ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АЗИТРОКС / AZITROX

Съдържа азитромицин, прежелатинизирано царевично нишесте, натриева кроскарамелоза, калциев хидрогенфосфат, магнезиев стеарат, натриев лаурилсулфат, хипромелоза 2910/5, титаниев диоксид, макрогол 6000, талк, симетикон емулсия SE 4, полисорбат 80

Предназначение

АЗИТРОКС се прилага за лечението на дихателни инфекции, причинени от патогенни микроорганизми. Медикаментът е антибиотик от макролидната група; помага при заболявания на горните и долните дихателни пътища като фарингит, тонзилит, синузит, бронхити и пневмонии, при възпаление на средното ухо.

Ефективен е при инфектиране на меките тъкани и кожата – срещу заболявания като Лаймска болест в начална фаза, акне вулгарис, еризипел, импетиго и пиодермия.

Може да се назначава при полово предавани болести като гениталните инфекции, провокирани от хламидии.

Как се приема

Приемът на АЗИТРОКС трябва да бъде назначен от лекар. Той определя дневната доза и схемата на терапията в зависимост от здравословния проблем. Медикаментът е предназначен за възрастни; допуска се прием от деца само ако са с телесно тегло над 45 кг.

Таблетките АЗИТРОКС са в разновидности от 250 и 500 мг. Дневната доза се приема наведнъж, таблетките трябва да се погълнат цели – без връзка с храненията.

При инфекции на дихателните пътища, кожата или меките тъкани терапията е тридневна при обща доза от 1500 мг; приема се разпределена за три дни, като всеки ден се взема еднократно по 500 мг от антибиотика.

При акне вулгарис се препоръчва обща доза от 6 г, която се приема по следния начин: в три последователни дни – еднократно по 500 мг, след което по 500 мг еднократно през интервали от по 7 дни. Общата продължителност на лечението е 9 седмици.

Лечението на Лаймска болест в начална фаза изисква обща доза от 3 г. през първия ден се приемат наведнъж 4 таблетки по 250 мг; от втория до петия ден се приемат по веднъж дневно две таблетки от 250 мг.

За лечението на неусложнени генитални инфекции се препоръчва еднократен прием на един грам от медикамента – 4 таблетки по 250 мг или две по 500.

Ако е пропуснат прием, плановата доза се взема при първа възможност, а следващата – 24 часа по-късно.

При превишаване на приема са възможни странични ефекти като гадене и повръщане, диария, временна загуба на слуха. Необходима е медицинска намеса.

При пациенти с бъбречни и чернодробни проблеми е възможно назначаване на редуцирани дози.

Възможни нежелани ефекти

Оплакванията от странични ефекти при прием на АЗИТРОКС са сравнително малко. Най-често се съобщава за гадене, болки вкорема, метеоризъм, диария.

Има данни за смущения в храносмилането, повръщане, анорексия, сърбеж и обриви, главоболие, световъртеж, глухота, изтръпване на крайниците, болки в ставите, умора, зрителни смущения, промени във вкуса.

В редки случаи са възможни алергични реакции с тежки обриви и оток на лицето и гърлото, дихателни затруднения; има информация за отклонения в някои кръвни показатели, безсъние или сънливост, гъбични инфекции, тремор, констипация, гастрит, реащции на фоточувствителност, смущения в слуха, суха кожа, интензивно изпотяване, болки в гърдите, нарушен солеви баланс.
Има и единични данни за чернодробни увреждания, замайване, възбуда, кожни увреждания.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се назначава при алергия към азитромицин или други макролидни антибиотици.
При пациенти със сърдечни, бъбречни и чернодробни заболявания е необходима предварителна оценка на възможния риск.

При бременни и кърмачки продуктът се прилага само в случаите на крайна необходимост.

Взаимодействие с други медикаменти

АЗИТРОКС не може да се приема едновременно с ерготамин и ерготаминови препарати.
Повишено внимание към промени в лекарствените въздействия, при паралелен прием с циклоспорин, дигоксин, колхицин, варфарин, нелфинавир.

Ако пациентът трябва да приема антиациди, схемата е прием на АЗИТРОКС час преди или два – след антиацида.

_______
Усреднена цена в аптеките – 9 лв за 6 таблетки по 250 мг, или 9 лв за 3 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *