случаи на т.н. серотонинов синдром – с обърканост и треска, неспокойствие, тремор, халюцинации, спазми и ускорен пулс.

Има информация за сравнително чести смущения като гадене и повръщане, сексуални смущения, безсъние или сънливост, промени в апетита, главоболие, тремор, влошена концентрация и отслабване на вниманието и паметта, диария или запек, напълняване, интензивно потене.

Споменавани са случаи с т.н. неспокойни крака, панически атаки, чернодробни отклонения, забавен пулс, патологична лактация при жени и при мъже; приапизъм, задържане на течности и отоци, отклонения в кръвни показатели; тинитус. Споменавани са и случаи с внезапно счупване на големи кости.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПАРИКС не трябва да се приема при алергия към някоя от съставките на лекарството.
Преценява се дали приемът ще е безопасен, ако пациентът страда от заболявания на сърцето, бъбреците и черния дроб; при пациенти с епилепсия или склонност към припадъци; преживели манийни състояния; болни от диабет, диагностицирани с глаукома. Специално внимание към пациентки с рак на гърдата, които приемат тамоксифен.

Не се прилага при деца и подрастващи под 18 години. Възможно е прилагане по изключение за пациенти от тази група, но само под лекарски контрол заради риска от суицидни действия.
Не се прилага при бременни и кърмачки. Ако все пак медикаментът е бил приеман, новороденото/бебето трябва да се наблюдава за дихателни патологии, проблеми със съня, нервност и плачливост, трудно хранене, повръщане, уморяемост, стегнати или твърде отпуснати мускули и пр.

Не се препоръчва шофиране или работа с тежки машини, ако приемът на лекарството причинява сънливост, забавени реакции, влошена концентрация, схващания на мускулите и пр.
Медикаментът не е подходящ за пациенти, които се подлагат на електроконвулсивна терапия.

Взаимодействие с други медикаменти

ПАРИКС не може да се взема едновременно с МАО-инхибитори, с някои антипсихотични лекарства – съдържащи тиоридазин или пимозид.

Преценява се начин на съвместяване и дозиране, ако пациентът се нуждае и от нестероидни противовъзпалителни, болкоуспокояващи, триптани, други антидепресанти, литий и други антипсихотици, лекарства за ХИВ-позитивни, фентанил, жълт кантарион и продукти с екстракт от билката, лекарства за припадъци и епилепсия, антикоагуланти, стабилизиращи сърдечния ритъм, статини, антибиотици, противотуберкулозни, лекарства за високо кръвно и сърдечни заболявания и др.

Усреднена цена в аптеките – 6.00 лв за 30 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *