ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АМИКОР / AMICOR

Съдържа аторвастатин, манитол, микрокристална целулоза, кросповидон, безводен натриев карбонат, повидон, метионин, магнезиев стеарат, хипромелоза, титаниев диоксид, макрогол, талк

Предназначение

АМИКОР е медикамент от групата на статините за регулиране на липидния обмен. Приемът балансира наднормените стойности на „лошия“ холестерол и триглицеридите в кръвта. Препоръчва се при риск от инфаркт и инсулт, ако спазването на диета и подходящата активност не са дали очаквания резултат.
Приемът на този продукт не игнорира условието за здравословно хранене.

Как се приема

Приемът на АМИКОР трябва да бъде назначен от лекар. Терапията започва с една таблетка от 10 мг веднъж дневно. Дневната доза се коригира през интервали от 4 седмици до достигане на оптималното. Максималната дневна доза за възрастен е 80 мг, за деца над 10 години – 20 мг.

Таблетките се поглъщат цели, с достатъчно вода, независимо от храненията. Препоръчително е това да става по едно и също време в рамките на деня. При пропуснат прием се изчаква времето за следващия и се приема обичайната доза. Ако е допуснато предозиране задължително се прави медицинска консултация.

Възможни нежелани ефекти

АМИКОР може да провокира в редки случаи алергични реакции, изразени в обриви с различна форма и интензивност, оток на лицето и гърлото, затруднения при говор и преглъщане, дихателни затруднения, припадък. Тежки странични ефекти могат да засегнат мускулната тъкан и бъбреците – пациентът се оплаква от слабост и болки в мускулите, има червена урина и повишена температура. В някои случаи патологичното състояние наподобява лупус – със ставни болки, обриви и променени кръвни показатели.

В редки случаи настъпват отклонения в чернодробните функции; разпознаваеми са по необясними кръвоизливи и поява на синини.

Най-често пациенти съобщават за главоболие, болки в гърлото, кървене от носа, гадене и диария, болки в корема, диария, запек, газове, храносмилателни проблеми. Има данни също и за болки в мускулите и ставите, панкреатит, хепатит, анорексия и необясними отклонения в теглото; кошмари, замаяност, променени реакции на сетивата, отклонения на кръвни показатели, задържане на течности и отоци на крайниците, умора и болки в гърдите.

Сред редките симптоми се изброяват пожълтяване на кожата и склерите, наранени сухожилия, зрителни и слухови смущения, мускулна слабост, гинекомастия, диабет и сексуална дисфункция, депресивни състояния.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АМИКОР не се прилага при алергия към някоя от съставките му или към други статини.
Медикаментът е противопоказан при заболявания на черния дроб.

Не се препоръчва при преживелите инсулт, с бъбречни заболявания, хипотироидизъм, заболявания на мускулите, при алкохолно зависими и пациенти над 70-годишна възраст. В тези случаи приемът е допустим след оценка за безопасност и само ако очакваната полза превишава потенциалния риск.

Задължителна е персонална консултация при дихателна недостатъчност.

Избягват се комбинациите със сок от грейпфрут и алкохол.

Продуктът не е подходящ за деца под 10 години.

Не се дава при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият трябва да оцени възможното съвместяване с други необходими за пациента медикаменти. Отчитат се ефекти като усилване и отслабване, проява на странични ефекти и пр.

Това е валидно за комбинациите с лекарства за подкрепа на имунната система, антибиотци, лекарства за сърце – при хипертония и ангина пекторис; противогъбични, лекарства за ХИВ и хепатит С, антикоагуланти, други статини и фибрати, антиациди с алуминий и магнезий, продукти с жълт кантарион.

____
Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 14 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *