Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПРОМЕРОЛ / PROMEROL

Съдържа метопрололов тартарат, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, повидон К25, кроскармелоза натрий, колоиден силициев диоксид, талк, поливинилов алкохол, макрогол 3350, титанов диоксид, железни оксиди

Предназначение

ПРОМЕРОЛ е медикамент за регулиране на сърдечния ритъм и артериалното налягане. Приемът му забавя дейността и натоварването на сърцето и понижава кръвното. Прилага се при артериална хипертония, стенокардия, ритъмни нарушения; като част от профилактика срещу рецидиви след преживян инфаркт и в комплексна терапия при тиреотоксикоза и мигрена.

Как се приема

ПРОМЕРОЛ се приема под формата на перорални таблетки от 50 или 100 мг. Дневната доза и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекар, в зависимост от здравословния проблем.

Таблетките се поглъщат цели, без сдъвкване или стриване, с чаша вода. Лечението започва винаги с ниска доза, която се увеличава плавно до достигане на оптималната.

При артериална хипертония и ангина пекторис началната доза е 50 мг – веднъж дневно; при необходимост дозата се удвоява. Допускат се и по-високи дневни дози, но не над 200 мг – на два приема в рамките на 24 часа.

При сърдечна аритмия стартът е с два приема по 50 мг дневно; началната доза се увеличава до достигане на очаквания ефект; под лекарски контрол.

За профилактика срещу рецидиви при преживян инфаркт – 2х100 мг дневно в продължение на три месеца.

При тиреотоксикоза се препоръчва прием по схема 4х50 мг дневно, през равни интервали от време.

Профилактично – срещу пристъпи на мигрена, може да се взема дневна доза от 100-200 мг, разделени в два приема, сутрин и вечер.

Пропуснатият прием не се компенсира чрез двойна доза; таблетките се вземат при първа възможност или се изчаква времето за следващия прием.

При предозиране са възможни смущения с различен интензитет, от замайване и стягане в гръдния кош, гадене и повръщане, усещане за забавен пулс, объркване и тревожност – до загуба на съзнание. Необходима е медицинска намеса.

При самоволно прекратяване на приема е възможна усилена проява на болестните симптоми и рецидиви на третираното заболяване.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ПРОМЕРОЛ най-често се свързва със странични ефекти като гадене и повръщане, болки в корема, недостиг на въздух и забавен пулс, умора и главоболие, понижаване на кръвното налягане, слабост и объркване.

Сравнително чести смущения са и нарушена концентрация, влошено качество на съня и кошмари, изтръпване и скованост на крайниците, отоци, мускулни крампи, депресивни състояния, диария или запек, недостиг на въздух, ритъмни нарушения, обриви.

В по-редки случаи се регистрират симптоми като увеличаване на телесното тегло, халюцинации, зрителни и слухови смущения, болки в ставите, гръдни болки, косопад, отслабване на либидото, фоточувствителност, чернодробни смущения, гангрена.

Има данни и за смущения в липидния обмен, обърканост, промени на тъкани в интимната област, хепатит.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПРОМЕРОЛ не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при бронхиална астма или болести, свързани с прояви на бронхоспазъм; при неконтролирана сърдечна недостатъчност и болести на сърцето; при кардиогенен шок; при пулс под 50 удара в минута; при тежки нарушения на периферното кръвообращение; при понижено кръвно налягане; при висока киселинност на тъканите и кръвта.

Пациентите с някои хронични заболявания са рискови и прилагането на медикамента изисква предварителна консултация с оценка за възможен безопасен прием. Отнася се за хора с хроничен бронхит, диабет, с тежки заболявания на бъбреците или черния дроб, с повишена продукция на щитовидната жлеза, при алергични прояви към други медикаменти или ужилване от насекоми; при ангина на Принцметал или застойна сърдечна недостатъчност. Внимание – в случаите, когато на пациент с това лечение предстои операция под обща наркоза. При лечение на болни с феохромоцитом паралелно се прилага алфа-блокер.

Не се препоръчва при кърмене. При бременност се допуска като крайна мярка и под лекарски контрол. Задължително приемът се прекратява 48-72 часа преди планово раждане и се проследява състоянието на новороденото.

Лекуваните с този медикамент не бива да шофират, ако се проявяват странични ефекти като замайване, влошена концентрация, зрителни и слухови смущения и пр.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият преценява необходимостта от корекции на терапевтичния план, ако пациентът е приемал доскоро или ще продължи да взема паралелно с ПРОМЕРОЛ други медикаменти за понижаване на кръвното, за сърдечни болести, антидепресанти, противотуберкулозни, други бета-блокери и очни капки с този компонент; инсулин, противодиабетни лекарства, анестетици за инхалации, противовъзпалителни, лекарства против язва.

Специален режим се прилага, ако пациентът е приемал паралелно клонидин и ПРОМЕРОЛ.

________

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за 30 таблетки по 50 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *