Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ФЕСЦЕТАМ / PHESCETAM

Съдържа пирацетам, цинаризин, лактоза монохидрат, царевично нишесте, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, титанов диоксид, желатин

Предназначение

ФЕСЦЕТАМ е комбиниран медикамент с антихипоксичен ефект. Първата активна съставка – пирацетам, стимулира когнитивните функции и подобрява работоспособността на главния мозък. Втората – цинаризин, е селективен блокер, благодарение на който се разширяват мозъчните кръвоносни съдове и се оптимизира устойчивостта на клетките в условия на кислороден дефицит.

Медикаментът се назначава на пациенти с мозъчносъдова недостатъчност при хипертония, атеросклероза, след преживян инсулт. Помага при мозъчни увреждания от различен тип; при сътресения или заболявания с нарушена памет и познавателни функции; при увреждания на вътрешното ухо – Мениеров синдром, както и срещу кинетоза или болест на пътуването.

Как се приема

Медикаментът се приема по лекарско назначение. Деца над петгодишна възраст могат да вземат един-два пъти дневно по 1-2 капсули. Лечението на възрастни е с по 1-2 капсули три пъти дневно, за срок до три месеца. След прекъсване лечението може да бъде продължено под лекарски контрол. При пациенти над 65 години е необходимо периодично изследване на кръвни показатели.

Ако е пропуснат прием, обичайната доза се приема в следващото планово време, без удвояване с цел компенсиране. При предозиране могат да се почувстват стомашен дискомфорт и болки. Приемът на по-висока доза от деца може да причини безсъние, еуфорични състояния, тремор, конвулсии. Медицинската намеса не трябва да се отлага.

Възможни нежелани ефекти

Най-често коментираните странични ефекти при лечение с ФЕСЦЕТАМ са сънливост или нервност. В по-редки случаи пациенти съобщават за главоболие, пресъхване на устата, астения, депресивни състояния. Има данни и за алергични реакции – кожни обриви, в по-редки случаи ангионевротичен оток; още – изпотяване, жълтеница, обърканост и халюцинации в единични случаи. Описвани са и състояния, подобни на лупус; дерматит, уртикарии. Регистрирани са и отделни случаи с хеморагични смущения.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ФАСЦЕТАМ не се назначава при алергия към съставка на медикамента.

Противопоказан при тежка бъбречна недостатъчност, състояние след хеморагичен мозъчен инсулт, хорея на Хънтигтън.

За рискови пациенти е необходима предварителна преценка за възможно безопасно приложение. В категорията влизат болни с чернодробна недостатъчност, лека до умерена бъбречна недостатъчност, глаукома, болест на Паркинсон, хипотония.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием с други медикаменти се обсъжда предварително с оглед възможните лекарствени взаимодействия. Възможни са корекции в приеманите дози, замени на лекарства или временно спиране на някои от тях. Преценява се възможното усилване или отслабване на терапевтичния ефект, прояви на странични ефекти и пр. отнася се за съвместяването на ФАСЦЕТАМ с трициклични антидепресанти, продукти потискащи централната нервна система, ноотропни, алкохол, лекарства против високо кръвно, съдоразширяващи, антикоагуланти, хормони на щитовидната жлеза.

______
Усреднена цена в аптеките – 7 лв за 60 капсули по 400/25 мг за пирацетам/цинаризин

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *