Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Георги Ангов: Доброкачественият позиционен световъртеж се лекува с упражнение

Доброкачественият позиционен световъртеж е най-честата причина за световъртеж, каза доктор Ангов в предаването „Духът на здравето“ по btv

позиционен световъртеж
Доброкачественият позиционен световъртеж се появява в легнало положение, при завъртане на главата

В същото време, това състояние се диагностицира и се лекува сравнително бързо, без да е необходимо дълго време да се взимат скъпи лекарства.

Какво е това заболяване – доброкачествен позиционен световъртеж? Какви са симптомите и как се лекува? Д-р Ангов уточни, че световъртежът, по своята същност, е по-често симптом, отколкото самостоятелна болест.

Доброкачественият позиционен световъртеж се среща най-често, но за съжаление се диагностицира и трудно, в определени случаи. Трудността произтича от това, че остава последно предположение за виенето на свят. Или иначе казано – най-очевидната причина се забелязва последна. Появява с внезапното усещане, че човек се върти или че вътрешността на главата му се е превърнала в нещо като центрофуга.

Д-р Георги Ангов

Доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж има краткотрайни епизоди, през които се усеща от леко до силно замайване. Най-често се задейства от специфични промени в позицията на главата. Случва се при накланяне на главата нагоре или надолу, когато човек ляга или когато се обръща на различни страни, а също и в моментите на изправяне и сядане.

Най-общо се предизвиква от натрупване или по-скоро преместването на кристалите, които са нормална структура на определена част на вътрешното ухо. Те отиват към така наречените полуокръжни канали, и единственият начин да се лекува това състояние е с упражнение, каза д-р Ангов. Главата се поставя в няколко последователни позиции – една, две или три, така че кристалите да се преместят и да се върнат там, където им е мястото.

Колко ефективно е упражнението при този вид световъртеж?

Д-р Ангов уточни, че подобрение може да настъпи и след две повторения, но е възможно и да се забави възстановяването на равновесието. Това зависи както от усърдието и дисциплината на пациента, така и от местоположението, броя и големината на кристалите. И не на последно място – има състояния, макар и много редки, които не се повлияват от упражнението, и тогава се налага оперативна намеса, уточни отоневрологът.

Етапи на завъртане на главата по време на вестибуларна рехабилитация

На кои потенциално опасни състояние може да бъде алармиращ симптом световъртежът?

Най-често това са заболявания на централната нервна система.

– мозъчно-съдови заболявания, като инсулт и мозъчни кръвоизливи;
– множествена склероза;
– мозъчни тумори;
– инфекция на централната нервна система;
– общи интоксикации, както и кръвоизливи във вътрешни органи.

Най-често световъртежът се дължи на заболявания на вътрешното ухо, които са напълно лечими.

Какво трябва да се направи, когато се появи симптомът световъртеж?

Преди всичко, световъртежът изисква медицинска консултация, когато се продължава да се появява за дълъг период от време – при всяко лягане и ставане от леглото сутрин. Първо, лекарят трябва да отхвърли критичните диагнози, изброени по-горе. Според д-р Ангов всеки пети световъртеж е доброкачествено позиционен.

Диагностицирането е сравнително лесно. Може да се постави диагнозата дори и по телефона. Ако пациентът каже, че има следното усещане: „както си лежа в леглото, и имам чувството, че невидимо течение ме отнася“, или: „в легнало положение съм, напълно неподвижен, и в същото време, и в същото време имам усещането, че се люлея наляво-надясно“, тогава вече можем да сме сигурни, че става въпрос за доброкачествен позиционен световъртеж.

Запомнете: доброкачествено позиционният световъртеж се появява само и единствено при промяна на позицията на главата!

Няма друго състояние, което да предизвика точно такъв световъртеж, категоричен е специалистът.

Вестибуларна рехабилитация

Вестибуларната рехабилитация представлява комплекс от упражнения, които наистина работят, е мнението на д-р Ангов. Пациентите с доброкачествен позиционен световъртеж се лекуват с помощта на упражнението, което е показано на тази илюстрация, и което може да видите нагледно във видеото, представено от американска колежка на д-р Ангов.

Упражнението може да изпълните и сами

Първо: при прегледа на пациента се установява къде са кристалчетата, тъй като има три полуокръжни канала от едната и три от другата страна. Т.е – възможни са шест места на които да има кристали, както и комбинации между тях.

За да се направи упражнението пациентът трябва да е седнал по възможност на легло или на диван, завърта глава с към лявото рамо и без да променя позицията на главата ляга на едната страна. Остава така в продължение на 30 секунди. През това време кристалчетата тръгват по канала и достигат до средата му. Щом минат 30 секунди трябва да се направи бързо прехвърляне при което без да се променя позицията на главата, пациента се премества наляво и се слага да лежи с чело, което е опряно до леглото – т.е със забито надолу чело. През това време кристалите продължават своя ход и се изсипват там, където им е мястото. Още 30 секунди се остава в тази позиция, и след това пациентът бавно се изправя. Това се нарича репозиционираща процедура, при която кристалите се връщат от там където е нормалното им анатомично място.

Възможно е по време на упражненията човек да изпитва още по-силен световъртеж

Случва се да му се гади и да не се чувства никак добре. Само по себе си усещането е неприятно, но то бързо отшумява. При гадене и повръщане се назначават вестибуларни супресанти, които имат за цел да успокоят вестибуларната система, за да може по-лесно да се прави упражнението.

Д-р Ангов е абсолютно убеден в ефективността на това просто упражнение, а и световната практика го доказва. Упражнението се прави три пъти на ден с по три повторения, и това е напълно достатъчно.

Депресия, паник атаки и световъртеж – каква е връзката?

Хората със световъртеж развиват по-висока степен на тревожност и депресия, отколкото пациентите с онкологични заболявания. Това е така не само заради внезапните и непредвидими прояви на този симптом, но и заради анатомичната близост и общите функционални връзки на органите и системите, виновни както за световъртежа, така и за паник атаките и безпокойството. Ето защо самодисциплината е от съществено значение. Редовното практикуване на упражнението доказано ще остави световъртежа в миналото.

***

Кой е доктор Георги Ангов?

Д-р Георги Ангов е специалист невролог и отоневролог. Работи в София, в Баланс Клиник и е с над 20 години опит. Неговите научни интереси са в областите световъртеж и нарушено равновесие, главоболие, тревожно-депресивни състояния, електрофизиология и физикална терапия на вестибуларните заболявания.

***

Къде извършва прегледи д-р Ангов?

УМБАЛ Александровска – Клиника по нервни болести

София
ул. Св. Георги Софийски 1
партер, кабинет номер 4
Телефон: 0888309244

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

Прегледи по НЗОК се извършват в понеделник след 14:00 ч., след записване на тел: 029230990

–––––––––––

Баланс Клиник
София
ул. Чипровци 12
Телефон: 0888309244

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

Моля, носете с Вас на прегледа предходната медицинска документация, с която разполагате. Баланс Клиник няма сключен договор с НЗОК. Има сключени договори с: Булстрад Живот и България Здраве.

ЦЕНИ

Преглед и отоневр. изследване – 140 лв.
Контролен преглед и изследване – 70 лв.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

balance-clinic.bg

Източник: btv.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *