ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ДЕХИДРАЗИД / DEHYDRAZID

Съдържа хидрохлоротиазид, лактоза монохидрат, пшенично нишесте, хипромелоза, магнезиев стеарат, талк

Предназначение

ДЕХИДРАЗИД е тиазиден диуретик: приемът му увеличава отделянето на течности от организма, при което артериалното налягане се понижава. Прилага се при хипертония и за премахване на отоци при болести на бъбреците, черния дроб и сърцето. Подходящ е в случаите на т.н. безвкусен диабет, свързан с бъбречни заболявания.

Как се приема

Таблетките ДЕХИДРАЗИД се поглъщат цели – с вода, препоръчително сутрин. Дневната доза се определя от лекар в зависимост от заболяването, възрастта и състоянието на пациента.

При артериална хипертония стандартният прием е една таблетка от 25 мг сутрин; тя може да се увеличи до две таблетки за един или два приема в рамките на деня. При необходимост от поддържаща терапия е достатъчно да се взема ½ до една таблетка дневно за срок, определен от лекуващия.

За премахване на отоци с различен причинител е възможно назначение на дневен прием от еднадо 4 таблетки, на един или на два приема. Препоръчва се прием на определената доза пред един-два дни.
Ако пациентът страда от т.н. безвкусен диабет, свързан с нарушения на бъбречните функции, терапията започва с 4 таблетки на ден – разпределени за два до четири приема. По-късно дозата плавно се редуцира.

За деца над двегодишна възраст дозата се изчислява в зависимост от възрастта и килограмите; базата е 1-2 мг/кг за един или два приема.

Ако е пропуснат прием таблетките се вземат при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не трябва да се прави опит за компенсиране чрез прием на по-висока доза. При предозиране се развиват нарушения на водно-солевия баланс, дехидратация с пресъхване на устата, жажда, твърде ниско кръвно, сънливост, аритмия и учестено сърцебиене, намалено количество на отделяната урина, спазми на мускулите. Необходима е неотложна медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Най-често проявяваните странични ефекти са повишаване на липидните стойности и понижаване на калия. В по-редки случаи пациенти отбелязват симптомите на понижено кръвно налягане, зрителни смущения, при анализ – отклонения в кръвни показатели; депресивни състояния, влошено качество на съня, болки в корема, запек или диария, кожни обриви, нарушени функции на отделителната система – до бъбречна недостатъчност; жълтеница, захар в урината, влошени показатели на метаболизма при диабет, ритъмни нарушения, нарушен водно-солеви баланс.

Коментирани са и по-сериозни състояния, свързани с функциите на костния мозък: потисната активност; хемолитична анемия, левкопения, агранулоцитоза, панкреатит, симптоми на алергия, кожен лупус, респираторен дистрес, белодробно възпаление.

Има данни също за глаукома, остра бъбречна недостатъчност, мускулни спазми, еритема мултиформе, треска и умора.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се назначава при алергия към някоя от съставките.

ДЕХИДРАЗИД е противопоказан при анурия, бъбречно заболяване в тежка форма, при пациенти на диализа, нарушен солеви баланс или чернодробна енцефалопатия.

Задължителна е предварителна преценка за безопасен прием при рискови пациенти – такива с нарушен солеви баланс, чернодробни и бъбречни заболявания, с диабет, подагра, високи стойности на холестерина и триглицеридите в кръвта; при предстоящо изследване на паращитовидните жлези; при алергия към други диуретици или към други лекарства за хипертония; при болка в окото, която се появява след прием на този медикамент.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Да се избягва шофиране в началната фаза на лечението, ако се проявяват симптоми на понижено кръвно налягане със слабост, влошена бързина на реакциите, зрителни отклонения, световъртеж.

Взаимодействие с други медикаменти

Този медикамент е несъвместим с литий или литий съдържащи продукти.

Допуска се прием при повишено внимание с други лекарства за високо кръвно, за сърдечна недостатъчност, адреналин и норадреналин, инсулин, медикаменти за диабетици, нестероидни противовъзпалителни и други болкоуспокояващи, други обезводняващи, лаксативи, салицилова киселина, пеницилин, антидепресанти и антипсихотици, лекарства за въздействие върху гладката мускулатура, витамин D, продукти с калций, лекарства за паркинсонизъм, цитотоксични продукти, имуносупресори, жлъчегонни, контрастни вещества за диагностични процедури и др.

__

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 30 таблетки по 25 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *