ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПРИНОПРИЛ / PRINOPRIL

Съдържа терт-бутиламинов периндоприл, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид

Предназначение

ПРИНОПРИЛ е медикамент за лечение на отклонения в сърдечната дейност; ефектът от приема му е разширяване на кръвоносните съдове и по-лесно изпомпване на кръвта от сърдечния мускул. Назначава се при високо артериално налягане, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето – стабилна; след преживян сърдечен пристъп или оперативна намеса за подобряване кръвоснабдяването на сърцето.

Как се приема

Този медикамент се приема по лекарско назначение. Лекуващият определя дневната доза и продължителността на приема в зависимост от заболяването, възрастта и общото състояние на пациента.

Стандартната начална доза при хипертония е 4 мг – еднократно, сутрин, преди хранене. Ако е необходимо коригиране, след месец лекуващият може да я удвои. При някои пациенти се налага лечението да започне с по-ниска дневна доза – 2 мг, веднъж дневно. Отнася се за пациенти с много високо кръвно, при тежко сърдечно заболяване, в случаи на обезводняване, при запушен кръвоносен съд в бъбрек, при прием на диуретици; ако пациентът е в напреднала – старческа – възраст.

Лечението при сърдечна недостатъчност трябва да започне с доза от 2 мг дневно. В зависимост от повлияването тя може да бъде удвоена след две седмици.

При стабилна исхемична болест на сърцето началната доза е 4 мг дневно – еднократно, сутрин; след две седмици се допуска корекция на 8 мг дневно.

Ако пациентът е в напреднала възраст, неговото лечение трябва да стартира от 2 мг дневно и в зависимост от повлияването дозата да се повишава през интервали от по една седмица до 4, след това до 8 мг.
Ако пациентът има бъбречно заболяване, лекуващият може да му назначи редуцирана доза.
При пропуснат прием таблетката се взема при първа възможност или се изчаква следващото планирано време; не трябва да се взема двойна доза с цел компенсация.

Предозирането може да причини замайване, тревожност, промени в дишането и сърдечния ритъм, кашлица; не са изключени нарушения на водно-солевия баланс. Необходима е медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

Макар и не често, приемът на този медикамент може да предизвика обриви, уртикарии, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дихателни затруднения – бронхоспазъм, ангиоедем. Симптоми от този тип изискват незабавна медицинска намеса, приемът се прекратява.

При сериозни смущения, последващи приема на ПРИНОПРИЛ, задължително се търси лекар. Става дума за хипотония с ускорена сърдечна дейност, замайване, припадъци. Не са изключени бъбречни смущения, изразени в отоци на различни телесни зони, рязко намаляване на отделяната урина и потъмняването й.

В много редки случаи пациентът може да развие пристъп на ангина пекторис, инфаркт на миокарда, инсулт, остра бъбречна недостатъчност, необичайно кървене, панкреатит, хепатит, пневмония – рядката еозинофилна форма; обриви с мехури и разраняване. Съобщавано е и за венозни възпаления, изтръпване и болки в пръстите на крайниците.

Сред коментираните странични ефекти често се споменават симптоми като главоболие, световъртеж, умора, смущения на зрението, слуха и вкусовите усещания; мускулни спазми; гадене и повръщане, запек или диария; задух, кашлица, отпадналост.

Макар и по-рядко, коментират се смущения в качеството на съня, импотентност, потене, пресъхване на устата, промени в настроението, задух, кашлица и хрипове.

Редките последици засягат пациенти с псориазис – състоянието се влошава; хрема, обърканост, пристъпи на хипогликемия; промени в стойностите на някои кръвлни показатели.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се назначава при алергия към някоя негова съставка, към други АСЕ-инхибитори; при преживян ангиоедем под въздействието на друг продукт.

Лекарството не се прилага при диабет, при лекувана бъбречна недостатъчност.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Не се използва за лечение на деца и подрастващи. Избягва се при пациенти над 70 години.

Индивидуална преценка за възможното безопасно прилагане е необходима при пациенти със сърдечно заболяване; приемащите някои лекарства за високо кръвно, за лечение на тежка диария; имуносупресори.

Не се препоръчва при безсолна диета, при прием на калий-съдържащи продукти, при пациенти на хемодиализа, с трансплантиран бъбрек, при чернодробни проблеми, захарен диабет, колагеново съдово заболяване; ако предстои лечение за десензибилизация или хирургична интервенция и др.

Взаимодействие с други медикаменти

ПРИНОПРИЛ влиза в някои лекарствени взаимодействия, които изискват корекция на дози или променен режим на прием. Отнася се до съвместната употреба с диуретици, вазодилататори, лекарства за диабет, антидепресанти, анестетици, литий, нестероидни противовъзпалителни, алопуринол, инжекционно злато при артрит, имуносупресори.

Не се съвместява със сакубитрил/валсартан – медикамент за вид сърдечна недостатъчност.

__

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 30 таблетки по 4 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *