Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ДАЛТЕКС / DALTEX

Съдържа вилдаглиптин, метформин хидрохлорид, микрокристална целулоза, коповидон, кросповидон, хидроксипропилцелулоза, хипромелоза, магнезиев стеарат, титанов диоксид, жълт железен оксид, макрогол, талк

Предназначение

ДАЛТЕКС е перорален продукт, предназначен за пациенти с диабет2. Медикаментът съдържа две активни съставки, вилдаглиптин и метформин хидрохлорид. Първата насърчава панкреаса да произвежда повече инсулин, а втората съдейства на организма да го използва по възможно най-ефективния начин. С помощта на ДАЛТЕКС се контролират стойностите на кръвната захар и се отлагат във времето усложненията от захарната болест.

Как се приема

Приемът на този медикамент се съобразява с лекарското назначение. Лекуващият определя дневна доза и продължителност на приема в зависимост от състоянието на пациента. При дозирането се избира една от формите на продукта, таблетки от 50/850 или 50/1000 мг. Медикаментът се приема два пъти дневно – сутрин и вечер по една от назначените таблетки, с вода, по време или след хранене.

Ако е пропуснат прием, таблетката се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия, без да се прави опит за компенсиране чрез удвояване: никога не бива да се поглъщат две таблетки наведнъж!

При предозиране задължително се прави медицинска консултация дори в случаите, когато липсват обезпокоителни симптоми.

Прекратяване на приема е допустимо само по лекарско разпореждане.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с ДАЛТЕКС е възможно да се развие лактатна ацидоза с повръщане, болки в стомаха, усещане за умора, мускулни спазми, понижен пулс и понижена телесна температура, дихателни затруднения. Опасни странични ефекти са също алергичните реакции с обриви, отоци на лицето и гърлото, дишане с хрипове, ангиоедем; хепатит, панкреатит. При симптоми на тези състояния терапията се прекратява; необходима е незабавна медицинска помощ.

Най-често пациенти коментират симптоми като болки в стомаха, диария, гадене и повръщане, отслабване на апетита.

По-рядко има оплаквания от главоболие и замаяност, тремор, ниска кръвна захар и метален вкус в устата; от запек, болки в ставите и отоци на крайниците.

Има данни и за единични случаи на повишена температура, грипоподобни симптоми, зачервяване на кожата, сърбеж, дефицит на витамин В12.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДАЛТЕКС не се употребява при алергия към някой от компонентите на лекарството.
Медикаментът не се прилага при пациенти с неконтролиран диабет, лактатна ацидоза, кетоацидоза; при сърдечна недостатъчност или наскоро преживян инфаркт; при отслабени бъбречни функции; при силно изразена дехидратация; при чернодробно заболяване; при алкохолна зависимост.

Противопоказан при бременност и кърмене. Не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.
Да се избягва шофиране и работа с тежки машини, ако приемът на медикамента провокира симптоми като замайване, тремор, сънливост и влошена концентрация.

Взаимодействие с други медикаменти

ДАЛТЕКС не се приема при предстоящи диагностични процедури с контрастно вещество или изотопи.
Паралелният прием с някои медикаменти изисква корекция на препоръчваните дози и целесъобразни промени в графиците на приема им. Условието засяга глюкокортикоиди, лекарства за заболявания на дихателната система, противодиабетни, диуретици, нестероидни противовъзпалителни, лекарства за хипертония, за контрол на щитовидната жлеза, въздействащи на нервната система.

Избягва се комбинацията с алкохол заради повишен риск от лактатна ацидоза.

Усреднена цена в аптеките – 32 лв за 60 таблетки от 50/850 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *