ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

9 опасни и невидими заболявания, които причиняват ненавременна смърт

Лекарите разграничават няколко често срещани заболявания, които се развиват почти незабележимо, и които по-късно показват симптомите си

заболявания
Има заболявания, които протичат безсимптомно, и това ги прави двойно по-опасни

Тези заболявания причиняват тежки усложнения и са причина за ранна смъртност. Но с навременна диагноза,  реагират добре на лечението, което помага на заболелите да спасят живота си и да живеят добре в продължение на години.

Специалистите наричат ​​такива заболявания „мълчаливи убийци“ заради способността симптомите им да остават скрити в продължение на дълго време. Най-често се маскират като умора и преумора по време на работа. Затова единственият начин за предотвратяване на патологията е редовното посещение на лекар, превантивните прегледи и навременните изследвания.

9 невидими заболявания, които може да изненадат с с усложнения

Различните промени в тялото започват да се проявяват при лоша диета, физическо бездействие и затлъстяване. Болестите се развиват с години, но повечето хора не обръщат внимание на първите тревожни признаци и симптоми.

Високо кръвно налягане

Световната здравна организация нарича високото кръвно налягане първата причина за съдови заболявания, сърдечни болести и животозастрашаващи усложнения като инсулт и инфаркт при младите хора. Стандартът е кръвното да е в границите около 120/80, който може да се отклонява минимално нагоре след физическа дейност или стрес. Проблемът се появява при затлъстяване, продължителна употреба на хормонални лекарства, злоупотреба със солени или мазни храни.

Високото кръвно налягане се развива постепенно, и затова тялото се адаптира към промените и скоковете му. Човек престава да изпитва дискомфорт. Понякога се появява замаяност или усещане за топлина. Единствената мярка за ранна диагностика е редовното използване на апарат за кръвно налягане, спазване на диета, ликвидиране на наднорменото тегло и редовни посещения при кардиолог.

Мастна стеатоза на черния дроб

Често срещано заболяване, което е трудно да се диагностицира без ултразвуков апарат. Клетките на тялото натрупват активно мазнини, спират да ги обработват и отстраняват от тялото. Причината е хормонална недостатъчност, патология на щитовидната жлеза или тумор на надбъбречната жлеза. Рискови фактори, които увеличават шансовете за поява на заболяване:

– лош метаболизъм;
– диабет ;
– атеросклероза;
– поликистозни яйчници при жени.

В началния етап хепатозата, както още се нарича това заболяване, се развива без симптоми. Понякога може да се усети „дърпаща“ болка отдясно. Тя се появява, когато 10 процента от тъканта на черния дроб се заменя от депозити, изпълнени с мазнини. Черният дроб престава да работи пълноценно, храносмилането се нарушава, появява се интоксикация.

Коронарна болест на сърцето

Когато холестеролът започне трайно да се отлага по стените на коронарните съдове, сърдечният мускул не получава достатъчно кръв и започва смъртта на клетките. Притокът на кръв в тялото се забавя, мозъкът и вътрешните органи изпитват кислороден глад. Следствие от коронарната болест на сърцето е инфаркт на миокарда.

За да избегнете исхемията, откажете се от алкохола и тютюнопушенето, отървете се от излишното тегло, научете се да се справяте със стреса.

Захарен диабет

Диабетът, особено ако е диабет тип 2, е наричан от лекарите „най-мълчаливия сред мълчаливите болести-убийци„. Той се развива без очевидни симптоми. Почти постоянна жажда, загуба на тегло или проблеми със зрението се появяват вече на етапа, когато е налице съдово увреждане и нарушена бъбречна функция.

При диабет тип 2 метаболизмът се забавя и тялото престава да произвежда хормона инсулин. Прост тест за кръвна захар ще ви помогне да забележите отрицателните промени във времето и да предотвратите усложненията.

Тумори на червата

Честотата на колоректалния рак бързо нараства в целия свят. Много пациенти вече преминават към етапи 3 и 4, което не им оставя шанс за възстановяване и дълъг, активен живот. Тумор се развива от доброкачествен полип в дебелото черво в рамките на няколко години. Този растеж може да бъде открит само чрез колоноскопия. Затова лекарите препоръчват на всички пациенти над 45-50 години да се подлагат на профилактична процедура, без да чакат болезнени симптоми.

Остеопороза

Заболяването води до изтъняване на костната тъкан, чести и тежки фрактури, които трудно се лекуват. Остеопорозата се развива при недостиг на витамини, липса на калций и витамин D в диетата, свързани с хормонални нарушения при жените.

Започнете профилактиката след като навършите 40–45 години: правете гимнастика, плувайте, включете в менюто си храни, богати на калций, откажете се от алкохола и никотина.

Рак на шийката на матката

Основната причина за заболяването е нежеланието на жената да лекува дисплазия в ранен стадий. Заболяването се развива в рак от наранявания и възпаление на шийката на матката, което може да бъде предотвратено в 90 процента от случаите. В риск са пациенти със затлъстяване, херпесен вирус от определен тип, момичета, които водят сексуален живот без предпазни средства и с различни партньори. Най-добрият метод за профилактика е ежегоден преглед от гинеколог, навременно лечение при появата на ерозия и инфекции.

Рак на кожата

Опасното заболяване заема второ място по смъртност сред онкологичните патологии. Развива се през годините заради често и небезопасно излагане на открито слънце, прекомерна любов към солариумите и придобиването на изкуствен тен. Ако върху кожата се появят нелечими язви, започне болезнено да се бели, ако се появи и зачервяване, незабавно се свържете с дерматолог без да губите време като самолекувате.

Вирусен хепатит

Когато чернодробните клетки са засегнати от вируси на хепатит В или С, възпалението започва с необратими промени в структурата на органа. Заболяването може да се развие безсимптомно в продължение на няколко години, унищожавайки лобовете, причинявайки образуването на фиброза и цироза. Кръвният тест помага да се идентифицира патологията на ранен етап, като се препоръчва да се прави поне 1 път в годината.

Изброените заболявания в много случаи могат напълно да се лекуват в ранен етап

Но безсимптомното протичане и липсата на характерни признаци води до късно посещение при лекаря. Затова е важно да провеждате превенция и да се подлагате на редовен годишен преглед за предотвратяване на сериозни усложнения.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *