ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Куркума за диабетици: рецепти за намаляване на кръвната захар у дома

Намалете кръвната захар с тези лесно приложими и ефективни рецепти с куркума, които може да си направите сами

куркума
Куркума при диабет

Има много рецепти с билки, които помагат на хората да намалят високата кръвна захар. При диабет тип 2 е важно отслабването, както и запазване на вече постигнатото тегло.

Знае се, че диабетът от втория тип най-добре се повлиява от спазването на определена диета. Може да подобрите и ускорите действието на диетичното хранене, като го съчетаете с използването на билки и подправки. Такова предложение дава индийската диетоложка Ружита Дивекар.

Всички се стремим да бъдем щастливи и пълноценни хора, и ежедневно полагаме много усилия за това. Не е тайна, че за да бъдем максимално продуктивни и да почувстваме пълно удовлетворение от живота, е необходимо преди всичко да сме в добро здраве.

Това е от огромно значение за хората, които страдат от диабет тип две. Усложненията от това заболяване много често настъпват години, след като то е било диагностицирано. Такива са:

– При диабет тип 2 най-често се увреждат големите кръвоносни съдове.

– Високото кръвно налягане е постоянен проблем за болните от диабет тип две, които не са се справили с излишните килограми. То, от своя страна може да предизвика атеросклероза, инфаркт и инсулт. Инфарктите и инсултите са най-честата причина за смърт при диабет тип 2.

– Диабетна невропатия се наблюдава при около 30 процента от болните от втория тип диабет.

– Диабетната нефропатия е хронична бъбречна недостатъчност. В 15% от случаите е причина за смъртта при тази груба пациенти.

Има огромен брой начини за поддържане на добра форма, но повечето от тях изискват значителни усилия и инвестиция на време. Междувременно съществуват такива средства за поддържане на нормално телесно тегло, с помощта на които може да се постигне бърз положителен ефект, без да им се обръща специално внимание.

Куркума при диабет тип 2

Ползите от куркумата за организма са не само научно обосновани, но и доказани от опита на много поколения. Тя отдавна се използва като естествено средство за подобряване на цялостното здраве.

С помощта на куркума се приготвят различни здравословни напитки, терапевтични мехлеми, както и маски за кожа и коса. Куркумата има уникални противовъзпалителни и антисептични свойства, а също така е и мощен антиоксидант. В допълнение към всичко останало, тази полезна подправка не причинява почти никакви странични ефекти, ако се приема дозирано.

Напитки от куркума, подходящи за диабетици

1. Млечен шейк

Необходими съставки:

  • 400 мл. мляко
    1/2 ч.л. куркума
    1/3 ч.л. смляна канела
    1/4 ч.л. джинджифил
    1 ч.л. мед

Приготвяне: просто смесете всички съставки в малка тенджера и загрейте на печката, като внимавате да не кипне. Тази пикантна напитка е особено полезна и при настинки.

2. Чай

Необходими съставки:

  • 400 мл вода
    1/4 ч.л. куркума
    1/4 ч.л. джинджифил
    1/8 ч.л. смлян кардамон
    1/4 ч.л. карамфили
    1/4 чаена лъжичка смляна канела

Приготвяне: подправките залейте с вряла вода, разбъркайте и охладете леко преди употреба. По желание можете да добавите малко мед за по-приятен вкус. Топлият чай с куркума и кардамон ще подобри храносмилането, ще ликвидира гаденето, ще облекчи спазмите и подуването на корема, а джинджифилът ще засили имунитета.

3. Лимонена вода

Необходими съставки:

  • 200 мл топла вода
    1/4 ч.л. куркума
    1/4 ч.л. мед
    1/2 пресен лимон

Приготвяне: изцедете сока от половин лимон в чаша, добавете вода, мед и куркума, след което разбъркайте добре съставките. Тази напитка се препоръчва за ежедневна употреба сутрин, придава енергичност и нежно прочиства тялото от токсини.

Наред с други неща, напитките с добавка на кардамон осигуряват дълготрайно усещане за ситост, така че те могат да се консумират задължително от диабетиците, за да се отърват от излишните килограми. Така трайно ще коригират нивата на захарта и кръвното налягане.

В допълнение към вътрешната употреба, куркумата може да се използва външно

Прост разтвор от супена лъжица куркума и чаша вода помага за облекчаване на възпалените венци само за няколко часа.

Ружита Дивекар

Също така, смесвайки само една чаена лъжичка куркума, мляко и мед, можете да получите невероятна маска за лице против стареене. Такава маска не само изглажда бръчките и подобрява тена, но и облекчава възпалението.

***

Коя е Ружита Дивекар?

Ружита Дивекар е сред най-следените диетолози в света. Последователите ѝ във Фейсбук и Инстаграм с нетърпение очакват нейните публикации.

Носител на „Награда за здравословно хранене“, връчена ѝ от Азиатския институт по гастроентерология.

Тя е известна и с това, че публикува ревалентни здравословни съвети. С тях Ружита ни напомня, че за да се чувстваме по-здрави и по-леки, не означава да се лишаваме от храните, които обичаме. Вместо това Ружута ни призовава да се съсредоточим върху ползата от някои билки и подправки, както и към редовния фитнес.

Източник: hindustantimes.com

куркума капсули
Куркума – „златната богиня“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *