ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо сънят на лявата страна е по-здравословен: 7 причини

Сънят на лявата страна има повече предимства, отколкото този на дясната. Какви са те и как се отразяват на човешкото здраве

сънят
Сънят на лявата страна намалява киселините

Добрият, пълноценен сън е ключът към здравето на всеки човек. В каква позиция е по-добре да се спи и как позицията на тялото насън влияе върху работата на човешкия организъм?

Всеки знае, че многото часове непрекъснат и дълбок нощен сън е благоприятен и необходим за психическото и физическо здраве на човека. Експертите казват, че по време на сън има позиции на тялото, които оказват оздравителен ефект върху конкретни здравословни състояния.

Сънят на лявата страна допринася за по-малко проблеми с храносмилателната система, благоприятен е за сърдечно-съдовата система и има редица плюсове.

Какво ще се случи ако по-често спите на лявата страна

1. Укрепва лимфната система

Когато човек спи на лявата страна, за тялото е по-лесно да филтрира лимфната течност. Смята се, че лявата страна е преобладаваща. В това положение лимфната система работи по-лесно и по-ефективно, и извършва необходимото филтриране.

2. Храносмилателната система си върши работата по-добре

Лежането на лявата страна улеснява работата на дебелото черво, тъй като хранителните отпадъци се движат по-лесно през него. Храносмилателните органи са в оптимална позиция, което има благоприятен ефект върху производството на необходимите ензими.

3. Ползи и за сърдечно-съдовата система

Сънят от лявата страна спомага за по-добрата работа на сърдечния мускул, благодарение на подобрената лимфна филтрация и насърчава кръвообращението.

Има изключения, обаче, с които е добре да се съобразите. Хората, които имат диагностицирана коронарна болест на сърцето или страдат от хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, трябва да спят на дясната страна.

4. Сън по време на бременност

По време на бременност, сънят на лявата страна, помага за облекчаване на стреса, който се натрупва върху мускулите на гърба, ставите и гръбначния стълб. Освен това, в тази позиция матката не притиска уретерите и позивите за ходене по малка нужда намаляват. Кръвообращението към всички органи също се подобрява.

5. Помага да се отървете от киселините

Стомахът е разположен вдясно, така че спането на противоположната страна помага за намаляване на киселинността и оттам – ликвидиране на киселините. Обикновено киселините се появяват, когато човек е в легнало положение. Лекарите препоръчват да лежите на лявата страна, и след 10 минути симптомите ще намалеят.

Мек матрак сънят на лявата страна релаксират гръбначния стълб

6. Намалява стреса върху гръбначния стълб

На тези, които имат проблеми и болки в гърба, се препоръчва да спят на лявата си страна, тъй като така ще намалят натиска върху гръбначния стълб.

7. Подпомага кръвообращението

Ако страдате от съдово заболяване или от разширени вени, трябва да спите на лявата страна. В това положение кръвообращението се подобрява и налягането върху горната празна вена, която преминава от дясната страна на тялото, намалява. Кухата вена (v. cava superior) е къса, но с голям диаметър. Тя пренася дезоксидираната кръв от горната половина на тялото към към дясното предсърдие на сърцето. Разположена е изцяло в предното средостение, надясно и назад от възходящата аорта. Образува се от сливането на лявата и дясната главово-мишнична вена. В нея се влива и нечифтната вена, събираща кръвта от гръдната стена.

Кога трябва да спите на дясната си страна?

Всяко правило има изключение. При заболявания на сърдечно-съдовата система, както и при хора, страдащи от внезапна дихателна недостатъчност (апнея), глаукома и редица други болести, е необходима консултация с лекуващия лекар, за да се избере удобна и безопасна позиция за сън.

Как да се научите по-лесно да спите в правилната позиция?

Ето прости начини, които ще ви помогнат да се научите да спите в желаното от вас положение:

– Започнете да лежите на противоположната страна на леглото от обикновено;
– Поставете мека преграда от възглавници, за да затрудните процеса на завъртане. Това може и да е само една тясна и дълга възглавница;
– Обърнете внимание на избора на матрак. Откажете се от по-твърдите матраци, тъй като когато лежите настрани, основната тежест е върху раменете и бедрата. Такива матраци са подходящи ако предпочитате да спите по гръб.

Разбира се, важно е да вземете предвид индивидуалните характеристики на тялото. Така ще можете сами да изберете положение, в което ще ви е най-удобно да спите.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *