ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 малко известни фактора, които сриват имунитета

Добрата работа на имунитета гарантира по-добро здраве. А здравето имунната система е пряко зависимо от онова, което правим или не правим, за да го поддържаме

имунитета
7 малко известни фактора, които сриват имунитета

Имунитетът е естествената защита, която пази човешкото тяло. Тази защита се осигурява от червения костен мозък, лимфните възли, далака и тимусната жлеза. Но има много фактори, които значително намаляват устойчивостта на организма към различни заболявания. И повечето от тях са провокирани от самия човек.

По-голямата част от имунната система е лимфоидна тъкан. Някои части от тази съединителна тъкан се намират в лигавиците, които покриват бронхите, пикочния мехур и бъбреците. Те са разположени вътре в дихателните, пикочно-половите пътища и почти целия храносмилателен тракт. Целият стомашно-чревен тракт е облицован с лимфоидна тъкан, под формата на лигавица. Затова е особено важно да се следи здравето на червата, за да се защити имунитетът.

Фактори, които отслабват имунната система

1. Лекарства за облекчаване на болката

Често използваните болкоуспокояващи, като кортикостероиди или противовъзпалителни лекарства от нестероиден произход, причиняват увреждане на чревната лигавица. В резултат на това човек придобива синдром на повишена чревна пропускливост. Следствието от това нарушение е отслабването на неговите защитни свойства и намаляване на функционалните способности на имунната система.

Нарушения на имунитета могат да възникнат, ако човек използва болкоуспокояващи дори и само няколко пъти седмично! При най-малкото подозрение, определено трябва да се консултирате с лекар, да преминете цялостен преглед и да се избере друго, не толкова агресивно лечение.

2. Лекарства за намаляване на киселините

Много хора си купуват лекарства срещу киселини самостоятелно, без лекарско предписание. Но тези, на пръв поглед, абсолютно безопасни средства могат да имат отрицателен ефект върху имунната система по много причини. Дори и най-обикновените антиациди намаляват киселинността в стомаха. По-сериозните инхибитори действат при киселинно зависими заболявания и коренно променят концентрацията на киселина в стомашния сок.

Но факт е, че високата киселинност в стомаха е необходима, за да се случи „стерилизацията“ на консумираните продукти, която самият организъм осигурява. И ако човек приема лекарства, които понижават киселинността, тогава системите му са по-податливи на агресивни микроорганизми. Това създава допълнително натоварване на лимфоидните мембрани на храносмилателния тракт.

Медицински изследвания, проведени в Майо Клиник, потвърдиха данните, че пациентите, които редовно приемат лекарства против киселини, имат по-оскъдна микрофлора в чревния тракт. В резултат на това при тях съществува много по-висок риск от различни заболявания. Също така, такива хора са по-често изложени на клостридии – анаеробни бактерии, от които може да се развие ботулинов токсин.

Сериозен проблем за хората, които постоянно приемат лекарства за понижаване на киселинността, е недостигът на витамини и хранителни вещества. Факт е, че редица полезни вещества просто не се абсорбират в стомашния сок при недостатъчна киселинност. На фона на употребата на такива средства често се наблюдава липса на витамин В 12, витамин С, желязо, цинк. А недостатъчността на тези вещества помага за отслабване на имунната система.

Важно е да се разбере, че абсолютно безопасни лекарства не съществуват. Всяко хапче влияе на организма по свой начин. От една страна, облекчава състоянието, а от друга, го отслабва. Ето защо приемът на лекарства трябва да бъде само под наблюдението и препоръката на лекар. Най-добре е да спазвате предписана за състоянието ви диета, защото само някои продукти причиняват особено обилно образуване на стомашен сок. Трябва веднъж завинаги да ги изключите от менюто си. Тогава няма да са необходими голям брой лекарства.

3. Антибиотици

Неконтролируемият прием на антибактериални лекарства също допринася за потискане на имунитета. След поглъщане и разтваряне в организма антибиотиците унищожават не само патогените, но действат и върху всички бактерии, включително полезните, които са необходими за човешкия живот. Ако в организма липсват необходимите микроорганизми, тогава чревната лигавица започва да абсорбира токсични вещества, а имунната система отслабва. Лечението на всякакви инфекциозни и вирусни заболявания, настинки или други подобни трябва да става само под наблюдението на лекар, а след курс на терапия е необходимо да се възстанови микрофлората на тялото.

4. Строги диети

Често желанието да имате модни пропорции на фигурата ви кара да следвате рекламираните нискокалорични диети и да правите свои собствени детокс процедури. Трябва да сте наясно, че човешкото тяло е хармонична система. Рязкото колебание в работата му, причинено от строга диета, в огромната част от случаите причинява сериозни заболявания и значително уврежда имунната система.

Така наречените „шокови диети“ с малък брой разрешени храни и малко количество въглехидрати допринасят за това, че практикуващите им се разболяват много по-често. Такива експресни програми провокират остър недостиг на полезни микроелементи, които се получават от храната.

Само правилното, балансирано хранене и изключването на наистина вредни компоненти могат да облекчат излишното тегло, и в същото време значително да подобрят здравето чрез укрепване на имунната система.

5. Алкохолни напитки

Алкохолните напитки вредят значително на всички органи и системи на тялото, включително и на имунитета. Алкохолът инхибира способността на костния мозък да произвежда червени и бели кръвни клетки, което отслабва защитните функции на лигавицата. Ако не можете напълно да премахнете употребата на алкохол, трябва поне значително да намалите количеството му, което ще помогне за подобряване благосъстоянието на организма. Пиенето на алкохол драстично понижава имунитета.

6. Често пътуване

Днес огромен брой хора постоянно се пътуват някъде. Мнозина са принудени да ходят в командировки, докато други пътуват по собствено желание. Но, тези хора трябва да знаят, че докато кръстосват пътищата в Европа или по света, са изложени на много микроорганизми. И в повечето случаи тяхното тяло е напълно неподходящо за тези бактерии, особено когато става въпрос за пътуване и престой в екзотични страни.

Инфекциозните патогени могат да бъдат открити в самолети, хотели, летища. Те постоянно присъстват във въздуха и във водата. Всичко това навлиза в тялото и рано или късно причинява различни разстройства, които могат да се появят след няколко години. А освен това, климатът, неадекватната почивка и необичайната храна също дават своя принос.

Правилното хранене с много витамини, добра почивка и редовни упражнения ще помогнат за намаляване на вредата. Те, упражненията, трябва да се практикуват поне 15 минути на ден.

7. Принудителна самота

Много медицински изследвания потвърждават, че онези, които изпитват постоянно чувство на самота и в резултат на това изпадат в депресивно състояние, страдат от лош имунитет. Повечето хора признават, че се чувстват много самотни и социално изолирани. Някои от тях, в същото време, живеят с роднини или със семейството си. Тоест, хроничната самота не зависи от наличието или отсъствието на социална комуникация в живота. Това са психологическите проблеми на човек, който чувства, че не е намерил своето място в света и обществото.

Самотата, когато не е съзнателен и удобен избор на самия човек, потиска здравето на клетъчно ниво, допринася за появата на възпалителни процеси, инхибиране на имунни реакции, включително вирусни патогени.

Практики, като упражнения за релаксация, намаляване на стреса и квалифицирана помощ на психолог, помагат за облекчаване на тревожността, ликвидират страхът от общуване и помагат на човека да се примири със заобикалящата го действителност.

Източник: kp.ru

ИНОВИРОН
ИНОВИРОН – за силен имунитет и предпазване на дихателната система

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *