Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коронавирус: Неврохирург съветва как да защитим мозъка

Пандемията, предизвикана от коронавирус (COVID-19) принуди много хора да останат в домовете си и да работят оттам

коронавирус
Запазете мозъка с тези три полезни съвета от неврохирурга Раул Джандиал

Социалната изолация, наложена като мярка от много правителства по света, е тежка за всички хора, които трябва да се съобразят с това нетипично положение. Липсата на контакти, на разходки и работна ангажираност влияе чисто физически на много органи и системи в човешкото тяло. На изпитание е подложено и емоционалното здраве. Наред с умората, летаргията, апатията и депресията страда и нашия мозък.

Как да помогнем на мозъка, поставен в извънредна ситуация?

Раул Джандиал, неврохирург по професия и призвание, твърди, че не е необходимо да се приемат когнитивни стимуланти (ноотропици), за да се подобри мозъчната функция. Но такива „чудодейни“ хапчета са добре рекламирани и много хора предпочитат да ги използват. Такива са не само работещите в Силиконовата долина, но и ентусиастите, които следят и се доверяват на любителски изследвания в областта на молекулярната биология.

Можем да повлияем на функционирането на нашия мозък и да увеличим неговата производителност без изкуствени стимуланти. За целта е достатъчно да се доверите на тези три съвета от неврохирурга. Не е необходимо да сте специалист в областта на неврохирургията, за да се възхищавате на възможностите на човешкия мозък, както и да ги подпомагате.

3 ценни съвета правят мозъка по- ефективен в състояние на стрес

Неврохирургът Раул Джандиал се притеснява, че хората предпочитат да използват „вълшебни“ хапчета, с помощта на които уж успяват да постигнат оптимална продуктивност на мозъка. Всъщност, няма доказателства за ефекта на тези таблетки върху умствените способности. Те просто подобряват работата на мозъка и това е всичко.

Ако наистина искате да успокоите и да увеличите производителността на мозъка в състояние на стрес, тогава не се нуждаете от хапчета, а от други начини. Те ще бъдат разгледани в тази статия.

Първи начин: не закусвайте в продължение на няколко дни

Днес много хора вкарват в диетата си така наречените „гладни дни“. Някои световни религии също призовават вярващите да постят. Според неврохирурга Джандиал този подход е наистина полезен за мозъка и това се потвърждава от много клинични проучвания. Временният отказ от храна събужда сетивата и подобрява мозъчната функция. Самият неврохируг практикува такова гладуване – от 9:00 до 17:00 часа, той се храни нормално. След това пие само вода и чай в продължение на 16 часа, като по този начин повишава собствената си познавателна производителност. Според лекаря, отказът от храна за 16 часа допринася за:

– увеличава естествените фактори за развитие на мозъка;
– развива нови невронни връзки;
– увеличава се скоростта на обработка и съхраняване на информация;
– подобряват се познавателните способности.

Лекарят е провел няколко изследвания, които показаха, че временният отказ от храна предотвратява развитието на невродегенеративни заболявания (Паркинсон, Алцхаймер). Да издържите 16 часа без храна не е трудно, просто пропуснете закуската. Между другото, теорията, че закуската е най-важното хранене за деня, няма научна обосновка.

Раул практикува глад в продължение на 16 часа само в понеделник и четвъртък (не бива да се гладува дълго време в продължение на няколко поредни дни). Тоест, през тези дни той прескача закуската, но за сметка на това вечерята е по-питателна. Преди да използвате метода на неврохирурга, все пак трябва да се консултирате с лекар, тъй като организмът на всеки човек е индивидуален, а при някои хора гладуването е противопоказано (предимно при деца, възрастни хора и бременни жени).

Втори начин: дълбоко дишане

Ако имате много проблеми за решаване или просто трябва да се справите с трудна задача, тогава преди това ще е нужно да успокоите мозъка. Бавното дишане ще помогне. Достатъчно е да вдишате с носа, като броите до пет, а след това да задръжте дъха за две секунди и бавно да издишате, като същевременно отново броите до пет. Лекарят препоръчва да използвате тази техника на дишане два пъти на ден. Това ще успокои невроните, ще опрости мислите и ще ви помогне да се настроите хем положително, хем да сте в състояние да свършите някаква работа. След дихателните упражнения мозъкът ще стане по-активен, ще мислите по-съсредоточено и в същото време няма да изпитвате умора.

Трети начин: вертикална позиция

Мозъкът работи по-продуктивно, когато човек стои или ходи. Когато тялото е изправено, мозъкът се храни с невротрофичен фактор (протеин), който запазва по-голямата част от нервните клетки и по този начин подобрява предаването на сигнали между тях. Мозъчният невротрофичен фактор (BDNF) е протеин, който при хората се кодира от определен ген. BDNF е от семейството на невротрофините, които са свързани с фактора на растежа на каноничния нерв.

Вертикалната позиция не е свързана само с това човек да предприема дълги разходки в парка, за да може „да си изчисти“ главата от разни мисли. Дори и когато се обхожда стаят от единия до другия край, докато се мисли, мозъкът успява да си почине и да започне да работи по-активно.

Както сами се уверихте, за да активирате мозъчната активност, не се нуждаете от хапчета. Често е достатъчно просто да походите малко из стаята, да използвате техники за дишане или два-три пъти в седмицата да се откажете от закуската.

Източник: piter-trening.ru

Витамин C + Цинк
Витамин C + Цинк за цели 3 месеца

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *