ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ДЖЕНТАДУЕТО / JENTADUETO

Съдържа линаглиптин, метформин хидрохлорид, аргинин, коповидон, магнезиев стеарат, царевично нишесте, колоиден безводен силициев диоксид, хипромелоза, титанов диоксид, талк, пропилен гликол, железни оксиди

Предназначение

ДЖЕНТАДУЕТО е медикамент, с чиято помощ се поддържа кръвната захар при диабет 2. Приемът оптимизира производството и усвояването на инсулин след прием на храна, балансира нивата на глюкоза. Прилага се като монотерапия или в комплекс с други противодиабетни продукти.

Лечението с този продукт постига оптимален ефект при спазването на диета и подходящи физически натоварвания.

Как се приема

Приемът на ДЖЕНТАДУЕТО се назначава от лекар; дневните дози се определят според състоянието на пациента и повлияването.

Стандартната терапия включва два приема дневно на противодиабетните таблетки – сутрин и вечер. Поглъщат се цели, с вода – по време на хранене, за да не се дразни стомашната лигавица. Максималното съдържание на дневната доза не трябва да преминава границата от 5 мг линаглиптин и 2 000 мг метформин хидрохлорид.

При пропуснат прием таблетките се вземат при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не се практикува удвояване с цел компенсиране на пропуснатото. При предозиране има риск от лактатна ацидоза: състоянието може да се развие до кома, с начални симптоми от рода на болки в стомаха и повръщане, схващания и болки в мускулите, забавен пулс, понижена температура, дихателни затруднения. Необходима е спешна медицинска помощ.

Самоволното прекратяване на приема може да влоши показателите на кръвната захар и общото състояние на пациента. Ето защо терапията трябва да се контролира от лекар, по чиято преценка приемът на този медикамент може да се прекратява или заменя.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този продукт се прекратява при симптоми на лактатна ацидоза или хипогликемия. Хипогликемията се проявява чрез треперене и изпотяване, бледност, обърканост и слабост, изтръпване на устните, тревожност и замъглено зрение. Двете състояния изискват незабавна медицинска намеса.

Възможни са алергични реакции, изразени в обриви, зачервяване и сърбеж, копривна треска, оток на лицето, устните и гърлото, дихателни затруднения, бронхоспазъм, ангиоедем. Тази симптоматика също налага медицинска намеса.

Спешна реакция изисква и развитието на панкреатит – при силна болка в стомаха с разпространение към гърба, гадене и повръщане.

Сред често коментираните странични ефекти са диария и повишена липаза в кръвта. По-рядко се развиват възпаления на носа и гърлото, кашлица, сърбежи, променени стойности на ензими в кръвта,  мехури по кожата.

При паралелен прием с инсулин са възможни смущения като запек, чернодробни смущения. Описвани са и нежелани признаци, свързани с нарушения на солевия баланс и дефицит на витамини.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДЖЕНТАДУЕТО не се назначава при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при неконтролиран диабет и кетоацидоза, при бъбречни увреждания, тежки инфекции, дехидратация, сърдечна недостатъчност, наскоро преживян инфаркт, чернодробни проблеми, алкохолна зависимост.

За рискови пациенти се преценява персонално възможен ли е безопасен прием на този медикамент. Отнася се за хора с диабет 1, приемащи сулфанилурейни продукти, панкреатит, диабетни кожни проблеми.

Не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Противопоказан при бременност. Необходимо е лекарско мнение за безопасен прием по време на кърмене.

Не бива да се шофира при риск от развитие на хипогликемия.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на медикамента се прекратява, ако на пациента му предстои изследване с йодосъдържащо контрастно вещество.

Специално внимание, контрол на кръвни показатели изисква комбинирането с диуретици, нестероидни противовъзпалителни, някои продукти за високо кръвно, антибиотици, обезболяващи, противовъзпалителни, лекарства за астматици, за контрол на гърчове и припадъци, съдържащите алкохол.

_

Усреднена цена в аптеките – 69 лв за 60 таблетки тип 2.5/850 мг

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *