Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕФЛОРАН / EFLORAN

Съдържа метронидазол, натриев едетат, натриев хлорид, вода за инжекции

Предназначение

ЕФЛОРАН е антимикробен медикамент. Като нитроимидазолов продукт въздейства при инфекции, причинени от анаеробни патогени и от някои паразити. Прилага се в случаи като дихателни инфекции, коремни, на кости и стави, на кожата и меките тъкани, на централната нервна система; препоръчван при инфекции на кръвта като бактеремия и сепсис, при бактериален ендокардит и чревни инфекции. Показан за профилактика на възможни инфекции преди операции на храносмилателната и репродуктивната система.

Назначава се при спешни случаи; при състояния, когато пациентът не е в състояние да приема лекарства перорално.

Как се приема

Медикаментът е приложим при възрастни чрез бавна интравенозна инфузия. Обичайната доза е 500 мг на 8 часа в продължение на 7 дни. При усложнения терапията може да бъде удължена. Преди хирургична интервенция се въвеждат през интервали до три дози от 500 мг в рамките на предхождащите 24 часа. Ако в постоперативния период възникне инфекция, лечението й с този медикамент е седемдневно.

При деца под 12-годишна възраст в случаи на анаеробна инфекция се изчислява индивидуална доза от 7.5 мг на килограм телесно тегло през осем часа. Схемата на профилактичен предоперативен модул за тази пациентска група е същата като при възрастни, при доза от 7.5 мг/кг.

Тъй като лечението с този медикамент се провежда в болнични условия, вероятността от пропускане на доза или предозиране е минимална. Въпреки това пациентът трябва да внимава за симптоми на предозиране от рода на гадене и повръщане, замайване, мускулни спазми и нервни смущения от рода на бодежи и мравучкане. Възможни са гърчове.

Лекуващият преценява кога прилагането на медикамента може да се прекрати.

Възможни нежелани ефекти

Най-често при лечение с ЕФЛОРАН е имало съобщения за метален вкус в устата, болка и зачервяване в участъка на венозно въвеждане. В по-редки случаи са възможни главоболие и чернодробни смущения, повишена температура, вторични гъбични инфекции в устната кухина и интимната зона, периферна невропатия, мускулни спазми, гадене и повръщане, диария, виене на свят, анорексия, потъмняване на урината, обриви, уртики, анафилактични реакции.

В редки случаи се развиват смущения от типа на дезориентация, превъзбуда, коремна болка, сърдечни смущения, гинекомастия при мъже, усещане за парене в уретера или влагалището, ангиоедем, панкреатит.

При поява на необичайни симптоми е необходима медицинска намеса, особено при начални признаци за алергична реакция.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към метронидазол, към друга съставка на лекарството или към медикаменти със сходна композиция.

Специално внимание при лечение с ЕФЛОРАН е задължително към пациенти с чернодробни или бъбречни заболявания; към пациенти в напреднала възраст; контроли при лечение, по-продължително от 10 дни.

Избягва се при порфирия.

Не се прилага при кърмене или в първия триместър на бременността. В по-късни месеци е допустимо като крайна мярка в случаите, когато очакваната полза превъзхожда потенциалния риск.

Взаимодействие с други медикаменти

Лечението с този медикамент следва да отчита възможните последици от лекарствени взаимодействия, ако пациентът приема антикоагуланти, литий и литий-съдържащи продукти, лекарства за язва, за епилепсия.

ЕФЛОРАН е несъвместим с медикамента за лечение на алкохолизъм дисулфирам.

__
Усреднена цена в аптеките – 2 лв за флакон от 100 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *