Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

НОАЦИД / NOACID

Съдържа пантопразол, малтитол, кросповидон тип В, кармелоза натрий, безводен натриев карбонат, калциев стеарат, поливинилалкохол, талк , титанов диоксид, макрогол 3350, соев лецитин, жълт железен оксид, съполимер на метакрилова киселина – етилакрилат (1:1), триетилов цитрат

Предназначение

НОАЦИД с активна съставка пантопразол намалява киселинността на стомашния сок. Като инхибитор на протонната помпа този продукт подпомага лечението на болести на стомаха и чревния тракт, причинени от свръхпродукцията на солна киселина в тракта.

Прилага се при гастро-езофагеален рефлукс; за неутрализиране на симптоми като парене, киселини, болезнено оригване, болки при преглъщане; при язва на стомаха и дванадесетопръстника – включително с причинител хеликобактер пилори; за синдром на Цьолингер-Елисън. Подходящ като профилактика срещу медикаментозна язва – при продължителен прием на нестероидни противовъзпалителни.

Как се приема

Дневните дози и режимът на прием се определят от специалист по гастроентерология в зависимост от диагнозата и възрастта на пациента. Таблетките се поглъщат цели с вода, един час преди хранене.
Обичайната доза е една таблетка от 20 или 40 мг дневно в продължение на две до четири седмици.

Препоръчително е деца над 12 години и подрастващи да приемат варианта от 20 мг; тази доза е добра също като продължаващо лечение или препоръчана от лекуващия профилактика. При остри състояния се допуска дневна доза от 40 мг.

Профилактичният прием е препоръчителен при продължителна терапия с нестероидни противовъзпалителни.

Пациенти с чернодробни проблеми приемат таблетки от 20 мг.

Пропуснат прием не се компенсира с двойна доза при следващото вземане на лекарството. Необходимо е да се внимава за случайно предозиране, въпреки че няма данни за тежки последици от подобни епизоди.

Продължителността на приема се определя от лекуващия в зависимост от повлияването.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на НОАЦИД се прекратява при симптоми от рода на обриви с различна интензивност, оток на лицето, устните и гърлото, затруднен говор и преглъщане, дихателни затруднения, дишане с хрипове и пр. не са изключени чернодробни смущения с пожълтяване на кожата и склерите. Регистрирани са случаи с увреждане на бъбречните функции, изразени в затруднено уриниране, отоци, болки в долната част на гърба – до бъбречна недостатъчност. При всички тези смущения е задължително да се търси медицинска помощ без отлагане.

Най-често констатирани последици от прилагането на продукта са стомашните полипи. В по-редки случаи пациенти се оплакват от гадене и повръщане, главоболие, подуване на корема, газове, запек, пресъхване на устата, сърбежи, изтощение и общо неразположение, влошено качество на съня; внезапни счупвания на кости – бедрена или на китката, на гръбначни прешлени.

Има също оплаквания от промени на вкуса, зрителни смущения, депресивни състояния, отоци по крайниците, болки в ставите и мускулите, нарастване на теглото. Коментират се още дезориентация и халюцинации, мравучкане и парене по кожата, изтръпване, болки и скованост в ставите, диария при възпаление на дебелото черво.

При лабораторни изследвания се доказват различни промени на кръвни показатели.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НОАЦИД не се употребява при симптоми на алергична реакция, без значение от интензивността им. Същото ограничение е в сила за пациенти, които са свръхчувствителни към други инхибитори на протонната помпа.

Валидни са специфични ограничения при някои пациентски групи. Лекуващият следва да оцени възможностите за безопасен прием преди процедури, свързани с функциите на черния дроб; ако предстои продължителен прием на нестероидни противовъзпалителни; на лекарства за ХИВ-позитивни; при дефицит на витамин В12 или магнезий в организма; при симптоми на фоточувствителност.

Продуктът е противопоказан при злокачествени заболявания в стомашно-чревния тракт; при склонност към вътрешно кървене; при продължителна диария,повръщане, болки в гърдите или стомаха.

Противопоказан при деца под 12 години.

Не се препоръчва при бременност и кърмене. Допустим прием като крайна мярка, за кратко и под лекарски контрол.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият преценява възможността за паралелен прием с медикаменти, които пациентът приема за третираното или за съпътстващи заболявания. Специално внимание е необходимо при коментара за съвместяване с лекарства за гъбични заболявания, противоракови, антикоагуланти, лекарства за ХИВ-позитивни, метотрексат, антидепресанти, рифампицин – против инфекции, продукти с жълт кантарион.

______
Усреднена цена в аптеките – 4 лв за 28 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *