ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ДУЛАСОЛАН / DULASOLAN

Съдържа дулоксетин, захарни сфери, царевично нишесте, съполимер на метакрилова киселина-етилакрилат (1:1) дисперсия 30% (Eudragit L30D55), хипромелоза, захароза, колоиден силициев диоксид, талк, триетилов цитрат, Plasacryl Т20, титанов диоксид , желатин, железни оксиди, мастила, вода

Предназначение

ДУЛАСОЛАН балансира дефицитите на адреналин и норадреналин в нервната система. Назначава се при депресии, тревожни разстройства, диабетни невропатии с или без болки. Приемът на медикамента постига очаквания ефект в рамките на 2-4 седмици от началото на лечението; при диабетици този резултат може да се почувства и след по-продължителен период.

Как се приема

ДУЛАСОЛАН се взема в дози и с продължителност, определени от лекар в зависимост от индивидуалните характеристики на пациента. Капсулите се поглъщат цели – без дъвчене и разтваряне, с чаша вода. Дозата за деня се приема наведнъж.

При депресия и диабетна болка обикновено се препоръчва прием на 60 мг дневно, но тази доза може да се коригира.

При генерализирано тревожно разстройство лечението започва с дневна доза от 30 мг. При необходимост тя се увеличава плавно до не повече от 120 мг.

Медикаментът трябва да се приема толкова продължително, колкото лекуващият счете за необходимо. Самоволното прекратяване на приема може да стане причина за рецидиви и усложнения.

Ако е пропусната поредната доза, лекарството се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия прием – не бива да се удвоява количеството с цел компенсиране.

При предозиране са възможни симптоми като гадене и повръщане, сънливост, сърцебиене, припадъци, кома, признаци на т.н. серотонинов синдром с усещане за щастие, опиянение и треска, скованост на мускулите, непохватност.

Правилното прекратяване на приема изисква плавно намаляване на дневната доза в продължение на две седмици. В някои случаи се развиват симптоми на отнемане като изпотяване, тремор, замайване и изтръпване, гадене и повръщане, главоболие, мускулни болки и др. Симптоматиката е преходна и скоро след спирането на приема отшумява.

Възможни нежелани ефекти

Най-често пациенти, лекувани с този продукт, са имали оплаквания от главоболие, сънливост, пресъхване на устата или гадене.

Чести смущения са още загубата на апетит, сексуални смущения, тревожност, влошено качество на съня, странни сънища; още – тремор или слабост, мравучкане по кожата, слухови и зрителни смущения, повишено артериално налягане, усещане за силно биене на сърцето, запек или диария, газове, киселини, повръщане; сърбеж и кожни обриви; често прозяване, интензивно потене.

Коментират се още мускулни спазми и болки в мускулите, еректилна дисфункция, често и болезнено уриниране, умора и припадъци при хора в напреднала възраст, необяснима загуба на тегло.

Не са чести симптомите като дезориентация и суицидни мисли, скърцане и стискане на зъбите, влошено качество на съня; болки в гърлото; конвулсии, неконтролирани и самоволни движения, нервност и невъзможност за спокойно стоене, синдром на неспокойните крака, световъртеж и сърцебиене, стягане на гърлото, кървене от носа, студени пръсти, замайване и припадъци, чернодробни смущения, проблеми с мускулите от различно естество, затруднено уриниране, повръщане на кръв, поява на кръв в екскрементите, смущения в месечния цикъл и необичайно кървене, болки в гърдите, трупане на килограми и пр.

Сред редките смущения в резултат от лечение с ДУЛАСОЛАН могат да са алергичните реакции; дисфункции на щитовидната жлеза, нарушен водно-солеви баланс; манийни състояния, агресивност и гняв, халюцинации; глаукома, колит, мускулни спазми, повишена температура при кашлица и хрипове; възпаление на повърхностни кръвоносни съдове.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДУЛАСОЛАН не се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта.

Противопоказан при бъбречни и чернодробни заболявания на пациента.

Медикаментът може да е неподходящ за конкретен пациент при наличието на други негови даболявания – по тази причина е необходима предварителна преценка за възможния риск. Касае се за съпътстващи страдания като глаукома, заболявания с манийни фази, гърчове, биполярно разстройство; при склонност към кървене; при нарушен солеви баланс; при предходни състояния със суицидни мисли или опити, както и при психични страдания, лекувани преди време с антидепресанти.

Не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години. Въпреки това е допустимо в много редки случаи да се използва за тази пациентска група, ако е под постоянен лекарски контрол и се преценява, че очакваната полза превишава възможния риск.

Не се препоръчва при бременност и кърмене. Ако все пак медикаментът е приеман от една бъдеща майка, детето й ще подлежи на контрол заради рискове от рода на белодробна хипертония, проблеми с дихателната система, мускулни проблеми, нервност и лошо хранене.

Приемът на този продукт изключва занимания като шофиране или работа с тежки машини – заради влошената координация, замайване, сънливост и пр. смущаващи безопасността на действията симптоми.

Взаимодействие с други медикаменти

ДУЛАСОЛАН не може да се приема едновременно с други медикаменти, които съдържат дулоксетин.

Противопоказани са и комбинациите с МАО-инхибитори и флувоксамин.

Необходима е точна преценка за дози и режим на прием при комбиниране с лекарства, които причиняват сънливост; повишаващите нивото на серотонин; противосъсирващи.

________

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за 30 капсули по 30 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *