Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

БИ-ПРОФЕНИД / BI-PROFENID

Съдържа кетопрофен, лактоза, пшенично нишесте, колоиден силициев диоксид, желатин, магнезиев стеарат, хидроксиетилцелулоза, калциев хидроген фосфат, натриев рибофлавин фосфат

Предназначение

БИ-ПРОФЕНИД е нестероидно противовъзпалително средство с изменено освобождаване. Може да се използва продължително и помага при хронични заболявания като артрози, ревматоиден полиартрит, синдром на Reiter, анкилозиращ спондилоартрит, псориатичен артрит. Редуцира болките и подобрява подвижността на крайниците.

Как се приема

Обичайният прием на този медикамент е по време на хранене. Таблетката се поглъща цяла, без сдъвкване или стриване, с достатъчно вода. Обикновено се вземат една или две таблетки дневно.
Не се препоръчва прием на по-големи количества с цел бързо овладяване на симптоматиката. При смущения, свързани с предозиране, задължително се търси медицинска помощ. Отклоненията могат да засягат стомашно-чревния тракт или сърдечно-съдовата система.

Приемът се прекратява при кървене от стомашно-чревния тракт, болки в стомаха, поява на обриви или замъгляване на зрението.

Продължителният прием може да увеличи риска от сърдечен инфаркт.

Възможни нежелани ефекти

Най-често коментираните странични ефекти при лечение с БИ-ПРОФЕНИД са стомашни смущения, гадене и повръщане, болки в корема. Съобщава се още и за диария или запек, метеоризъм, сънливост и замайване, главоболие, умора, отоци, сърбеж и обриви.

В редки случаи пациенти могат да развият гастрит или язва, стоматит, чернодробни смущения и хепатит, смущения на зрението и/или слуха, анемия като последица от кръвоизливи, парестезия – т.н. мравучкане или изтръпване на крайниците.

Има и по-сериозни, макар редки смущения като панкреатит, болест на крон, стомашни перфорации, тежки обриви – включително до животозастрашаващи състояния; ангиоедем, алопеция, уртикарии.

Не са изключени дихателни смущения от типа на ринити и бронхит; бъбречни отклонения, включително бъбречна недостатъчност; отклонения в показатели на кръвната картина; депресии, халюцинации, анафилактичен шок; промени и отклонения във водно-солевия баланс.

Кога НЕ БИВА да се употребява

БИ-ПРОФЕНИД не трябва да се използва при алергия към някоя от съставките на медикамента, както и към други нестероидни противовъзпалителни и аспирин.

Не се използва при язва на стомаха или дванадесетопръстника, както и при склонност към вътрешни кръвоизливи.

Противопоказан при тежки заболявания на бъбреците, черния дроб или при тежка сърдечна недостатъчност.

Не се прилага при скоро преживян инсулт или друго активно кървене в организма.

Възможността за безопасен прием на БИ-ПРОФЕНИД се преценява предварително за пациенти с наследствени заболявания като галактозна непоносимост, глюкозо-галактозна малабсорбция или Lapp лактазен дефицит; при заболявания на чревния тракт; при сърдечно-съдови заболявания; при стомашно-чревна токсичност; при хронични болести на вътрешните органи; при цироза или хронична бъбречна недостатъчност.

При бременност приемът на медикамента е допустим като крайна мярка и за кратко през първи и втори триместър на бременността, а при трети е абсолютно забранен. Не се препоръчва по време на кърмене.
БИ-ПРОФЕНИД не е подходящ за лечението на деца под 15 години.

Не се препоръчва шофиране, ако приемът на медикамента причинява замайване, зрителни смущения, сънливост, световъртеж.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на това лекарство може да провокира хиперкалиемия, особено при комбиниране с калий съдържащи продукти, АСЕ-инхибитори, циклоспорин, триметоприм, такролимус.

БИ-ПРОФЕНИД не бива да се взема едновременно с други нестероидни противовъзпалителни или салицилати; антикоагуланти; литий; метотрексат във високи дози.

Допуска се съвместно прилагане само под лекарски контрол с перорални кортикостероиди, някои диуретици и антикоагуланти, пентоксифилин, лекарства за високо кръвно, тромболитици, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина.

Усреднена цена в аптеките – 12 лв за 20 таблетки по 150 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *