ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПАРАСЕТА / PARACETA

Съдържа парацетамол, лактоза монохидрат, повидон, царевично нишесте, натриев нишестен гликолат, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид

Предназначение

ПАРАСЕТА действа обезболяващо и понижава високата температура. Медикаментът е подходящ за симптоматично лечение при мигрена и главоболие, менструални болки, зъбобол, болки в мускулите и гърба, ревматични, при възпалено гърло. Таблетките ПАРАСЕТА не дразнят стомаха.

Как се приема

Таблетките ПАРАСЕТА се приемат в дози, зависещи от възрастта. Поглъщат се цели, с достатъчно вода. Интервалът между два приема не може да е по-кратък от 4 часа.

Деца над 12 години и възрастни могат да вземат по 1-2 таблетки до 4 пъти за 24 часа;максималната доза за денонощие е 8 таблетки.

Деца на 6-11 години вземат половин или една таблетка с интервали от поне 4 часа; максималното за 24 часа – 4 таблетки. Таблетките са делими. Тази пациентска група не бива да приема ПАРАСЕТА по-дълго от три дни без лекарско назначение.

При пропуснат прием таблетката се взема при първа възможност; приемът продължава при спазване на определените интервали. Предозирането изисква консултация дори при липса на смущаващи странични ефекти. Продължителната терапия с високи дози създава рискове за черния дроб.

Възможни нежелани ефекти

В редки случаи приемът на ПАРАСЕТА може да предизвика алергични реакции, изразени в сърбеж и обриви, оток на лицето, устните и гърлото, затруднен говор и преглъщане, дихателни смущения.
Не са изключени странични ефекти, свързани с промени на кръвни показатели – засягащи чернодробните функции.

Има данни за единични случаи с поява на синини и необяснимо кървене.

Пациенти са свързвали терапията с този медикамент с появата на язви по лигавицата в устната кухина.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПАРАСЕТА не трябва да се приема при алергия към парацетамол или друга съставка на продукта, както и към ацетилсалицилова киселина и нестероидни противовъзпалителни.

Не се прилага за лечение на деца под 6-годишна възраст.

Приемът на този медикамент при бременност или кърмене трябва да се консултира предварително с лекар.

Не се препоръчва на пациенти с чернодробни или бъбречни заболявания.

Взаимодействие с други медикаменти

ПАРАСЕТА не може да се приема едновременно с други медикаменти, които съдържат парацетамол.
Комбинираният прием с други медикаменти задължително се обсъжда предварително с оглед възможни негативни ефекти. Отнася се за антикоагуланти, медикаменти против гадене и повръщане – домперидон, метоклопрамид; лекарства за редукция на холестирин в кръвта – холестирамин и др.

Усреднена цена в аптеките – 1 лв за 10 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *